kolmapäev, 16. aprill 2014

Parfumerinės naujienos- 6 dalis


Kartais vakaras būna protingesnis už rytą.
Kartais morkų sultys būna skanesnės už šampaną.
Kartais naujienų nebuvimas būna geriau už naujienas.

 
Suvedus galus paaiškėjo,  kad šį sunkų ir įtemptą mėnesį aš ne tik karpiau rožes ir rašiau kilometrines ataskaitas, bet suspėjau nemažai apuostyti. Nusivylimų skiltis ir vėl pati ilgiausia- o gal tai tiesiog nerealistinių lūkesčių pasekmė.

Nusivylimai

Sisley Eau Tropicale. Viskas priklauso nuo lūkesčių. Sisley yra puikūs parfumeriniai namai ir lūkesčiai jų naujiems kvapams būna nemenki. Eau Tropicale yra šiltajam metų sezonui skirti vaisiniai- gėliniai kvepalai. Ant mano odos labai ryškios saldžiarūgštės, barbarisų saldainius primenančios, vaisių natos (pasifloros vaisius), bergamotė ir tropinės frangipani gėlės žiedai.  Kvapas labai saldus ir tuo pat metu su rūgštele. Jausmas tarsi atsikandus neprinokusio obuolio, taip pat uodžiu ir šiuo atveju nemaloniai karčias imbiero natas. Deja, kvapui trūksta balanso, bazinės natos- neutralizuota, blyški pačiulė, kedras ir ambretės sėklos,   mano manymu, neatsveria vaisių ir frangipani saldumo. Kvapas man net kažkoks atstumiantis- per saldus, per rūgštus, per kartus… Tarsi apsirengtum madingais, stilingais drabužiais, bet absoliučiai tarpusavyje nesuderintais.  Pro šalį.
 

Balmain Extatic. Balmain yra legendiniai kvapų namai, turintys savo stilių, nesibaiminantys naujovių ir originalių kvapų.  Nesibaiminę naujovių. Extatic yra banalus kompotėlis iš kriaušės, orchidėjos, osmanto (kvepenės) žiedų ir kašmyrano medienos, o eau de toilette atveju- muskuso ir žolės. Absoliutus pataikavimas masių skoniui blogaja prasme - saldu, šviežia ir valgoma. Eau de toilette versija yra labiau vaisinė, jos natos „švaresnės“, eau de parfum- gėlinė- vaisinė su sterilios medienos baze.  Jei nepauostysite šių kvepalų, nieko gyvenime neprarasite. Gėda, Balmain!

Elie Saab L’eau Couture. Įtariu, kad kvapas apturės komercinę sėkmę.  Apelsinžiedžiai, migdolai ir vanilė. Vanilės labai daug, bet stiprų jos saldumą šiek tiek balansuoja gaivus apelsinžiedžių kartumas. Migdolai suteikia pienišką ir šiek tiek gurmanišką, rišančią natą (kuri man primena neprinokusių miško riešutų branduolių skonį). Kvapas labai stiprus , ryškus, gan jaunatviškas (nors nėra dinamiškas), turi gaivumo. Man, deja, visai neįdomus, nesubtilus, be paslapties ar savotiškumo. Dėl milžiniško ir hiper saldaus šleifo ko gero taps naktinių klubų ir vakarėlių žudiku.

Boucheron Palace Vendom.  Dar vienas neišraiškingas labai neblogų parfumerinių namų vandenėlis. Yra eau de toillette ir eau de parfum versijos.  Bendra tema- jazminas, bijūnas, kedras, eau de toilette prasideda citrusais ir bazėje pereina į švarų „skalbimo priemonės“ muskusą, eau de parfum- prasideda apelsinžiedžiais, skystu medumi ir bazėje pereina į vandeniu atskiestą karamelę. Kvapas labai neutralus, taikyta į politiškai korektišką žanrą, bet mano manymu, pataikyta į pilkąją zoną, kurioje kvapas praranda savastį ir veidą. Bijūnas labai pudrinis, o kvapas tarsi „atskiestas“.  Atskiesta saldi, šiek tiek vaisinė- šokoladinė, ir šiek tiek valgoma pudra. Sprendimas praleisti bazines natas kaip nereikšmingas vienok turi neigiamą   ir nereikliam vartotojui pusę- kvapas visiškai nesilaiko ir po nepilnos valandos dingsta be pėdsakų (kas mane tiktai nudžiugino).


Dolce ja Gabanna Dolce. „Jei labai norisi kurti, eik pagulėti, greit praeis“- yra toks posakis. Patarimas kaip tik Dolce ir Gabanai. Šie mados namai yra išleidę puikių kvapų, bet visa tai toli praeityje. Dolce yra eilinis pavyzdys, kai pardavinėjamas prekybinis ženklas ir reklama, o ne kvapas. Jei būčiau visų pirma žiūrėjusi natas, lūkesčiai būtų buvę dar didesni- mėgstu vandens leliją, mėgstu narcizus. Bet kičiniame flakone, užkimštame plastmasine tortine rožyte, viso labo šaltų tonų, minorinis, vandeningai gėlinis skystis. Nė viena gėlinė nata nėra ryški ir išsiskirianti, vanduo šaltas ir atsiduodantis cheminiu muskusu, tarsi vandenyje, kuriame skalauti skalbiniai, būtų mirkę ir vystantys gėlių žiedai. Į kvapą, tuo labiau padorų kvapą, tai visai nepanašu. Laimei vandenėlis nepatvarus ir staigiai nugaruoja nuo odos.

Karl Lagerfeld for Her. Vandenėlis, panašus į Dolce, tik cheminiame muskuse šĮkart mirkyti saldesnio kvapo gėlių žiedai ir dar vaisiai. Bet kvapas toks pat prastas ir nereikšmingas, apie nieką. Negaliu sugalvoti jokių priežasčių, kodėl kam nors galėtų šauti į galvą juo kvėpintis.

Guerlain Aqua Allegoria Limon Verde. Pradžia daug žadanti- gaivi kartoka žalioji citrina (laimas), mėtos pėdsakas. Po pirmųjų penkių minučių išlenda šleikščiai saldžiai lipni cukraus vatos nata, tirštos lipnios vaisių sultys, ir iš gaivaus vasarinio vandens kvapas pavirsta lipniu, tąsoku skysčiu, kuris n etik kad negaivina- jį norisi nusiplauti. Ir vėl, kaip ir Sisley Eau Tropicale, nosį rėžiantis disbalansas. Tikiuosi, kad čia nėra bloga lemiantis pranašas ir lipnios vaisinės natos netaps ateinančios vasaros trendu.

Serge Lutens Laine de Verre.  Iš Lutens eau serijos mažiausiai patikęs kvapas.  L’eau Froide patiko net labai- dėl į klasikinį eau stilių įkomponuotos smilkalų natos. Originalaus L’eau Serge Lutens atžvilgiu esu neutrali, o va Laine de Verre (stiklo vata) turi kažkokį atstumiantį, skalbimo priemonę primenantį niuansą. Ir vistik kvapas įdomus- minerališkas, aštrus tarsi Perrier burbuliukai, tekstūriškas. Tiesiog nenorėčiau jo dėvėti dėl uodžiamų kažkokių abrazyvių natų. Labai norėčiau pabandyti sluoksniuoti su Comme des Garcons kvapais dėl apjungiančio urbanistinio stiliaus. O pats vienas sau Laine de Verre man primena dezinfekuojamų chirurginių instrumentų ir sterilios marlės kvapą (mano vaikystės kvapai iš tėčio- chirurgo tvarstomojo), tik tas prisiminimas per daug sterilus, fotorealistiškas- jame trūksta emocinio komponento. Aišku, su aukščiau išvardintais kompotėliais jo nėra ko lyginti. Vistik Lutens yra Lutens ir kvapas neskamba nei pigiai, nei vulgariai, nei banaliai. Tik kažkaip keistokai- tarsi vienišas pasiklydusio egzotiško paukščio balsas.

Sorry, I don’t speak the language

Thierry Mugler Eau Extraordinairie. Kažkelintas is nesuskaičiuojamų Thierry Muglier Alien brolių ar seserų. Turbūt vistik sesuo-  juk mergaitės yra padarytos iš cukraus vatos, pasak populiarios estiškos dainos. Man jame visko per daug- ir saldumo, ir heliotropo, ir jazmino, ir kašmyrano medienos, net ir arbatos natos tokios saldžios, tarsi kas būtų apsirikęs ir vietoj šaukštelio cukraus įdėjęs visą samtį. Vistik tai vienas iš kvapų, kurį man be galo sunku vertinti- aš jo tiesiog nesuprantu. Kad suprasti, reikia draugauti su Allien, o aš esu viso labo tik žemės kirminas ir iki svečių iš kitų planetų dar nepriaugau. 
 

Lalique Satine. Vanilės ir sandalmedžio dueto dėl jo ypač valgomo saldumo bijau tiesiog paniškai. Beveik visada kvapai su tokiu deriniu man asocijuojasi su žymiai per saldžiu creme brulle, arba tiesiog kiaušininiu pudingu. O jei ten dar saldžiosios tonka pupelės… ir, Satine adveju, dar ir saldusis heliotropas ir šokoladinė pačiulė… Taigi, jei trumpai, kvapas šilkinis, tąkus, ir labai, labai valgomas. Jei jau rinktis desertą ar kvepalus, aš renkuosi kvepalus. Bet ne Satine. Vienok turbūt patiks šokoladinių ir saldžių kvapų gerbėjoms.

Neutralu

Bvlgari Indian Garnet. Bvlgari Omnia serijos nemėgstu, bet š mani pasirodė įdomiausia iš visų Omnijų (ir mažiausiai vandeninga). Abrikosai ir osmantas (kvepenės), abrikosai ir kvepenė…. vos juntami prieskoniai ir minkšta jauki lengvos ambros bazė. Kvapas minkštas, „patogus“, jaukus, primena švelnią prinokusio abrikoso odelę. Labai vaisinis. Įtariu, kad gerai prisitaiko prie įvairiausios kūno chemijos ir dėl sąlyginio kompozicijos paprastumo, suprantamumo, taip pat neprastos kokybės, universalumo, gerai prigis rinkoje. Retkarčiais kvepėčiau juo ir pati. Tik su granatu, tuo jėgos, pasiryžimo ir ištvermės akmeniu, nerandu nieko bendra. Kaip ir su bet kokiu kitu akmeniu- minkšta kvapo tekstūra greičiau primena pliušinį audinį.

Balmain Eau d’Ivoire. Švelnus, pieniškas, lengvai gėliškas kvapas su muilo natomis. Ko gero tos muilo natos yra kvepenės (osmanto) ir ambretės sėklų derinio rezultatas. Švaros kvapas, kuris nekvepia skalbimo milteliais. Mano manymu, trūksta kabliuko ar išraiškingumo, bet politkorektiškų kvapų mėgėjoms puikiai tiks kasdienai.

Lalique L’Amour. Vasara, žydinčios ramunės, perregima, pastelinė gardenija ir…. muilas. Kartais tokius juokus krečia jazmino, citrusų ir ne pačios geriausios kokybės muskuso kombinacija. Kvapas švelnus, malonus, vasariškas, bet bazėje praranda savo žavesį, lengvumą, ir virsta tiesiog nuo kitų neatskiriamu bendriniu kvapu. Bet man nesiseka kone su visais Lalique kvapais. Nėra tarp mūsų chemijos, ir viskas L
 

Agent Provocateur Petale Noir. Kvapas ne tokia jau ir naujiena, pasirodė dar praėjusiais metais. Senokai planavau įkišti nosį- gundė magnolijos ir odos duetas, taip pat mylimos hiacinto ir tabako natos.  Ant mano odos, deja, labai aukšta ir ryškia, kone cypiančia nata išlenda kvapioji kananga (ylang ylang) ir jos skleidžiamas (ir vėl!) muiliškas saldumas neutralizuoja visus kitus niuansus (pagal piramidę kvapas turėtų būti daugiabriaunis)…. Vien tik kvapioji kananga (ylang ypang), pakalnutė ir šiek tiek saldžių dervų. Tabako ir odos, kad ir kaip ieškočiau, nerandu. Išskirtingai gėlinis, aukštų natų kvapas, kuriam pamiršta įkompnuoti adeakvačią bazę (arba ji tiesiog neproporcingai neryški). Kvapas visai ne noir, greičiau gelsvai balkšvas ir šlkinis.

Atelier Cologne Cedrat Enivrant ant mano odos vos ne žaliosios citrinos (laimo) monoaromatas. Bazėje palengva skleidžiasi mediena, ji lengvutė ir švelni, mano nosis neišskiria kedro.  Kvapas puikiai laikosi ir manau, kad jį reiktų išbandyti per vasaros karščius- tai, ko gero, neblogas hesperidinio (citrusinio) kvapo pasirinkimas. Testuosiu dar kartą.

Patiko

Hermes Jour Absolu. Turiu ir aktyviai naudoju originalų Jour de Hermes, taigi buvo įdomu, kuo šįkart nustebins maestro Jean- Claude Ellena.  Jei originalus Jour akcentuoja gėlių syvus, lapus, sultingą žalumą, tai Absolu- koncentruoti pavasarinės augmenijos žiedai. Ir tuo pačiu kvapas nėra tradiciškai gėlinis- tai abstraktus pavasarinis paveikslas, obelų žydėjimas, jų žiedų syvai. Pavasaris ir sodų žydėjimas, sodrumas, saulės šviesa, akinančiai mėlynas dangus ir žiedais aplipusios medžių kekės. Koncentruotas, laikosi ilgai, neišskysdamas, keičiasi, mirguliuoja, tarsi per medžių šakas šokinėjantys saulės zuikuciai. Sekantis pretendentas į mano  tuštybės lentynėlę.
 

Estee Lauder Modern Muse. Kvapas apie jazminą. Tai ne krūmas parke ar po langu, tai jazmino šakelė žavingos, elegantiškos, moters rankose. Šiek tiek nuvylė bazė- švarus muskusas, vos juntama mediena, nieko originalaus ir rizikingo. Bet Estee Lauder- amerikietiškos parfumerijos banginis, o amerikietiškoje parfumerijoje- kaip amerikietiškuose kalneliuose: arba absoliučiai originalios šokiruojančios (ir sunkiai dėvimos) kompozicijos, arba visiška klasika be krislo rizikos, idealiai, be mažiausių nukrypimų, sudėliojant viską į lentynėles. Vistik būtent toks jazminas man visai patinka, nors tai ir nėra kvapas nei apie mūzą, nei įkvėpimą, puikiai tiktų kasdien į kontorą ir vidinės tvarkos savo asmeninėje erdvėje palaikymui.

Comme des Garcons Black. Išskirtinai mano stichija- smilkalai, olibanas, beržo žievė (ar degutas), oda, vetiverija ir daug daug daug pipirų. Juodas, dūminis kvapas su minerališkais akcentais, tekstūra primenantis labiau pagražintą prieskoniais niuansais ir su peklos derva permaišytą Terre d’Hermes. Ant mano odos ypač išraiškingos odos ir smalos, iš kurios liejamas asfaltas, natos.  Šiek tiek niūrus, šiek tiek atšiaurus ir labai stilingas kvapas. Man asmeniškai turėti flakoną Black būtų pavojinga- nepajėgčiau iš jo ištraukti nosies.
 

Atelier Cologne Mistral Patchouli. Tai jūros ankstyvą rudenį kvapas. Tai sausas girkšintis smėlis, švino spalvos debesys, sudžiūvę, jodu atsiduodantys jūros dumbliai, džiūstantys žvejų tinklai ir gilus, tyras jūros vėjas. Labai įdomi pačiulės interpretacija- ne šokoladinė, saldi, ir ne balzamiška, bet sūri ir orinė. Vos juntamas anyžius, vilkdagio šaknis, pelargonijos lapas- tai tik niuansai sausam, oriniam ir sūriam, tikram jūros aromatui. Labai originalu, lengva r gamtiška. Tiks ir patiks tiems, kurie ieško lengvo, neįkyraus ir savotiško aromato vasarai. Absoliutus uniseksas.

 
 
 
 
 
Šį sunkų mėneįi prašviesino ir kiti, ne tik parfumeriniai, atradimai.

Nuostabus gamtinis dekoras   - unikali, rankų darbo pagoniška simbolika https://www.facebook.com/gintvile.giedraitiene/media_set?set=a.118766084847269.16700.100001416356105&type=1

Priešvelykinė poezija – seniai nebuvau skaičiusi ko nors taip neaprėpiamai gražaus


Na ir muzika- kaip gi be jos.  Puikus Šiaures Trimitininkas Nils Peter Molvaer


Ir smagus rimtas iš Sirijos


Geru taikių pavasinių ritmų ir kvepiančio pavasario!

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar