laupäev, 16. august 2014

Eau de Cologne. Less is more.


Hilinen nagu rong- hakkasin kirjutama piinavas leitsakus. Aga postitan ikka-
            lootusega, et leitsak on ümber nurga ja varsti tulen tagasi.

 
 



Pikalt kestvad kuumad ilmad tuletasid meelde, et me võime arvata mida tahame, kuid inimene on alles üks mitmetes eluvormidest (küll privilegeeritud füüsiliselt ja traumeeritud psüühiliselt) ja tahest tahtmata ta peab arvestama loodusega, tema tingimustega, tempudega ja eripäradega. Meile meeldib mõelda, et me oleme ainukesed ja kordumatud, kuid piisab ainult päikesel natuke intensiivsemalt tiirutada taevavõlvis, kui me kõik kui üks joome liitrite kaupa vett, peidame end kübarate all, ostame ventilaatoreid ja prae asemel limpsime jäätist. Kuidas ka ei näeks vaeva disainerid, seletades meile, et karusnahk on uus must, suvel me lihtsalt ei pööra nendele tähelepanu. Nii on ka parfümeeria alaste valikutega- kõikvõimas kuumus ütleb ette oma tingimusi ning tema esitatud tingimustel originaalsuse taotlus muutub teisejärguliseks, peamiseks on värskendus, eemaldumine lämmatavast lämbusest ning rahu ja JAHEDUSE oaasi loomine. Ning selleks raske leida paremat vahendit, kui vana hea  eau de cologne, või siis lihtsalt Kölni vesi. Suve must have on bikiinid, ripsmetušš, mineraalide sisaldusega pritsitav vesi naha värskendamiseks ning hea eau de cologne.

Kuigi eau de cologne’i (rahvakeeles- odekolooni) seostatakse Kölniga, esimest korda teda segas kokku ja aastal 1709 laiale ilmale esitas itaallane Johann Maria Farina. Ja selles pole midagi imeliku - eau de cologne oma värskusega, teravusega, energeetilisusega, vee ja tsitruseliste kombinatsiooniga, on ideaalne itaalia stiili peegeldus. Originaalne Farina loodud lõhn pani algust tervele parfümeeria kategooriale, mis vähemalt paarsada aastat peale teda ilmumist oli ütlemata populaarne. Tänapäeval eau de cologne pigem kirjeldab lõhna konsentreatsiooni- eau de cologne lõhnades on 2-5% eeterlike õlisid (eau de toilette- 10-20%, eau de parfum- 15-25%; pure parfum- 20-40%). Eau de cologne koosluses on peaaegu et alati tsitruselised noodid (kõikvõimalikud variatsioonid, mandariinidst ja kumquat viljadest bergamoti või mõru apelsinini), vahest värskete ürtide- koirohtu, rosmariini, tüümiani, puju, kuid samuti lavendli, jasmiini, tubaka lehe noodid. Eau de cologne on peaaegu et alati värske, läbipaistev, temale ei ole omane magusus. Eau de cologne on justkui klassikalise lõikega valge triiksärk- lihtne, kõigega sobiv ja hästi kohanev kehakeemiaga, kerge, mitte eriti muutlik ja mitte eriti pika kestvusega lõhn (see viimane omadus küll pole reegeel, keemiatööstuse arenguga on leiutatud ka viise, kuidas fikseerida eriti lendlevaid tsitruseliste eeterõlide molekule). Eau de cologne’i traditsiooniliselt peetakse mehelikuks mängumaaks, kuid on fakt, et see, mis oli mehelik, ja mis oli naiselik 300 aastat tagasi, kardinaalselt erineb nende mõistete tänapäevasest olekust. Eau de cologne võib saada nii naise kui ka mehe parimaks sõbraks lämbetes suveleitsakutes, ja jääda täiestki märkamatuks talvel, kuna lendlevate tsitruselise molekulide jaoks, nende levimiseks, on vajalik soojus või isegi kuumus, aga nendel peaaegu et puudub talvel nii hästi avanevad baasnoodid. .

Kuna eau de cologne on absoluutne parfümeeria klassika, neid leidub iga väärika parfümeeria maja sodimendist. Seekord katsun nišši tootjaid kõrvale jätta ning juhtida tähelepanu nendele eau de cologne’idele, mida pakkuvad kõikidele tarbijatele hästi tuntud parfümeeria majad ja mida, minu arvates, saab kasutada julgelt ilma, et rikuks hea parfümeeria maitse reegleid.
 

Ajatu eau de cologne klassika on Christian Dior Eau Sauvage. Selles aroomis, ehtsas eau de cologne esindajas, on kõik, mida võib soovida üks eau de cologne’i järgi ihkav süda- tsitrused, rosmariin, koriandri seemned, jasmiin ja terav samblanoot. Hõrgutav, terav, konkreetne ja südav lõhn on legendaarse Edmond Roudnitska looming. See ajale ja soolistele klassifikatsioonidele mitte alluv klassika sobib kõikjal, kuid eriti suurt muljet jätab koosluses rangelõigelise töökostüümiga ja stiilse soenguga. No shit lõhn, nii teda kunagi iseloomustas hea tuttav, kes loob moodi. Täpselt kümnesse.

Dior’i maja võib uhkust tunda ka teise, modernse stiili, eau de cologne, Christian Dior Homme Cologne, üle. Ametlikult klassifitseeritud meeslõhnana, see aroom on ehtne täiuslik unisex. Bergamott, sidrunipuu õied, muskus- lõhn on pehme, helisev, värske ja kihisev jahedusest, ei mingeid nurki ja teravat maskuliinsust. Rahu, harmoonia, suunatud energia. Ideaalne lõhn töiseks päevaks.

Christian Dior Escale a Portofino on juba ametilikult naistele mõeldud moteriškas eau de cologne. Palju palju mõrkjaid sidruneid, apelsiniõis, näpuots köömneid, seedripuu- ehtne Cinque Terre, päikeseline Itaalia rannik, sinisesse merre langevad valged kaljud, kauguses helendavad saared, aromaatsete ürtide ja sidrunipuude paradiis, kabriolett, valge kleit, laia äärega kübar ja tuules laperdav siidist sall. Lõhn on tugev, mõrkjas, iseloomulik- julgele, isepäisele naisele.




Klassika kuningal Guerlain’il on samuti mitmeid märkimisväärseid eau de cologne’ed- see on nii  Eau du Coq, kui Eau de Cologne Imperiale, Eau de Guerlain, ja nii edasi eau rütmis. Kusjuures kõik on suurepärased, puhtaverelised, ideaalelt ära lihvitud- täpselt selline Guerlain, mida tunnevad ja armastavad selle parfüümi maja pikaajalised austajad. Eau de Guerlain on mu enda lemmik oma ideaalselt tasakaaluka tsitruseliste, mündi, lavendli ja sambla koosluse tõttu, ta pigem meenutab lonksu hästi jahutatud džinntoonikut kui parfüümi. Ise kujutate ette, mis tähendab hea alkoholivaba džinntoonik sellises kuumas, väärt ja õige asi, eks ju?

Paljud Guerlain Acqua Allegoria seeria lõhnad samuti õigustavad kaasaaegse eau de cologne nime- küll Herba Fresca (värskelt niidetud muru), küll Mandarin Basilic (mandariin ja basiilik, täpselt nii, nagu lubab nimi), küll Anisia Bella (aniis, ning kasutades ettekujutust- jahutatud Pernod), küll Nerolia Bianca (imeilus apelsiniõite aroom), küll minu lemmikud Laurier- Reglisse (looberleht ja lavendel- värske, ürgne, puidune ja omapärane kergelt suitsune aroom),  küll Pamplelune (greibi koore valge osa), ning ka viimane Allegooria- Limon Verde. Meelepäraseid Allegooriaid tasub kohe ka soetada, sest nad on limiteeritud väljalaskmisega ning hooaja lõppedes nende tootmist samuti lõpetatakse.

Chanel selle eest ei ole eriline eau de cologne austaja- nende eredam eau de cologne näide on klassikalise kompositsiooniga Pour Monsieur, naiselikule eau de cologne versioonile on kõige lähedam ehk Cristalle, ning eriti Cristalle Eau Verte, roheline, kerge, karge, nõrgalt lilleline lõhn selgete allika värskuse nootidega.

Giorgio Armani Acqua di Gioia on kasaaegsest eau de cologne kontseptsioonist välja arenenud modernsete akvaatiliste lõhnate esindaja. Selgelt tajutavate suhkru ja poengi nootide pärast ei julgeks teda lugeda puhtavereliseks eau de cologne’iks, see on pigem nende kauge lapselapselapselaps. Kuid siiski tsitrused, vesi, münt, pipar- igavesed eau de cologne atribuudid, on siin eriti hästi tuntavad, ja suhkur siin ilmselt nagu ikka tänapäeval- et kustutada emotsionaalset nälga.

Hermes maja on tuntud suurepäraste, lihtsalt eeskujulike eau de cologne’ide bastionina. Kui peaksin välkkiirelt valima  eau de cologne’i, mõtleksin eelkõige just Hermes sordimendist. Mulle eriti meeldivad Eau d’Orange Verte (mõru roheline apelsin), värskelt lubjatud seinte järgi lõhnav Eau de Gentiane Blanche. Kui tähelepanu väärt on absoluutselt kõik selle maja eau de cologne, nad on lakoonilised, minimalistlikud, eredad ja iseloomulikud ning, eau de cologne kohta, suurepärase kestvusega.

Issey Miyake esitab ultramodernseid eau de cologne, nendes puudub Aasia tarbijatele vastuvõetamatu teravus. A Scent- klaar minimalistlik, nagu jaapani haiku, eau de cologne, tema kolm rida on raudürt, sidrun ja hüatsint. See haiku kombekohaselt kõlab vaikselt ja väljapeetult, nagu peale külma duši vee järgi lõhnav nahk.

Õnneks häid eau de cologne on nii palju, et neid on võimatu kõik siin nimetada. Nende valik minu riiulis on pidevas muutuses. Sellel suvel kostitasin end Rochas Eau de Rochas- palju sidruneid, palju basiilikut, ning rahulik, maine patšuli aroom; Thierry Mugler Cologne- nagu tärklis kragiseva ehtsa puhtuse lõhnaga; ning Atelier Cologne Trefle Pur- karge õhu peale vihma (osooni), valge ristikheina ja hapuoblika lehtede lõhnaga. Käed ei tõuse, et midagi tõsisemat ette võtta. Mitte omada ja olla õnnelik on kunst. Suvi jätkub.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar