esmaspäev, 21. juuli 2014

Nepakeliama būties lengvybė. Vasaros parfumerinis garderobas.




nuotrauka: Inga Laurinavičiūtė
Some say I am simple. I am. Play of four elements and a breath of God. So little is needed to create a perfect life.

Vasara jau įpusėjo- prasideda antra kalendorinės vasaros puselė, tad pats laikas mesti žvilgsnį į vasaros parfumerinį garderobą. Vasarą, reikia pripažinti, aš kvepiu mažiausiai- kai aplinkui skleidžiasi tiek daug įvairiausių kvapų, aš beveliju uostyti, o ne pati kvepėti.  Atrodo anoks čia daiktas, kad būtent vasarą aplink kvepia labiausiai- bet pažvelgę giliau, aptiksime labai svarbią parfumerinę tiesą. Kad kvapas skleistusi, būtina šiluma. Mūsiškių žiemų šaltyje, kad ir kaip patiktų žydinčių gėlių ar gaivių vaisių aromatas, jis nesiskleis. Pinigai pavėjui, taip sakant. Užtat vasarą reikalas kitas- ir šiluma, ir vėjas- tai, kas padeda lakiosioms kvapo molekulėms sklisti, viso to užtenka. Vasarą tampa svarbūs kiti niuansai- saikas kvėpinantis, tinkamas kvepalų pasirinkimas uždarai patalpai (pvz, kad neuždusinti kolegų) ar renginiui atvirame ore. O taip pat kvėpinimosi būdai. Mat purškiant kvepalus ant odos ja po to reiktų pasaugoti nuo saulės, idant išvengti odos sudirgimų ar net pigmentinių dėmių. Bet šiandien šias temas apeisiu. Jei kuri iš jų aktuali, duokite žinoti, išvysytsim plačiau, o kolkas gyvenu tingiu atostogų ritmu, tad eikim tieisiai prie reikalo.

Senas numylėtinis yra Carthusia Io. Jame yra viskas, kas yra labai gerai- arbata, figos, citrinžolė, apelsinas, linų, obelų žiedai, citrina, ir mėta. Aš labai mėgstu mėtas, o vasarą , per karščius, jos yra tikras išsigelbėjimas. Io mėta yra ta tikroji- tai mėtos žiedų medaus kvapas, mėta čia ne saldi tarsi dantų pastoje, bet natūrali gamtinė, tarsi šviežiai užplikytos ką tik nuskintų mėtos lapų ir žiedų arbata. Tolimame fone juntami čiobreliai, gėlės, citrusai. Gamtinis, gaivinantis, gerietis kvapas.


 

Šiaip vasara yra idealus metas citrusiniams (dar kitaip, moksliškiau- hesperidiniams) kvapams. Citrusų eterinių aliejų molekulės yra labai lakios, jas labai sunku fiksuoti, kvapas greitai išsivėdėja, o šaltyje ir išvis neatsiskleidžia. Hesperidinių kvapų reputaciją stipriai pagadino akvatinių- hesperidinių vyriškų kvapų masinis tiražavimas. Pažįstu nemažai parfumerija besidominčių žmonių, kurie hesperidinius kvapus by default nurašo kaip neįdomius. O man jie patinka! Gerai sukomponuotas hesperidinis kvapas- kaip balti klasikinio kirpimo marškiniai ar klasikiniai džinsai, universalūs. Annick Goutal Eau d’Hadrien karštą vasaros dieną man yra idealus pasirinkimas. Sėdžiu sau nukepusi nuo karščio ir staiga jausmas, tarsi būčiau suleidusi dantis į sultingą, pernokusią citriną. Ir jos gaivinantį rūgštumą pabandžiusi atsverti saldžiai kartoku vaniliniu cukrumi. Idealu. Žaisminga. Stipru. Linksma. Energinga.

Mano „darbinis“ citrusas yra Cartier Eau de Cartier Zest de Soleil. Mėta, juzu (japoniškas kartusis mandarinas), pasifloros vaisius. Lakoniška, gaivu, pozityvu, saulėta. Kvepia kaip gyvenimo nesuteptas žmogus. Jei reiktų rekomenduoti kvapą, nuo kurio verta pradėti pažintį su citrusais, tai būtų vienas iš variantų. Kai kada paprastumas yra gerai. Ypač kai jis taip su skoniu sukomponuotas.

Jei jau paminejau juzu, tai išduodu- čia mano naujoji didelė simpatija. Raukšlėtas tarsi storaskūris raganosis geltonas kartusis mandarinas. Jo kvapas- kažkas tarp rožinio greipfruto ir saldžiojo apelsino, labai panorėjus, galima rasti ir mėtos natų. Matyt neveltui parfumerijoje juzu ir yra dažnai komponuojamas su mėtomis. Šios vasaros mano hitas- Parfums d’Empire Yuzu Fou. Pradžioje tai tiesiog labai geras, linksmas, energingas gaivinantis citrusas, bambukas ir mėta. Bet neveltui Parfums d’Empire yra mano kone mėgstamiausi nišiniai kvapų namai- širdyje atsiskleidžia Yuzu Fou charakteris, gylis, ypatumai. Pakvimpa šlapia medžio žieve, verbenomis, lapija. Tai tarsi Mohito bambukų miškelyje. Šiuo kvapu nieko neuždusinsite, atvirkščiai- tai gryno oro gurkšnis tvankiame ofise, biurokratinėje nuobodybėje ir rutinoje. Tai tarsi Walter Mitty metamorfozės jam išdrįsus bent kartą paklausyti savęs. Yuzu Fou šią vasarą pavaduoja labiau biudžetinį, bet vistiek puikų verbenų kvapą L’Occitane en Provence Verbena Sorbet.
 

Vasaros universalas yra Hermes Eau de Gentiane Blanche. Man jis yra pats pačiausias iš Hermes cologne tipo kvapų. Minimalizmo genijaus Jean Claude Ellena kūrinys man kvepia Normandijos Ilimis- šlapiais senais lauko akmenimis, linu, žydinčiomis kraujažolėmis, erdve, kreida. Jausmas, tarsi karštą vasaros dieną užeitum į laukuose stovinčios vienišos akmeninės bažnytėlės kiemą ir įkvėptum pro atviras duris sklindantį vėsos ir rimties, bei kieme žydinčių lauko gėlių aromatą. Ramybė, natūralumas, elegancija. Tikras Hermes.

L’Artisan Parfumeur Chasse aux Pappilons. Drugelių medžioklė. Skamba truputį šiurpiai- tarsi ėriukų tylėjimas. Drugeliai man primena mano vieną pirmųjų klienčių, kuri paniškai bijojo drugelių. Bet kvapas visai nebaisus, atvirkščiai, lengvas, žaismingas ir plazdenantis tarsi vasarinė suknelė. Ar drugelių sparnai. Vasaros garderobe jis todėl, kad kvepia liepų žiedais. Vis dar ieškau (ir nerandu) liepų žiedų ir šlapio asfalto kvapo.  Nekvepėti liepų žiedais liepą neįmanoma, net jei ir gyveni nebe liepų alėjomis pasipuošusiame Kaune, o šiaurės sostinės pušyne. Nostalgiškas lietuviškų vasarų kvapas.
 

Jean Patou Enjoy. Vienas iš pirmųjų sąmoningų parfumerinių pirkinių, kuris vasarą karts nuo karto vis pasirodo mano lentynoje. Tai kvapas main stream’o gerbėjams ir gerbėjoms, parodantis, kaip komponuoti nešleikščus kompotus. Mat šiuolaikinėje parfumerijoje paskutinį penkmetį stabiliai vyraujančios pagrindinės tendencijos yra gėliniai- vaisiniai kompotai ir valgomi, saldūs, gurmaniški kvapai. Pirmoji tendencija yra kone parfumerinis keiksmažodis, nes kaip bemėgčiau vaisius (vasarą faktiškai tik jais ir maitinuosi), cheminė, šleikščiai saldi, lipni jų versija gali atbaidyti nuo kvepalų kaip reiškinio iš viso. O būtent tokie „kūriniai“ ir karaliauja parfumerinėse parduotuvėse, vienas kitaą nustelbdami savo rėksmingumu ir banalumu. Enjoy yra mėlynakraujė Patou jauniklė, dar nesubrendusi, nesurimtėjusi, neatradusi savęs, bet bent jau ne vulgari mergšė plastmasiniais nagais. Tai lengvas vaisinis, smagus šipriukas- juntu mėlynes, rožę, serbento lapą, vanilę, pačiulinę bazę. Tai lengvas ir natūralus gremėzdiško ir plastmasinio Armani Si variantas. Patou kvapai neperseniausiai pasirodė ir mūsų plačiojoje prekyboje, taip kad pirmai nešokiruojančiai pažinčiai su šiprais labai rekomenduoju.

Etro Shaal Nur. Smilkalus kvepaluose labai mėgstu. Bet vasara nėra idealus metas smilkalams, jų sunkioms, raiškioms natoms. Pavydėtinas Etro nosies (kurios vardą Etro nepelnytai slepia) meistriškumas Shaal Nur smilkalus pavertė lengvais tarsi orinis dūmelis, persipynusiais su ryškiomis citrusų, rozmarino, peletrūno, vetiverijos natomis. Tai jokiu būdu ne sunkus rytų kvapų grupės kvapas- tai meditatyvi fantazija, kaligrafinis rašalas, vasaros vakaro įkvėpimas ir kurybiškumas. Taip pat ir labai stilingas kvapas. Nors neįkyrus, su juo nelieku nepastebėta. Mėgstamas kvapas oficialiems vasaros renginiams.

Etro Dianthus- pas mane naujokas. Bet koks naujokas! Talllinna Kaubamaja, neaiškių paskatų vedama, regis sugalvojo Etro kvapus išimti iš asortimento. O tai klaida! Juk Etro- tai ta niša, kuri nesunkiai suvokiama ir plataus asortimento vartotojui, pukiai sukomponuota, nešokiruojanti, stilinga. Tereikia tik šiek tiek pastangų kvapus tinkamai pristatyti. Juk kvapai tikrai aristokratiški, itališkai stilingi. Baimės akys didelės (o godumo- dar didesnės), tad Dianthus atsidūrė pas mane. Kvepia tarsi žydintys ružavi gvazdikėliai ir šviežiai sumaltas cinamonas. Juntamos gaivinančios, kartokos šviežios imbiero šaknies natos. Rožė. Žodžiu, idealus minkštas, moteriškas, gėlinis aromatas vasaros vakarui, pasimatymui, vakarienei dviese ar tiesiog pasilepinti ir pasijausti dievaite Diana (legenda gvazdiką sieja su Diana).
 

Etat Libre ’Orange Jasmin et Cigarette – šiek tiek ekscentriškumo atvejams, kai norisi šiek tiek pakvailioti ar šiaip pasijusti išskirtiniu, ne prastesniu uz James Bond’ą, personažu. Tabakas ir jazminas. Jazminas ir tabakas. Tabaką kvepaluose labai mėgstu, nors ir nerūkau. Man jis turi kažkokį  šarmą, paslaptį, žavų atsainumą. O čia- tabako dūmai, rūkstantys iš ką tik pridegtos cigaretės, žydintis jazminas ir nušienauta, apdžiūvusi žolė. Yra ir tokių dusinančių natelių- kad nebūtų nuobodu. Žodžiu, kvapo nuobodžiu nepavadinsi, ir labai gerai išauklėtoms, savo reputacija besirūpinančioms personoms taip pat nepasiūlysi. Užtat pašėlusiam vakarėliui ar šiaip vakarui linksmoje kompanijoje- pats tas.

Turbūt pastebėjote, kad mano vasarinis parfumerinis garderobas labai vienapusiškas. Žolės, citrusai, keli gėlių žiedai. Vasarą viskas yra paprasta. Kaip kieme palikti smėlėti sandalai ar tarp pušų linguojantis margaspalvis hamakas. Jokios įtampos, jokių planų. Viskas tai dar bus. Rudeniop. O kolkas tebūnie pašėlusiai kvepiantys milžiniški jazmino krūmai po langu, raiste sirpstančios tekšės, miegamajame iš kažin kur atsiradęs pajūrio smėlis ir King Crimson pasažai žvaigždėtomis naktimis po aukštomis pušimis. Nepakeliama būties lengvybė.

 

4 kommentaari:

  1. Tikrai, nepakeliamą lengvybę ta vasara atneša :) Man jau kelinta diena net tingisi kvėpintis. Carthusia Io įsirašau į norimų pauostyt sąrašą, mėtos buvimas labai gundo :) Iš jų vasaromis mėgstu Ligea la Sirena, labai įdomiai jie balansuoja tarp tokios jūrinės gaivos ir šildančių natų.
    Ai, ir ačiū už straipsnį, vienas malonumas Jus skaityti :)

    VastaKustuta
  2. Grazi ta Io meta- tokia, kokia auga laukuose, nechemine. Joje ne tik saltis, bet ir siluma, jaukumas jauciasi- dzovinta meta greiciau. Ligea la Sirena labai idomus, gamtinis tabakas. Tik mane nuokautuoja gvazdikeliu kiekis jame. Pas mane kieme auga kvepiantis tabakas, tai labai Ligea primena. O siaip Carthusia tiesiog puikiai pateikia gamtiniu prieskoniniu augalu tema, tikri Vidurzemio juros salu aromatai. Axel Munthe "Knygos apie St. Misele" atmosfera primena

    VastaKustuta
  3. Man Ligea la Sirena turi nemažą panašumą į Guerlain Shalimar, tik vanilės pastaruosiuose žymiai daugiau. O gal ką dar iš Carthusia asortimento įsimintino rekomenduotumėt? :) Apart Ligea nieko uosčiusi nesu.

    VastaKustuta
  4. turi, turi panasuma su Shalimar. Tik lengvesnis ir labiau "dulketas". Man, tiesa pasakius, labai patinka ju, a la vyriski aromatai- Numero Uno, ir ypac 1681- superiniai lengvi vasariniai smilkalai. Caprissimo- grazios geles, Fiori di Capri gvarzdikas patinka. Jei reiktu dar viena Carthusia rinktis, rinkciausi 1681

    VastaKustuta