esmaspäev, 23. september 2013

Mėnesio nata. Rugsėjis. Vetiverija.



Gelsvai žali laukai ir spengianti ankstyvo rudens ramybė atšaldo vasarišką lengvabūdiškumą ir kunkuliuojančias emocijas. Grąžina atgal į žemiškos realybės lygmenį. Ankstyvo rudens ramybė tarsi suteikia naują (arba seniai pamirštą) blaivaus porto dimensiją- ryškios emocingos nuotaikos ruošiasi žiemos miegui, atbunda rami praktiška valstietiška sveiko ir ramaus porto dvasia. Tokie abstraktūs pokyčiai padėjo man išrinkti šio mėnesio natą- vetiveriją.


Tyli naktis, šviesi rudens naktis,
Skambi, kaip dainiaus kankliai šilkastygiai,
Plikus laukus, ir pievas, ir girias
Užliejo sidabru taip lygiai, lygiai.

Vėlai aš išėjau į tuščią lauką
Tavim pasigėrėt, gilus dangau.
Pakėliau veidą į žvaigždėtą aukštį -
Ir tartum lašas jūroj išnykau.

Ir nežinau, kad aš buities kelionėj
Minu vien žemės tremtinio takus,
O mano džiaugsmas, poilsis ir laisvė
Toli, kaip aukštos žvaigždės ir dangus.

Ir nežinau, kad ryt ir vėl su saule,
Ant veido užsimovęs margą kaukę,
Žingsniuosiu, kaip lyg šiol, į šviesų rūmą,
Kur nieks mane nei sveikina, nei laukia.

Ir nežinau, kad visos mano dienos
Bus ta pati be vilties vienuma,
Kur mano siela, kaip nyki liepsnelė,
Klajos dangaus žvaigždėto laukdama.

Tyli naktie, šviesi rudens naktie!
Tau daug yr žiburių dangum spindėti,
O man širdis viena, tyli liūdna:
Tau šviesti ir žavėt o man mylėti.

V. Mykolaitis- Putinas, 1922

Vetiverija, lotyniškai dar vadinama Vetiveria zizanioide, yra 1,5- 2 m. aukščio krūmas, kilęs iš Pietų Indijos, Šri Lankos, neblogai augantis ir kitose panašaus klimato šalyse kuriose yra geriau pažįstamas kaip Khas. Pasak Mažojo Princo, tai kas svarbiausia, yra nematoma akimis. Taip ir su vetiverija- jos vertingiausia ir mus labiausiai dominanti dalis slepiasi po žeme. Iš vetiverijos šaknų išgaunamas vetierijos eterinis aliejus, kurio gaivus, bet kartus, medienos ir dirvos kvapo mišinį primenantis kvapas  pasižymi ir salsvais žolės kvapo niuansais. Vetiverijos aliejaus kvapas yra gan sausas, tačiau kvapui būdingi ir tiršti dirvos niuansai, ir žalios žolės šviežumas. Man vetiverjos kvapas gan panašus į ką  tik nuluptos jaunos medžio žievės kvapą. Olfaktorinis klasifikatorius vetiveriją priskiria prie medienos natų, bet vetiverija savo kvapu yra gimininga ir prieskoninių žolelių grupei. Kvape naudojama vetiverija kvapui suteikia gaivumo ir šiek tiek kartumo bei sausumo. Vetiverijos kvapas turi panašumo ir su burokėlio šakniavaisio ar ką tik iškastos morkos kvapu. Vetiverijos kvapas yra daugiabriaunis, ir būtent nuo kitų kvapo kompozicijoje naudojamų  natų priklauso, kokį vetiverijos niuansą aromatas akcentuos.

Ekologiškos kosmetikos gerbėjų džiaugsmui vetiverijos aliejui iki šiol nėra atrasto gero pigaus cheminio pakaitalo (o jei ir yra atrasta, tai jis nepaplito). Vetiverijos eterinio aliejaus kvapas yra gana stabilus, ilgai laikosi, dėl šios priežasties iki šiol natūralus vetiverijos aliejus parfumerijoje yra plačiai naudojamas (netgi IFRA kolkas nesugalvojo, kad jis sukelia alergija ir yra mirtinai pavojingas, kaip, pavyzdžiui, samanos).

Pasak aromaterapeutų, vetiverijos aliejus pasižymi puikiomis antistresinėmis savybėmis, jis taip pat tonizuoja ir padeda susikaupti. Dėl raminančio poveikio tinka malšinti alergijoms, dermatitams, uždeginiams procesams, taip pat padeda subalansuoti psichinę būklę. Malšina aistras ir protą, kaip sako mistikai. Senovėje tikėta, kad vetiverija turi apsaugančių galių, taip pat padeda pritraukti skalsą ir turtą, iš jos pindavo ritualinius krepšius ir pintines (kur turėjo kauptis perteklius) ir gamindavo apsauginius amuletis.  Pasak ezoterikų, vetiverija balansuoja ir pozityviai veikia pamatinę (pirmąją) ir karūnos (septintąją) čakras, padeda subalansuoti energijų srautus, inspiruoja ir suteikia jėgų įgyvendinti savo tikruosius troškimus.

Mano vaizduotėje vetiverija- gelsvai žalia rugsėjo spalva ir noras susikaupti tikrai būtiniems, esminiams darbams.Vetiverijos muzikinis ekvivalents būtų monumentalios, vingrios ir amžinos J.S. Bacho fugos ir tokatos.

Vetiverijos nata nepagrįstai laikoma vyriška. Nors šiais laikais daugiau džinsuotu nei sijonuotų moterų. Vetiverijos aiškus ir konkretus kvapas tinka ir prie baltų iškrakmolintų marškinių, ir prie odinių batų, nes kvapai, kur dominuoja vetiverija, yra stilingi, konkretūs ir kažkokie tikri, stabilūs. Greičiau jau tai kvapai realistams, arba tiems, kuriems tenka jais būti.

Žemiau trumpai apršysiu kai kuriuos kvapus, kur vetiverija groja pirmuoju smuiku ir kurie, mano manymu, puikiai tinka ir vyrams, ir moterims.

Vetiverija ofisui

Guerlain „Vetiver“ yra fantastiškai gaivus, konkretus ir aiškus citrusų, vetiverijos ir tabako natų kokteilis. Gaivus, tonizuojantys citrusai ir šviežią nuluptą medžio žievę primenanti vetiverija puikiai subalansuti, primena ryto rasa spindinčią žalią žolę. Yra ir moteriška šio kvapo versija, bet aš vistik rekomenduočiau pradėti pažintį nuo vyriškos- ji yra idealus aksesuaras aiškiems moderniems stilingiems ir šiuolaikiškiems siluetams. 

 Vetiverija optimistui

Atelier Cologne „Vetiver Fatal“. Jei prisibijote šiek tiek vyriškų, stiprių, griežtų natų, pradėkite pažintį nuo „Vetiver Fatal“. Tai vetiverija, kurios neįmanoma uosti nesišypsant. Arba nesijuokiant. Gaivi tarsi ką tik nupjauta žolė flirtuoja su sultinga slyva, dabinasi agarmedžiu, prisidengia vilioklišką šypseną žibuoklių lapais. Kvapas sultingas, gaivus ir vos vos saldus, bet, nors ir lengvas, turi tekstūrą- jaučiasi sultingas tirštas slyvos minkštimas.Kvapas laikosi labai ilgai, ypač turint galvoje jo lengvumą.

Vetiverija aukštajame mene

Kiek panašus, bet gerokai elegantiškesnis ir prabangesnis (ir, be abejo, brangesnis) kvapas yra - Hermessence „Vetiver Tonka“. Šį minimalistinį šedevrą sukūrė maestro Jean- Claude Ellena. Ellena kūriniams būdingas lakoniškumas, grakštumas, idealus natų komponavimas, jo kvapai nors ryškūs, bet tarsi besvoriai. Kaip haiku. Kvapo pradinėse natose juntamas vetiverijos ir citrusų gaivumas pamažu gilėja, sodrėja, tarsi žvilgsnis slystų vetiverijos krūmu nuo jo siaurų aštrių lapų link tankių, stangrių šaknų. Sausos vetiverijos fone pasijunta cukruotų skrudintų lazdyno riešutų aromatas- tai tonka pupelės saldumas. Gražuolis lengvas perregimas kvapas gilėja, tamsėja, jo spalva iš gelsvai žalios nepastebimai virstai rudai geltonu auksu. Tuo pat metu kvapas išlieka nepaprastai lengvas, tarsi plazdenantis ore, tonkos pupelių salsvumas nevirsta sirupu, o tik kvapą ornamentuojančiu niuansu. Ko dar galima tikėtis iš vienos iš mėgstamiausių natų ir vienos iš mėgstamiausių nosių kombinacijos. Meilė iš pirmo įkvėpimo. Ekstazė.

Energijos užtaisas

Pierre Balmain „Vent Vert“(„Žalias vėjas“) nėra vetiverijos kvapas paraidžiui, tai daugelio žalumos natų simfonija. Kvapą 1947 metais sukūrė ekstravagantiškoji Germaine Cellier. Kvapas įkūnija beprasidedantį laikmetį- kai moterys taps laisvos ir drąsios tarsi vėjas. Tai vienas iškvapų, pakeitusių parfumerijos pasaulį ir jo sampratas, konceptualus kvapas, išreiškiantis ateities socialines tendencijas joms dar tik stovint už slenksčio. Apie Žaliąjį Vėją būtinai rašysiu atskirai „Parfumerinėse legendose“.  Žaliojo Vėjo natos taip meistrišai persipina, kad jas sunku įvardinti atskirai. Pirmas įspūdis- žalia! Sekantis- vėjas! Nors dominuojanti čia yra galbaninės ferulos (Ferula rubricaulis ) nata, juntamos ir vetiverijos, hiacinto, laimo ir dar daugelis kitų žalių ir skambių natų. Tai- šipras, o šiprų daugelis šiais laikais baidosi. Ir ne be reikalo. Geras šipras visada yra statement, jis neturi analogų, yra savotiškas, ypatingas ir jį dėvint nėra šansų pasislėpti minioje. Žali šiprai (kaip “Žalias Vėjas”), bent jau man, yra dar ypatingesni. Jų gaivios, karčios natos byloja apie nepažabotą moteriškumą, drąsą ir tikrosios moters prigimties grožį- apie tai, ką sociumas gal žodžiais ir palaiko, netgi giria, bet kasdieniniame banaliame realistiniame gyvenime konkrečios tokios laisvės ir drąsos apraiškos yra smerkiamos ir priimamos tarsi asmeninis įžeidimas.  

Elegantiška vetiverija

Lalique „Encre Noir“. Ir vėl, primygtinai rekomenduoju pradėti pažintį nuo vyriškos versijos. Ypač stilingas, juodas, šiuolaikiškas, minimalistinis kvapas- vetiverijos, kipro, kašmiro medienos ir muskuso kombinacija. Sausas, vos vos kartus, kylantį duonos rauga primenantis kvapas. Tiems, kas dar pamena rašalinius parkerius, primins rašalo kvapą. Jaučiasi ir šlapios, derlingos žemės kvapas. Ir tuo pat metu kvapas yra lengvas ir perregimas tarsi skambiame rudens ore kylantis dūmų apskritimas.  „Encre Noir pour Elle“, deja, nė arti nestovėjęs- tai kvapas apie blyškią anemišką rožę, papuoštą osmanto žiedų abrikosus primenančiomis natelėmis, lašelį bergamotės ir švarų sterilų muskusą. Viskas minkšta ir ramu. Visiškai pradingęs vyrišką versiją puošiantis aštriai tingus, elegantiškas stilingumas. Bet moteris juk turi būti paprasta, darbšti ir švelni, ar ne taip, Lalique?

Etro turi net du labai gerus vetiverijos aromatus: „Vetiver“ ir „Palais Jamais“. 

Vetiverija autoritetams

Etro „Vetiver“ ypač sausas, tamsaus, paslaptingo, valingo charakterio- vetiverijos šaknų, žemės kvapas akcentuotas stipriomis, duksliomis sauso tabako natomis. Tokios galingos vetiverijos fone kipariso, šalavijo natos atrodo lengvos, gaivinančios ir itin kvapnios. Kvapas tirštas, gilus- tai lyderių, pasitikinėjimu savimi ir ramia jėga magnetizuojančių autoritetų kvapas. Neįmanoma nepaklusti taip tikrai, giliai, be jokių pagražinimų kvepiančiam žmogui- kaip karūną pakelia tik tikro karaliaus galva, taip ir šį vetiverijos kvapą sėkmingai dėvės tas ar ta, kuriems nereikia aplinkiniams  nieko įrodinėti. Nes jie patys žino. Nors gali pasirodyti, kad kvapas yra labai vyriškas (dalinai tai tiesa), aš pati jį kuo sėkmingiausiai dėviu. Tomis dienomis, kai reikia didelio pasitikėjimo savimi, vidinės ramybės ir susikaupimo, jis yra ištikimas mano draugas.

Vetiverija miško fėjai

Etro „Palais Jamais“ taip pat gilus, tamsus ir tikras kvapas. Bet jis- kitoks. “ Palais Jamais“ žaidžia bergamotės natomis, dabinasi samanomis, flirtuoja jazminu, beržo dervos natos suteikia dūmiškumo. Kvapas dinamiškas, kintantis. Man jis primena beržo smilkalus. Arba lietuje peršlapusios griežto kirpimo odinės striukės kvapą. Ar sodriai žalio miško gilumoje užgesusio laužo kvapą. Arba kvapą, kuriuo, ko gero, kvepėjo keltų miškų fėjos ir Etro tiesiog kažkokiu nesuvokiamu būdu gavo to eliksyro receptą. Gilus, balzamiškas, tingus ir nepaprastai elegantiškas. Kvapas, kurį pirmu numeriu renkuosi darganotoms rudens dienoms, kai kvape ieškau intymaus gilumo. Vetiverija, pasivertusi mistiniu beržu- nuo tamsių žemėtų šaknų iki pat švininius debesis siekiančios viršūnės ir grakščių ore tilindžiuojančių žirginėlių.

Vetiverija šokolade

Serge Lutens „Oriental Vetiver“ stangri vetiverijos šaknis karčame juodame šokolade. Gilios, tirštos šokolado natos, greičiau karčios nei saldžios, kvapas labai konkretus, monolitiškas, šiek tiek dūminis, šaltas. Ir vėl- kvapas savim pasitikinčiai ryškiai asmenybei. Arba tiems, kurie nori tokie būti. Labai rekomenduotinas noir žanro gerbėjams ir tiems, kuriems patinka žematonės, tirštos tarsi varvantis šokoladas, pačiulės  natos.

Jei tai būtų muzika, tai tokia:    

 
 
Jauki vetiverija

Bois 1920 „Vetiver Ambrato“ vetiverija skiriasi tuo, kad  ji nėra karti, atvirkščiai- kvapo natos balzamiškos, tirštos ir saldokos tarsi tamsus medus. Pavadinimas pasufleruoja, kad pagrindinės čia yra karčios, dirvą primenančios vetiverijos natos ir tiršta, saldi, amaretą primenanti ambra. Ryškios vanilės natos, tik jos čia nėra nei valgomos, nei pyragus primenančios- jos suteikia kvapui šilumos, „pulso“, jaukumo, nugludina kampus ir šildo. Labai kokybiškas, svaiginiantis kvapas, idealus šaltoms dienoms. Kvape yra tam tikros alkoholį, tamsų tirštą likerį primenančios natos. Veikia taip pat panašiai kaip minetas alkoholis- šildo, atpalaiduoja, ramina ir kelia tonusą.  

Meditatyvi vetiverija

L’ Artisan Parfumeur „Timbuktu vetiverija yra šalta, padūmavusi ir medatyvi. Ji talpina savyje šaltą rudeninio miško gaivumą, spygliuočių ir šlapios medienios kvapą, bet tuo pačiu ir lenguvmą, oriškumą, miško ramybę. Tarsi tyloje girdėtum kaip dygsta grybai. Ši vetiverija ramina mintis, jausmus, kasdieninę buitį nustumia į antrą planą ir atveda vidine tylą. Kurioje dar tylesnį už tylą išgirsti savo paties balsą. Kvapas nėra nei stilingas, nei madingas, jis nepretenduoja į jokius, net labiausiai auksu blizgančius, rėmus- tai nežemiškos ramybės kvapas. Kvapas toms dienoms, kai pats sau esi geriausias draugas, o pasaulis aplink atrodo (gal ir yra?) tik iliuzija.

Gerų vetiverijos kvapų yra daug. Aš čia aprašiau tuos, kurie užkabino mane asmeniškai ne tik gerai atlikta kompozicija, bet viduje pažadino kažką gražaus ir šiek tiek pasakiško.Vetiverija – puikus augalas, puikiu kvapu, ji primena žmogui, visai nesvarbu ar vyrui, ar moteriai, jo stiprybę, išmintį, vidinę jėgą. Ir visai nesvarbu, kad mes visi tik žemės ir žvaigždžių dulkės.  


 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar