laupäev, 9. jaanuar 2016

Kolm Kuningat- soovide kütkes

Lõppes, jõudis paadisilla lõpuni veel üks aasta. Ning tahes tahtmata tuleb viia otsad kokku, lugeda kokku tibusid, tuulutada ja vabastada igasugustest jäänukitest pead, et saaks tulla jälle uus aasta- uute lootustega, soovidega, lainetega ja aroomidega.
Kirjutasin „veel üks aasta) ja hakkas häbi. Sest see ei olnud veel üks aasta. See oli eriline aasta. Imeline, joovastav rallisõit ja samuti täis ootamatuid pöördepunkte. Oli kõike: valget ja musta, naeru ja pisaraid, samuti selliseid hetki, mille nimel üldse tasub elada, ning kuigi aasta lõpp tuli eriliselt ebameeldiv, siiski saatsin aasta ära teatud nostalgiaga (nii juhtub ERITI harva).
Aastat 2015 võtsin vastu jalgupidi meres, kõrval ujumas luigete paar. Saatsin ära ilma kärata ja ilma pimestavate ilutulestikuta, keset laiu härmatisega kaetud põldu, vana jõue orul, tähistaeva all ning esimene pai, mida tegin uuel aastal, oli valgele hobusele. Nii vastuvõtmine kui ärasaatmine olid aastat väärt. Aasta 2015 jääb pikaks ajaks meelde.
See aeg oli nii intensiivne, et puhtalt füüsiliselt ei jäänud kübetki aega kirjutamiseks. Vahest piinas südametunnistus, kuid enamasti siiski ei piinanud, sest lihtsalt ei jõudnud aja tempole järgi. Kui elu toob ühe ülatuse teise järgi, jääb üsna vähe aega reflekteerimiseks
Suurim möödunud aasta teema on Muusika. Muusika minu ellu tuli aknast ja uksest, igast kui väiksemast praost. Ning see tegi mind ütlemata õnnelikuks. Muusikal on mu elus alati olnud eriline koht, see on minu last resort, kõige sügavam elujõu taastamise, terviklikkuse ja salajase ime tunnetuse allikas, millele jääb alla isegi aroomide maailm. Muusika on ühel või teisel kujul mu elus osalenud alati (mitte ainult raadiolainete või CD mängija kaudu). Sellel aastal ootamatult (öelge veel, et imesid pole olemas) õnnestus seda muuta ultimate reality’iks ja igapäevaseks rutiiniks kõige paremas mõistes. Kõige kaunimal kombel- ilma radikaalsete otsusteta, tagasilöökideta, ilma võitluseta, lihtsalt kõige loomulikul moel integreerides seda, mis kunagi elus higi valades õpitud sootuks teistel rinnel.  
Aasta kõige kuulatuim kogumik oli see:  


justku sild järgmisesse suurde aasta teemasse. Hirm. Enda alaväärsuse tunne. See aasta kinkis unikaalse võimaluse sügavalt tundma õpida Hirmu. Sest kui Hirmu tavaliselt kardame ja teda kohates kiiresti pöörame ära ja teeme sääri (vähemalt mina päris kindlasti teen just nii), siis sellel aastal tuli seista Hirmuga silmast silma ja temaga tutvuda. Veel rohkem tuli ette näha kuidas lähedased ja kallid inimesed kohates Teda langetavad käed ja loobuvad ilma võitlust alustamata, oma käedega lüües risti oma kõige ilusamatele ja siiramatele unistustele. Ohhh.... Veendusin, et Saatan on ei miskit muud, kui meie sees elav ja oma võimalust ootav Hirm.  
Ja et maailm on täis duaalsusi ja kõik maailmas on paigutatud paaridesse, siis oli ka palju Head. Palju rohkem kui hirmu.
Minu ellu tuli mitmeid helgeid, kauneid, häid inimesi. Palju rohkem, kui lahkus. Nendega veedetud aeg, isegi kui need hetked ei püsi ja ei kordu- kõige suurem selle aasta kingitus ja vaikne ime.
                                                                                                                                                                                    Aasta reisid olid enamasti lühikest formaadi, sellised pooltöised või pigem kiirpuhkuse moodi. Ei käinud kuskil kaugele ja ei tundnud ka sellest puudust- märksõnadeks olid loodus ja seltskond. Kõige meeldejäävamad- Peipsi järve ääres, Moskva teatride, paraadide ja erinevate Arbati nurgakeste
kiirkontroll. Peipsi tuulte muusika, Jevgeni Onegin Bolshoi Teatris ja tuline Kchatchaturjani Maskeradi valss.
Parfümeeria võtmes kuuldavasti aasta oli vaese võitu. Mis jällegi võib olla ei ole paha, sest pean tunnistama, et lihtsalt nappisin aega, et tiirutada lõhnavate riiulite vahel. Mitmed küllastused parfümeeria osakonda pigem olid nii lootusvaesed, et käsi ei tõusnud isegi kirjutama hakkata- ma lihtsalt ei tunne nii palju negatiivse varjundiga sõnu. Nii et ei hakka kirjutama pettumustest- enam vähem kõik, mis aastal 2015 ilmus mainstream’is, valmistas pettumust.
 Kõige rohkem meelde jäid (ja meeldisid ka): Aedes de Venustas Pallisandre d’Or , Le Labo The Noir 29 ja Byredo Of No Man’s Land. Esimene nendest on lihtsalt läbinisti luuüdini minu isiklik eesteetiline, nootide ja kompositsiooni teritoorium- minimalism, kerge ja laisk suitsusus, karge puit, peen kui ämblikuvõrk ja tugev kui teras avamisraadius. Uskumatu iseloomuga ja aristokraatlik aroom. Le Labo The Noir 29- kummaline vihje roosile, viigimarjale, puidule. Ei mingit magusust. Aroom on kuidagi raskesti mõistetav, enigmaatiline, see ongi tema konks. See on mono aroom ja ta istub naha ulatuses, kuid tunnen ennast temas ülatavalt hästi, justkui ratsutaja end kõrgetes nahksaabastes. See on ilmselt see lõhn, mis oleks mu igapäevane valik, kui seda peaks kitsendama üheks- kaheks lõhnaks. Byredo Of No Man’s Land- jällegi roosist. Mulle meeldivad sellisesd õhulised, lahtised, sügavad, noobli looduse ja kuivade vürtside järgi lõhnavad roosid. Mehe nahal on see lõhn- palderjan. Mees, kellel piisaks taibukust ja fantaasiat kasutada Of No Man’s Land oleks tõsiselt vastupandamatu.

Populaarparfumeeria leerist kõige köitvam uudis oli meeleolukas rabarveri, greipi ja lavendli vesi L’Occitane en Provence Pampelousse Rhubarb, ning kuigi ta kestvus on üsnagi efermiline, ta siiski enda järgi jätab arvestatava endorfiinide doosi.
Kõige rohkem isikliku kasutamist leidnud populaarparfümeeria uudis oli... muidugi Hermes. Jour d’Hermes Gardenia. Ootamatult sain kintiguseks maksimaalkoguses litraaži.
Kuigi ei olnud aroomiga veel tutvunud, olin kuulnud mitte just kõige vaimustatavaid kommentaare aroomi kohta ja selle tõttu suhtusin uudisesse teatud umbusuga. Ilma asjata. Minu naha peal jahedate, märjade valgete lillede bukett avanes just kõige paremal moel. Kergesti
äratuntav mu lemmiku, J.C. Ellena, käekiri- noodid on ideaalselt läbi segatud, neid on pea et võimatu eristada, see on justkui akvarell, kus kõik on ühes, läbiminekud on sujuvad ja virelevad. Aroom on läbinähtava tekstuuriga, naiselik, elegantne ja sensuaalne. Ilmselt kõige rohkem sel aastal kasutusel olnud flakoon.

Pea et sama tihti kasutatav oli Max Buxton Black Angel (igaks päevaks ja juhuks, teksaste ja igapäevase sära jaoks) ning Serge Lutens Serge Noir (kontsertide ja muude nooblite õhtude tarvis). Nii lihtsasti sain hakkama oma parfümeerse garderoobiga sel aastal.  Funktsionaalselt ja minimalistlikult.
Möödunud aastal sai palju ja süüdikalt õpida ja süveneda sellesse, millesse alati olen tahtnud süveneda. Aasta lõpuks sooritasin tutvust unetusega. Nii et kõige loetumat ja suurimat muljet avaldanud raamatud olid ikka ja jälle akadeemiline kirjandus (ma olen vist paratamatu). Vägagi loetav, ja selline raamat, mida julgeksin soovitada igaühele (sest kahtlustan, et igaüks meist elab, rõõmustab ja vaevleb inimeste vahel) on see

Taasavastasin O. Henry lühijutte. Teravad, läbinägelikud ja elust enesest lood.
Unetuse ja rahutute mõtete vastu aitas luule, justkui balsam hingele kõlasid Doris Kareva värsid
Kui sõnad aid otsa, kuulasin kosmost (no, peaaegu):

Või igavest klassikat- Simon & Garfunkel.
Kinematograafia möödunud aastal jäi suht unarusse, kuid kõige meeldejäävad filmid olid R. Zemeckis „The Walk“ ja S. Shainberg „Fur: The Imaginary Portrait of Diane Arbus“, film, mis kõneles fotograafia ikoonist ja erilise saatuse naisest Diane Arbusest (aitäh Ruthile ja Hillarile).
Aasta noot oli kahtlemata rabarber. Aasta sattus olema lõbus, rõõmus ja kihisev, kõige
meeleolukamad hetked said märgistatud kõige lõbusama parfümeerse artileeriaga: Comme des Garcons Series 5 Sherbet: Rhubarb, Aedes de Venustas Eau de Parfum, Mark Buxton Devil in Disguise ja varem mainitud Loccitane en Provence uudisega. Niisama sõin ka rabarbereid, et elu ei paistaks liialt magus ja roosa (ning aasta lõpp oli justkui meenutuseks, et asjad võivad tuulde minna ka niisama, ilma rabarberite söömiseta)

Peale nõnda kaootilist resümeed jääb ainult sosistada oma 2016 aasta soovid Kolmele Kuningatele kõrva
-          Jätkata (viljakalt) aastal 2015 alustatuid õpinguid. Mul on eelaimus ja ühtlasi ka kartus, et see võib olla üks kasulikumaid asju praeguses mu elu perioodis.
-          Saada tööasjad ja asjakesed mingisugusse korda. Hetkel, milline ka ei oleks ahvatlev mu uus nišš, seal siiski valitsevad uragaanid, meretormid ja muud ennustamatud, ja kui isegi ennustatavad, siis nüüdseks veel kontrollimata loodusnähtused. Siiski tahaks vähemalt vahete vahel tunda kõva pinda jalgade all...
-          Ära tunda ja õigel ajal minna lasta olukordi, inimesi, nähtuseid ja kõike muud, mis ei tee mind just õnnelikuks. Teisisõnu, teadlikult valida, kus, kuidas ja kellega olla õnnelik. Kuidas seda teha- pole õrna aimugi. Kuid tean, et mul on hea spikker- Süda ja mitte just kõige halvemas tegevuskorras tunnete süsteem. Seegi üsna korralik varustus for a start. Südametunnistuse hääl- see on valvur, mis karistab, kuid Südame hääl  on Sõber, see on Jumala hääl. Teda kuulame vähe, sest ta on ebamugavalt nõudlik. Kuid kui meiega räägib Süda, seda on võimatu mitte kuulda.“ (meelde sööbinud ühte hiljuti lahkunu väga tähendusliku minu jaoks inimese sõnad).
Ning et taburett ei kõluks kolme jala peal- neljas, baassoov on soov hea,   sügav ja tähenduslik sõbradega veedetud aeg. Et jääksid ja tugevneksid need seosed mis mind ühendavad südamest südamesse uute ja vanade sõpradega, et saaksin õpida nendest kõike, mis on kõige parem inimeses, ja et suudaksin anda edasi seda, mis on minus kõige parem.   
Kaks, võik kaks ja pool soovi on sellised, mida saan ainult sosinal, väga vaikselt ja häbelikult öelda ainult otse Kolmele Kuningale. Kuigi just need soovid on ehk kõige kõige kõigemad, otse mu olemusest tulenevad.  
Ja veel miljon igasuguseid pisemaid asju: reise looduses ja linnades, äikese tormide jälgimist, soojat suvist vihma, jalgratta sõitu metsades, uuesti ellu ärganud blogi, sukeldumist, aroomide ja dying to visit kontsertite nimekirja täitumist. Et ei jääks kasutamata saatuse poolt minule teele pandud võimalused, selleks Kolme Kuninga päeva võtan vastu Cartier Le Panthere:
Eau Legere kütkes (panter ju ei maga maha võimalusi).

Head Aastat 2016! Olgu Kolm Kuningat helded teile saatuse kinkide jagamisel


2 kommentaari:

  1. Tore, et üle tüki aja kirjutad! Kas 20!5 alustatud õpingud on Jung?

    VastaKustuta
  2. Heiki, jah, jungliaanlik õpe mis kohe- kohe võiks sujuvalt üle minna 5aastaseks pikemaks ettevõtmiseks. Katsun kirjutada sellegipoolest, see aitab tublisti mõtteid ja kogemusi korrastada

    VastaKustuta