pühapäev, 16. veebruar 2014

Apie meilę ir kitas ligas



Rodin, Bucinys
Pauzė, pauzė, pauzė… „Ko nerašai? Kūrybinė krizė?“ užklausė viena tinklaraščio skaitytoja. Deja. „Gal įsimylėjai, kad taip dingai?“ spėjo draugė. Och, kaip būtų gerai… Ne. Mus užpuolė ligos. Iš pradžių virusai pakirto kompiuterį, su visomis negeromis pasekmėmis. Vėliau susirgo vaikai (ne nuo kompiuterinių virusų), na, ir žinoma, aš pati iš paskos- juk smagu sugrįžti į vaikystę ir pasirgti vaikiškomis ligomis.

Meilės diena praėjo apsikrovus nosinėmis, karštos arbatos puodeliais ir skaitant M. Cvetajevos „Meilę ir Poeziją“  LJUBAV I POEZIJA: Marina Cvetajeva: Amazon.com: Books bei G. G. Macques „Meilę choleros metu“ Amazon.com: love in time of cholera: Books Taip kad viskas gerai- meilės tema, kad ir netiesiogiai, neapleido manęs šią gražią dieną. Dar Šv. Valentino dienos proga pasižiūrėjau sukrečiantį filmą „Velnias ir Daniel Johnston“ The Devil and Daniel Johnston (2005) - IMDb, ir man tai- taip pat meilės tema, nors ir ne romantinės. Žodžiu, tikras poetinės- intelektualinės meilės periodas kaip priešnuodis paskutiniems šalčio laipsniams.

Ta proga susimąsčiau, ką apie meilę turi pasakyti parfumeriai. Žinant, kad didesnė dalis meno bando spėti, iliustruoti ar suprasti meilės paslaptį ar bent jau kalbą, o moksliškoji visuomenės dalis iš kailio neriasi bandydami priskirti meilę prie giminės pratęsimui užtikrinti atsiradusių ar sukurtų biocheminių reakcijų (kurių pasekoje išsiskiria ypatingi kvapai, mistiškieji feromonai, kurių poveikio atremti nesugeba nei Dovydai, nei Galijotai), būtų galima spėti, kad parfumeriai turėtų būti kone tobulai iššniukštinėję olfaktorinę meilės chemiją. Bet mano atmintis šlubavo- šiaip ne taip savo atmintyje sukrapščiau tik pustuzinį  įsiminusių kvapų, kuriu  pavadinime yra žodelytis „love“ arba „amour“ . Mano asmeninėšiaip jau netrumpa parfumerinė lentynelė tuo klausimu išis tylėjo L Užtat pastebėjau kitą tendenciją- mano asmeniniame kvepalyne dominuoja kriminalinės tendencijos, ten puikuojasi ir Addict (Dior), ir Tubereuse Criminelle (Serge Lutens), ir Bandit (Robert Piquet). Jei kvepalai turi tendenciją apibūdinti jų dėvėtoją, man verta susimąstyti. Gal ir teisūs Feng Šui žinovai, teigiantys, kad materialaus pasaulio simboliai pritraukia įvykius? Tada nenuostabu, kad meilė nėra tas mano gyvenimo frontas, kuriame viskas einasi kaip sviestu patepta…

Visažinis Internetas pasiūlė visą galybę kvapų meilės tema- visus 427 sudėtyje turinčius „love“ ir 69 (koks prancūziškas skaičius )- „amour“ . Bet peržiūrinėjant sąrašą, darėsi aišku, kad meilė nėra ta tema, kuria parfumeriai drįsta atvirauti- dauguma  minimos tematikos kvapų buvo beveidžiai, neįdomūs ar tiesiog blankios kokio drąsesnio kvapo kopijos. Ir nors sakoma, kad meilėje, kaip kare- leistina viskas, šis posakis turbūt nėra pasiekęs garsiųjų nosių.

Populiarioji parfumerija meilę įsivaizduoja kaip muskusinius, uoginius ar gėlinius vandenėlius. Jie gal net visai neblogi, mergaitiškai gaivūs ir jaunatviški, bet brangieji, ką tai turi bendro su meile?



Cacharel Amor Amor- kvapas- legenda, neseniai atšventęs savo dešimtmetį (parfumerine prasme beveik dinozauras). Raudonieji serbentai, švarių baltų gėlių puokštė, ir gan švelnus, lengvas, švarių skalbinių kvapą primenantis muskusas. Kvapas puikiai sukomponuotas, neveltui kurtas garsiosios nosies Dominique Ropion.  Bet… jame nėra nei paslapties, nei viską apimančio jausmo, nei tos ypatingos kūno chemijos, nei polėkio. Tai jauna, žaisminga, grakšti mergina, graži savo jaunyste ir perdaug neišsiskirianti iš kitų. Man asmeniškai visada liūdna, kai „kastruojamos“ baltos gėlės (labai atsiprašau, bet neradau tinkamesnio ir taiklesnio išsirreiškimo), potencialiai labai graži nata- nelieka jų karališkumo, svaigumo, sodrumo. Bereikšmė muskuso ir medienos bazė taip pat neturi nieko bendro su meile- jausmu, kuris neturi dugno, kuris taip įtraukia, kad nebepastebi, kaip giliai smingi.

Moschino Cheap and Chick I Love Love pavadinimas taiklesnis. Tai nėra ta pražūtinga, fatališka ir nekontroliuojama meilė, o tiesiog meilė pačiai meilei. Šiaip visai smagus sultingo greipfruto kvapas, užkrečiantis gera nuotaika, lengvas ir neįkyrus, stiliumi primenantis Dolce & Gabana Light Blue (taigi ne tas kvapas, kuris galėtų ką nors įžeisti ir atstumti). Bet tai greičiau lengvabūdiško flirto nuotaika, net ne pats flirtas- o meilės reikėtų paieškoti kitur.

Mano olfaktorinis baubas yra Nina Ricci Love in Paris. Niekada nenorėčiau įsimylėti Paryžiuje- tai dėl bijūnų! Aromatas turi viską, ka sunkiai pakenčiu- saldų kriaušės gaivumą, abrikoso minkštumą ir bijūno pudriškumą. Bijūno kvepaluose bijau paniškai, o dar su kriauše… Kvapas lengvas, vasariškas, gėliškas, esu girdėjusi, kad kvepia kvapiaisiais žirneliais ir puikiai įsivazduoju jį derantį prie lengvos vasariškos suknelės. Bet jis toks… beveidis. Kaip viso pasaulio gėlėtos suknelės ir vasariški įsimylėjimai. Nothing personal.

Kenzo prisilaiko senos geros tiesos, kad kelias į širdį eina per skrandį. Jų Amour kvepia saldžiu ryžių pudingu- vanilė, ryžiai, tropinės fragipani gėlės saldumas- kvapas toks tankus, pudriškas ir valgomas, kad jo sunku atsikratyti. Tai net ne parfumerija- kyla fizinis jausmas, kad palepinai kūną vaniliniu ryžių kremu ar persivalgei pudingo. Dar vienas kvapas, kurį mano nosis atsisako toleruoti. Kvapas, beje, labai jautrus kūno chemijai ir gerai skleidžiasi būtent ant sausos odos.
 

Šiek tiek įdomesnis Eisenberg požiūris į širdies reikalus. Love Affair (man labiau patinka vyriška versija, tik niekaip nesuvokiu, dėl ko ji yra vyriška) kvepia švelniu, minkštu, pūkuotu ir NEcheminiu muskusu, heliotropu, ir puikiu, salsvu tabaku bei tabako augalo žiedais- tai tas kvapas, kuris vasaros vakarais svaigina ir suka galvą. Kvapas labai minkštas, apvalus, neišsisokantis, jaukus. Love Affair tarp gerų draugų arba jau pasiekus pensijinį amžių. Bet kvapas, nors ir pasyvus, bet žavus.

Ir šiaip, parfumerijoje mane turbūt labiau traukia romanai, o ne meilė. Kažkada labai pamėgtas kvapas yra Pierre Bourdon kurtas Frederic Malle namams French Lover aromatas. Puikus žalias kvapas- vetiverija, ferula (galbanumas), angelika, smilkalai- tos natos, kurios mane veikia kaip katę valerijonas. Švelnutis muskuso debesėlis, vos vos juntami abstraktūs prieskoniai. Kvapas toks naturalus, kad būtų galima palaikyti kūno kvapu. Ramus, intelektualus, tik kodėl meilužis? Man tai- žavinga gamtinė ramybė, kai būni vienumoje pati su savimi ir niekam nieko neprivalai.

S- Perfume pabandė pagauti pačią meilę- jos kvapą 100% Love kūrė Sophia Grojsman (garsioji Tresor, Paris, Ex-cla-ma’tion!, Yvress ir kitų kultinių kvepalų autorė). Taip ideliame parfumeriniame pasaulyje turėjo kvepėti Cacharel Amor Amor. Tai raudonos rūgštokos uogos su degintės (!) akordu (meilės galia prilygsta tik degtinei?), rožė, kartaus šokolado natos, kažkokios sunkiai nusakomos molio natos. Kvapas velniškai įdomus ir sunkiai suvokiamas. Tai kažkokia keistoka meilė, nekonvencionali, bet be galo įdomi, ją norisi tyrinėti. Ko gero, tai susidomėjimas objektu- kai traukia jo keistumas (ach, koks pažįstamas jausmas- koks įdomus nepažįtamasis).

Tikrai gražus kvapas yra Yves Saint Laurent  In Love Again. 1998 metais sukurtas parfumerinio minimalizmo genijaus Jean Claude Ellena, išimtas iš gamybos ir prieš kelis metus ir vėl paleistas į platų pasaulį, lengvas, grakštus sultingų mėlynių, serbentų, greipfruto, pastelinių gėlių, degtinės natomis perpintas aromatas yra toks gražus, lengvas, orinis ir grakštus tarsi meilės nimfa. Jis sklando ore tarsi gyvas ir yra kvapas iš didžiosios raidės- jo nesumaišysi nei su maistu, nei su buitine chemija, nei su kitomis prozaiškomis kvapų apraiškomis. Beje, aromate panaudotos pomidoro natos- ir jos skamba labai įdomiai! Jei kur pamatysite šį puikų aromatą, nepraeikite pro šalį!

Annick Goutal Grand Amour kvepia hiacintais. Aštriu, karčiu jų žalumu ir saldžiomis meduotomis žiedadulkėmis. Tai hiacintų puokštė vėsiame gryname ankstyvo pavasario ore, pirštinėtoje rankoje- labai ryškios odos natos persipina su aitria hiacintų žaluma. Juntama ir mira, mimoza, žiedadulkių kvapas. Aštrokas, ryškus, išraiškingas, labai moteriškas ir elegantiškas kvapas- vienas iš pirmųjų mano pasirinkimų pavasariui. Tik žinokite, kad Grand Amour pareikalaus aukštai iškeltos galvos, odinių pirštinių ir aukštos savivertės. Jei jų neturite, arba tiesiog laikinai pritrūkote, Grand Amour jus pervažiuos kaip traukinys Aną Kareniną. Bet mums, moterims, to niekada netrūksta, ar ne taip?

Kvapų apie meilę yra daug. Knygų taip pat. Ir filmu. Ir muzikos. Bet mylime visi mes savaip, nepakartojamai. Tegul Jūsų širdis, mielieji, dainuoja visada, nes tik dėl meilės (ir dar pačio gyvenimo) iš tikrųjų verta gyventi.

Iš širdies į širdį! - Rūta
 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar