neljapäev, 7. august 2014

Eau de Cologne. Less is more.


Besitęsiantys kepinantys karščiai dar kartą priminė, kad mes galime gavoti ką norim, o bet tačiau žmogus yra tik viena is daugelio gyvybės formų (privilegijuota fiziškai ir traumuota psichologiškai) ir nori nenori- jam tenka derintis prie gamtos sąlygų, išdaigų ir įnorių. Mums patinka galvoti, kad esame vieninteliai ir nepakartojami, bet tik užkepinus saulei visi kaip vienas litrais geriame vandenį, slepiamės po skrybėlėmis, perkame ventiliatorius ir vietoj kepsnio renkamės ledus. Kaip besikraustytų iš proto dizaineriai, kaldami mums į galvą, kad kailis- tai nauja juoda, vasarą jų tiesiog nesiklausome. Taip ir su parfumeriniais pasirinkimais- visagalis karštis diktuoja savo sąlygas ir ne pritrenkti originalumu tokioms oro sąlygoms bevyraujant norisi, bet greičiau atsigaivinti, atsiriboti nuo tvankumos, susikurti ramybės ir VĖSOS oazę. Ir nėra tam geresnės priemonės, nei senas geras eau de cologne, arba tiesiog Kelno vanduo. Vasaros must have yra bikinis, blakstienų tušas, purškamas terminis vanduo odai atgaivinti ir geras eau de cologne.

Nors eau de cologne (liaudiškai- odekolonas) ir siejamas su Kelnu, bet pirmasyk jį sumaišė ir 1709 metais pristatė italas Johann Maria Farina. Ir nieko nuostabaus- eau de cologne yra idealus itališko stiliaus variantas, gaivus, aštrus, energizuojantis citrusų ir vandens kvapas. Originalus Farinos kūrinys davė pradžią parfumerinei kategorijai, kuri bent porą šimtų metų po jos atsiradimo buvo beprotiškai populiari. Šiandien eau de cologne visų pirma apibūdina kvapo koncentraciją- eau de cologne yra 2-5% eterinių aliejų (eau de toilette- 10-20%, eau de parfum- 15-25%; pure parfum- 20-40%). Eau de cologne sudėtyje beveik visada rasite citrusų (galimos įvairiausios rūšys, nuo mandarinų ar kinkanų iki bergamotės ar karčiujų apelsinų), kartais žolelių- pelyno, rozmarino, čiobrelių, kiečio, o taip pat lavandą, jazminą, tabako lapą. Eau de cologne beveik visada bus gaivus, permatomas, jam dažniausiai nebūdingas saldumas. Eau de cologne yra tarsi gero kirpimo klasikiniai balti marškiniai- paprastas, lengvai pritaikomas ir prisitaikantis prie kūno chemijos, lengvas, nelabai kintantis ir ne per ilgiausiai besilaikantis (tai ne taisyklė- chemijos pramonei besivystant, atrasta nemažai būdų fiksuoti net ir ypač lakias citrusinių vaisių eterinių aliejų molekules). Eau de cologne tradiciškai laikomi vyriška teritorija, bet, atsižvelgus į faktą, kad kategorija atsirado prieš 300 metų, darosi aišku, kad takoskyra tarp to, kas yra vyriška, o kas moteriška, nuo to laiko neatpažįstamai pakitusi.  Eau de cologne gali tapti tiek moters, tiek vyro geriausiu draugu tvankiuose vasaros karščiuose, ir likti visai nepastebėtu žiemą- nes lakiosioms citrusų molekulėms pasklisti reikalingas karštis, o žiemą gerai atsiskleidžiančių bazinių natų eau de cologne faktiškai neturi.

Kadangi eau de cologne yra absoliuti parfumerinė klasika, jų rasime visų save gerbiančių parfumerinių namų asortimente. Šį kartą pasistengsiu apeiti nišą ir apžvelgsiu tuos eau de cologne, kuriuos siūlo visiems vartotojams gerai žinomi parfumeriniai namai, ir kuriuos, mano manymu, galima drąsiai naudoti, nebijant pažeisti gero parfumerinio skonio taisyklių.
 

Laikui nepavaldi eau de cologne klasika yra Christian Dior Eau Sauvage. Šiame aromate, tikrame eau de cologne atstove, yra viskas, ko gali panorėti širdis- citrusai, rozmarinas, kalendros grūdeliai, jazminas ir aštrus samanų akordas. Ištaigingas, aštrus, konkretus ir gilus kvapas- legendinio Edmond Roudnitska kūrinys, laikui ir genderinėms klasifikacijoms nepavaldi klasika tiks visur, bet ypač didelį įspūdį palieka derinama su darbiniu griežto kirpimo kostiumu ar kostiumėliu ir stilinga šukuosena. No shit kvapas, taip kažkada jį apibūdino geras pažįstamas, kuriantis madą. Tiksliai į dešimtuką.

Dior namai gali pasigirti ir puikiu modernaus stiliaus eau de cologne, Christian Dior Homme Cologne. Oficialiai priskiriamas vyriškiems, šis kvapas yra tikras puikus uniseksas. Bergamotė, citrinmedžio žiedai, muskusas- kvapas minkštas, skambus, gaivus ir žaižaruojantis vėsa, jokių kampų ir aštraus vyriškumo. Taika, ramybė, harmonija, tikslinga energija. Idealu darbui.

Christian Dior Escale a Portofino- jau oficialiai moteriškas eau de cologne. Daug daug daug karčių citrinų, apelsino žiedai, žiupsnelis kmynų, kedras- tikra Cinque Terre, saulėtoji Italijos pakrantė, su į mėlyną jūrą smingančiomis uolomis, tolumoje boluojančiomis salomis, aromatinių žolių ir citrinų aromatu, kabrioletas, balta suknelė, plačiabrylė skrybėlė ir vėjyje besiplaikstantis šalikėlis. Kvapas stiprus, kartokas, charakteringas- drąsiai moteriai.

Klasikos karalius Guerlain taip pat turi nemažai dėmesio vertų eau de cologne- tai ir Eau du Coq, ir Eau de Cologne Imperiale, ir Eau de Guerlain. Visi puikūs, išgryninti, tobulai nušlifuoti- tai Guerlain, kurį pažįsta ir myli jų ilgaamžiai gerbėjai. Eau de Guerlain yra mano mėgstamiausias- del savo tobulo citrusų, mėtos, lavandos ir samanų santykio jis greičiau primena gurkšnį atšaldyto džino toniko, o ne kvepalus. Patys įsivaizduojat, ka reiškia geras bealkoholinis džino tonikas tokioje kaitroje, verta ir teisinga, ar ne taip?

Dauguma Guerlain Acqua Allegoria serijos kvapų taip pat pateisina šiuolaikinio eau de cologne vardą- tai ir Herba Fresca (šviežiai nupjauta žolė), ir Mandarin Basilic (mandarinas ir bazilikas, kaip ir žada pavadinimas), ir Anisia Bella (anyžiai, o įjungus vaizduotę- atšaldytas Pernod), ir Nerolia Bianca (puikus apelsinžiedžių aromatas), ir mano mylimieji Laurier- Reglisse (puikus lauro lapų ir lavandos duetas), ir Pamplelune (greipfruto žievės baltoji dalis), ir paskutinioji Alegorija- Limon Verde. Patikusias Alegorijas verta iškart įsigyti, nes jos yra limituoto leidimo ir pasibaigus jų leidimo metams jų gamyba nutraukiama.

Chanel užtat eau de cologne neypač mėgsta- bene ryškiausias jų eau de cologne pavyzdys yra klasikinio kirpimo Pour Monsieur, moteriškos versijos, artimiausios eau de cologne, yra Cristalle, ir ypač Cristalle Eau Verte, žalias gaivus, lengvas, šiek tiek gėlinis kvapas, turintis ryškių šaltinio gaivos natų.

Giorgio Armani Acqua di Gioia- iš eau de cologne koncepcijos išsirutuliojusių šiuolaikinių akvatinių kvapų pavyzdys, dėl ryškių cukraus ir bijūno natų nedrįsčiau jo priskirti prie grynakraujų eau de cologne, tai greičiau pastarųjų tolimas vaikaitis. Bet visgi citrusai, vanduo, mėtos, pipirai- amžini eau de cologne atributai, čia ryškūs, o cukrus, matyt, kaip dažnai šiais laikais- idant numalšintų emocinį alkį.
 

Puikiais, tieisiog pavyzdiniais eau de cologne garsėja Hermes namai, jei tektų rinktis eau de cologne, visu pirma žvalgyčiausi būtent jų asortimente. Ypač man patinka Eau d’Orange Verte (kartusis žalias apelsinas), šviežiai tinkuotomis sienomis kvepiantis Eau de Gentiane Blanche. Bet dėmesio verti be išimties visi jų eau de cologne, jie lakoniški, minimalistiški, ryškūs ir charakteringi ir, kaip eau de cologne, puikiai laikosi ant odos.

Issey Miyake pristato ultramodernius eau de cologne, kuriuose nebėra tradicinio aštrumo- Azijos rinkai aromato aštumas nepriimtinas. Šio kūrėjo A Scent- puikus minimalistinis, tarsi japoniškas haiku, eau de cologne, kurio trijulė yra verbena, citrina ir hiacintas. Šis haiku, kaip ir pridera, skamba tyliai ir išlaikytai, tarsi šaltu dušo vandeniu garuojanti oda.

Laimei, puikių eau de cologne yra taip daug, kad visų jų ir neišvardinsi. Jų asortimentas pas mane pačią yra pastoviai kintamas. Šią vasarą lepinuosi Rochas Eau de Rochas- daug citrinų, daug bazilikų, ir ramus, žemiškas pačiulės aromatas, Thierry Mugler Cologne- tarsi krakmolas gurgždančiu pačiu tikriausiu švaros aromatu, ir Atelier Cologne Trefle Pur- ryškiu oro po lietaus ir baltųjų dobiliukų, rūgštynių lapų kvapu. Rankos nekyla prie nieko rimto. Neturėti ir būti laiminga yra menas. Vasara tęsiasi.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar