reede, 12. detsember 2014

Ormonde Jayne. Šerkšno gėlės


Neperseniausiai, vieną vakarą sublogavusi gulėjau lovoje, kai E. benaršydamas telefone perskaitė, jog šią naktį žadama iki -12 laipsnių. Man net pradėjo suktis galva- mano keli tuzinai gražuolių rožių krūmų juk iki šiol neuždengti. Visą mėnesį jaučiuosi virstanti į papūgą, kai vis kartoju, kad man reikia eglišakių rožėms apdengti. Vyriskas pažadas „gerai“. O papūga buti nesinori- taip ir laukiu, iki sekančios dienos ir sekančio savaitgalio. Vienu žodžiu, aš visada žinojau, kad laukimas yra pati kvailiausia ir mažiausiai rezultatų duodanti taktika, tai pasitvirtino ir šį kartą. Aštuntą valandą vakaro, pamiršusi temperatūrą ir šlykščią savijautą, šokau į kerzavus batus, tarsi ninja apsivyniojau vatine ir kaklaskare ir puoliau ieškoti krūmams karpyti skirtų žirklių ir prožektoriaus. Pastarojo neradau, pasiėmiau šešiamečio sūnaus žaislinį smurfų prožektoriuką ir išvažiavau į mišką ieškoti eglišakių. O galvoje įkyriai sukosi tokia dainelė promises, promises, ir spiečius necenzūrinių žodžių.

Jei esate besniegį žiemos vakarą miške (pušyne) ieškoję eglių, tai žinosite, kad ne viskas taip paprasta. Rasti eglučių, kurių karpymas nesužalotų ir kurių šakas sugebėčiau nukirpti savo rododendrų ir rožių karpymui skirtomis žirklėmis buvo Eglės Žalčių Karalienės vertas darbas. Daugiau nei žaislinis prožektorius man čia pravertė nuosava nosis- eglės kvepia kitaip, nei pušys, o jaunos eglutės dar kitaip, nei senos skarotos eglės, iki kurių apatinių šakų aš nesu net priaugusi. Viskas baigėsi gerai, po 2,5 valandų miškinėjimo grįžau, apdengiau rožes, atsisildžiau į ožio ragą sustirusias rankas ir begerdama arbatą išspaudžiau vieną kitą ašarą. O tada išsimaudžiau, pasirausiau savo mėginukų stalčiuke ir paguodai pasikvėpinau Ormonde Jayne Champaca.

Nesu didelė gėlinių kvapų mėgėja. Bet jei jau gėliniai kvapai, tai tokie, kokius juos kuria Ormonde Jayne- lengvi, natūralūs ir gilūs, tarsi spalvingas ir grakštus drugelio sparnas. Tobula harmonija pilko nerimo ir neištesėtų pažadų laikais. Ormonde Jayne linijos kvapai ir poetiški, ir tuo pačiu gamtiškai realistiški- tai ne abstrakti fantazija, o labai konkretaus, atpažįstamo gamtinio lopo, ornamento, peizažo kvapas. Ormonde Jayne įkūrėjos Lindos Pilkington kvapų kūrimo filosofija yra nuostabi- jos nespaudžia poreikis pagaminti tam tikrą minimalų kiekį kvapų, nespaudžia efektyvumo ir masinių pardavimų besivaikantys investuotojai, tad Linda ieško įdomių, neįprastų, net keistokų, geriausios kokybės eterinių aliejų, kuriuos galėtų panaudoti kuriamiems kvapams. Taip gimsta kvapai, kurie nuostabiai, natūraliai perteikia įvairiausių pasaulio vietų- Indijos kaimo, Kanados miško, Filipinų sodų aromatinius peizažus. Lindai nesvetimas angliškas realizmas ir geras skonis- kvapai harmoningi, nekampuoti, organiški, ir labai, stebuklingai gilūs.
Grazina Baikstyte

 

Mano jau minėtoji Champaca yra tikra sklindanti ramybė, tarsi pirmieji auksiniai tekančios saulės spinduliai. Kvapas lengvai žalias, gėlinis, orinis, ir toks gražus, kad net pritrūksta žodžių. Tyla ir šviesa yra šio kvapo sinonimai. Nuostabus rytinės gamtos kvapas. Aromate panaudotas Basmati ryžių akordas (nors ant mano odos jo faktiškai nejusti) sukuria tarsi šiltą jaukų kokoną, vos juntamą kreminę tekstūrą. Taip kvepia ramus ir švelnios širdies žmogus. Visu kvapo  gyvavimo laiku juntamas raminantis balansuojantis žaliosios arbatos akordas, jo vos juntamas kartumas ir gaiva. Šiaip gamtoje čampaka yra geltonžiedė, stipriai kvepianti magnolijos rūšis. Indijoje ypač megiami saldoki čampakos smilkalai. Ormonde Jayne Champaca  kvapas vienok nėra nei sunkus, nei saldus, nei smilkalinis- ramus, švelnus ir tyras pasakiškai gražių žiedų kvapas gražina į pradinės harmonijos, subalansuotą būseną.

Emilija Pliateryte

Antroji tropinė gėlė, Frangipani, prasideda žydinčiomis liepomis, atsvertomis nemaža doze žaliosios citrinos- laimo. Kvapas mirguliuoja tarsi saulės spinduliai vandens paviršiuje, juntamos švelnios, pastelinės gėlės- vandens lelija, magnolija, dar kažkoks sunkiai identifikuojamas saldesnio kvapo tropinės gėlės aromatas. Širdyje vis ryškėja graži, nepaprastai moteriška, šilkinė, tarsi iš pieno plaukusi tuberoza. Slyvos natos suteikia tam tikrą kreminę tekstūrą, vientisumą, tai tarsi pastelinių, persiliejančių spalvų šilkinė suknelė, labai moteriška ir žaisminga. Vėsoka bazė vos juntama, gėlės pamažu silpnėja, kol lieka tik jų šešėliai. Aromatas laikosi ypač ilgai, 12+ valandų.

Florence Nightingale

Trečioji tropinė gėlė, Sampaquita, arba Sambac jazminas, taip pat niekuo neprimena kremo nuo įdegio kvapo. Tai žalias kvapas, kuriame ryškiai juntamos akvatinės ir mangolijos natos. Tiksliau, tai ant pro  ryžių laukus tekančios upės kranto žydinčios magnolijos kvapas, kurį apipina bergamotės,
vetiverijos, samanų natos ir švelnus, lengvas muskuso debesis. Kvapas labai svajingas, lengvas, ir tikrai ne per saldus, greičiau vėsus ir ramus. Man tropiniai kvapai beveik visada asocijuojasi su kvepaluose itin nemėgstamo kokoso riešuto nata, o čia kokoso- nė kvapo. Tik grakšti ramybė, vėsa ir plazdančio vėjo atnešamas žydinčių gėlių kvapas. Tobulas moteriškumas.

Evita Peron
Osmanthus man primena šampano taurę po jazmino krūmu. Osmanthus, arba kvepenė, yra Azijoje žydintis alyvoms giminingas krūmas, kurio natos parfumerijoje labai primena švelnios pūkuotos pernokusio abrikoso odelės aromatą. Ormonde Jayne Osmanthus bevelyja pabrėžti gėlinius
niuansus- kvapas prasideda smagiomis, kibirkščiuojančiomis, išdykusiomis pomelo natomis, širdyje skleidžiasi jazminas, bet kibirkščiuojančių citrusų dėka aromatas labiau primena šampaną  nei pernokusių vaisių minkštimą. Kvepenės ir jazmino saldumą balansuoja vandens lelijos, kedro, artemisijos natos. Aromatas labai gražiai paryškintas čia pasirodančiomis, čia ir vėl pradingstančiomis aštriomis, ryškiomis čili pipiro natomis. Puikus vaisinis- gėlinis aromatas, tarsi vasarinis sekmadienio punšas, puikiai suvokiamas ir priimamas daugelio vartotojų, savo paparastumu ir žaismingumu susilaukiantis daugelio komplimentų.

Sofija Kymantaite ir M.K. Ciurlionis

Tiare? Tiare. Dar viena tropinė gėlė. Ir vėl- jokio saldumo. Tik gražūs, vėsūs, kartoki apelsinžiedžiai, permatomas vandens lelijos šydas ir elegantiškas, žalias, kartokas jazminas. Nuostabiai graži bazė-
samanos, kedras, sprangokos įžemintos iriso šaknies natos ir vos juntamas lašelis ylang- ylango. Tai pats tikriausias žalias gėlinis šipras, elegenatiškas, stilingas ir išbaigtas, tik be kampų, aštrumo ar subanalinto koketiškumo. Jei tektų rinktis kvapą, kuris idealiai tinka į darbą, dalykinius susitikimus, prie arbatos puodelio su drauge ar vyno taurės su dragu, rinkčiausi Tiare. Ji ir moteriška, ir inteligentiška, ir introspektyvi, ir sociali. Puikiai integruoja visus tuos aspektus, kurių ši diena negailestingai reikalauja iš moters.

Birute Galdikas

Tiare yra tiek pat gėliškas, kiek ir žalias kvapas. Ormonde Jayne ikonoklastinis kvapas, kuriuo kvapų namai pritrenkė rinką ir palenkė ją į savo pusę, buvo Ormonde Jayne Woman- kvapas, kurio pagrindinis komponentas ir pirmasis smuikas yra visžalis spygliuotis, Kanados cuga. Pritrenkiantis, gilus, balzaminis tūkstantmečio miško, visžalių milžinų medžių, samanų, jaunos augmenijos kvapas. Tarsi sėdėtum tyloje, gaudžiant miškui, ir klausytumeisi, kaip dygsta grybai. Dar taip kvepia senoje laužavietėje pradėję vešėti paparčiai. Mistiškas, žalias, lengvai padūmavęs, vos vos saldus, gilus, drėgnas kvapas. Tai- gamtos karalija, kur žmogus su jo išmislais yra toks pat nerealus, kaip vikšro sapnas. Natos: viršutinės- kardamonas, koriandras, žalios natos, širdies- našlaitė, jazminas, cuga, bazinės- vetiverija, ambra, kedras, sandalmedis. Bet jos sunkiai nusako tą žalią, paslaptingą pirmapradę harmoniją, kuri prabyla atidarius Ormonde Jayne flakoną. Gamtinis magiškasis realizmas.

Sofi Loren
Ta’if- rimta roze. Puošni, iškilminga. Tuo pačiu- dalykiška. Viršutinėse natose stiprūs prieskoniai- šafrano ir rožinių pipirų duetas ir duslus, ir aromatiškas, užtikrinantis platų, tvirtą, viską apimantį šleifą. Rožė pasirodo šiek tiek vėliau, ji moteriškai vėluoja ir skleidžiasi pamažu, neskubėdama. Tai

ryškiai rožinė, stambiažiedė, kilminga rožė mikštos šiltos ambros fone. Kvape panaudota datulių nata, jos dėka kvapas turi tam tikrą rytietišką (arabišką) nuotaiką ir tam tikrą gurmanišką saldumą. Ta’if yra tikrai rytietiška, išdidi, ir tuo pačiu gan šaltoka rožė šiltų, klampokų dervų apsuptyje. Būtina sąlyga renkantis tokį kvapą- turi patikti prieskoniai, ir ypač- pipirai. Labai tinkamas kvapas nebanaliam vakariniam tualetui papildyti. Aš labai mėgstu rožs kvepaluose ir tuo pačiu esu joms velniškai išranki- va ir blaškausi, nesuprasdama, kas gi tas Ta’if’as ir koks mano santykis su juo (kolkas erzinančiai dirginančiai patrauklus).
Iman
 

Orris Noir yra mano tamsi, besąlygiška vakarinė meilė. Juodasis irisas yra ne kas kita, kaip švelnūs, šilkiniai, trapūs iriso, alias vilkdagio, žiedlapiai karčiajame juodajame šokolade. Čili pipiras, daug daug pipiro, koriandras, smilkalai, mira, pačiulė, kedras… ir nerealiai gražus, švelnus iriso žiedas,

skęstantis toje juodos pagundos jūroje. Idealų balansą aromatui suteikia lauro lapų nata, ji tarsi tiltas sujungia trapiuosius vilkdagio žiedlapius ir nuodemingą karčiają masę. Tarsi juodaodė moteris, nuoga, pribloškianti savo grožiu- tikra, glotni ir alsuojanti gyvybe.  Ir nors kvapas trunka visą amžinybę, tuo pačiu jis paradoksaliai išlaiko ir tam tikrą orišką, lengvą, vos ne permatomą struktūrą- tarsi nuo karšto šokolado puodo kylantį dūmą. Idealus paslaptingiems susitikimams prie žvakės šviesos ir vyno šaltais žiemos vakarais.

Jurga Ivanauskaite


Tolu yra pats tamsiausias, klampiausias ir stipriausias iš Ormonde Jayne kvapų. Neveltui ir jo spalva primena konjaką. Klampi, salsva peru balzamo derva, tonka pupelės ir ambra sukuria tokį rytietišką foną, kad net netenka suabejoti kvapo giminyste su geriausiais rytietiškos grupės aromatais. Šiltose, klampiose dervose juntami tamsūs, animalistiški apelsinžiedžiai, vientisas saldus orchidėjos akordas ir kažkokios džiovintos aromatinės žolelės (piramidė nurodo kadagio uogas ir šalaviją). Prieš akis
iškilo mano nosiai labai panašus kvapas- Rochas Absolu. Tik Tolu ko gero yra dar klampesnis, gilesnis ir stipresnis (ir neabejotinai brangesnis). Tuo pat metu jausmingas ir labai jaukus - tarsi vilnonė raštuota skara. Tiks drąsioms širdims, ir vyrams, ir moterims- vietoj gero konjako arba su juo.

Berods, karsša vonia, gražioji Champaca ir taurelė Jules Gautier konjako bus išgelbėjusios mane nuo garantuoto peršalimo. Nutrynusios pykčio ir nusivylimo būseną. Nes tokios gėlės, kokias jas kuria Linda Pilkington ir Geza Schoen, yra gėris. Labai noriu tikėti, kad mano rožynas šią žiemą nenušals, o sekančiais metais mano lentynėlę papildys kas nors iš gražuolių Ormonde Jayne gėlių. Ir pasaulis vėl suksis ratu ar spirale taip, kaip jį sumanė Apvaizda- pilnas dieviškų kvapų.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar