kolmapäev, 12. oktoober 2016

Etüüd Nr 8. Täiesti realistlik. Argipäevane. Serge Lutens Clair de Musc

„Ma arvasin, et sa kirjutad parfüümidest. Nüüd sa aga kaldusid mingisugusse müstikasse...“ kõlas ühe lähedase inimese suust peale viimast etüüdi. Kerge, varjatud süüdistusnoodiga. Muidugi ohtlik- naine müstiliste kalduvustega on ju justkui tiksuv pomm :)
Kuid mingit müstikat ei ole ja pole olnudki. Tegelikult elu on nii rutiinne ja rahulik, kui üldse saab olla. Töötan ja magan. Kokan ja vahest kontrollin laste kodutöid. Mõnikord lobisen vanemaga pojaga Skype’is või õpin koos nooremaga kitarri. Joon ajas kohvi ja silmitsen järjest värvilisemaks muutuvaid, õhus keerlevaid lehti. Õhtuti, soe tekk ümber, loen raamatuid ja ainult vahest, väga harva, kuulen muusikat. Ja kuna rattad on ajutiselt rööbast välja, siis palju jalutan ja sõidan ühistranspordiga, huviga silmitsedes järjest uusi ja sama värvikaid kui sügislehed kodanikke.
See kõik on omamoodi mõnus. Silma jäävad pisikesed asjad ja tuleb tagasi see mõnu, mida üks inimene võib lihtsalt elus olemisest tunda. Ja kuna välismaailmas minu ümber on hetkel üsna palju nurgelisi, keerulisi ja problemaatilisi konjunktuure, ma kuidagi vaistlikult proovin end mässida sisse kookonisse, kus saaks elada selles nauditavas rütmis mitte kiskeldes sügistormide tuuldes.
Mõistagi, minu jaoks üks esimesi vahendeid on aroom. Muidu aroomide valikul olen püsimatu ja kipun vahetama nagu sokke, nii väljendades oma muutuvaid, kuid väljaelamata tujusid, kuid seekord juba pikemat aega on olnud üks kindel kaaslane- Serge Lutens Clair de Musc. Pehme sall, villane mantel, raamat taskus ja kuum šokolaad termokruusis- ja sammun mööda värviliste lehtedega voodertatud Nõmme tänavaid, kuulates kuidas haukuvad koerad ja puid toksivad rähnad.
Clair de Musc teeb täpselt seda, mida teeks Haapsalu sall ühele talu neiule – tema  aldehüüdide, iirise ja bergamoti kerged, pisut mänglevad noodid lisavad vaevu märgatavat särtsu ning valge muskus lihtsalt pehmelt embab sisse, nagu ülipeen, kaitsev ämblikuvõrk. Lihtne ja külmalt- soe lõhn. Ta kuidagi maandab närivlisust ja nurgelisust. Olen kuulnud kriitikat, et Clair de Musc lõhnab beebide järgi (talki noot). Kuid mis sellest halba- beebid on toredad ja naljakad olendid, nagu veendusin hiljuti oma õpingute käigus tehes beebi vaatlust (see on kohustuslik aine). See on meie endi pinge ja ootusärrevused, mis teevad asja kriitiliseks.
Remedios Varo, The Soul's Emphasis

See muskus on selline, et soojeneb just külma naha peal ja just külmas karges õhus tulevad tema paremad omadused, pehmus, peensus ja hea iseloom. Tõsi küll, ta ei ole ülimalt kompleksne, tohutu arenguga või muutlik, kuid vahest lihtsad, soojad, siirad asjad on just need kõige paremad.

Kindlasti ta ei ole lõhn kõikidele. See on rahuliku naudingu, kontemplatiivne lõhn. Ja ometi teda kandes hakkab kuidagi soojem ja mõnusam. Võtan arusaamatul põhjusel mantli taskus vedeleva telefoni, panen kõrvaklapid- ja näe, pean tunnistama- Clair de Musc tegi küll elu lõbusamaks :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar