reede, 16. jaanuar 2015

Kolme Kuninga päev. Mööda murduvat jääd.


Tuli kolmekuningapäev ja on aeg kuningatele anda aru möödunud 2014 aastast- ja samuti ka teile, kanatlikud lugejad, kes veel ei ole allistunud mu blogis valitsevale letaargiale.

Tahaksin öelda, et aasta möödus nagu hirv, lendas mööda nagu põhjamaine lumetorm... Paraku. Aasta 2014, mis algas nii sooja ja kevadise esimese aastapäevaga, minule oli piinavalt, nüristavalt, läbipäästmatult veniv- aasta, mis pani proovile mu elujäämise ja koos püsimise oskust. Sest on oluliselt kergem ümber häälestada ennast elujäämisele ekstreemsetes tingimustes, siis, kui pead mobiliseerima kogu oma jõudu, võitlema, püüdlema eesmärgi poole, muutma kursi vastavale muutlikule keskonnale. Kuid elujäämine sisseimeva soo tingimustes sarnaneb seismisele õhkõrna, praguneva jää peal, kus tardud nii, et isegi ei julge hingata- ja see on tõeliselt ekstreemne katsumus. See kohutavalt hirmutav sõna- ootus. Vähemalt minule. Panen endale kirja rasvase plussi selle eest, et jäin ellu ja ei heitnud lootust (selline kiusatus aga oli pea et igas päevas), põletan ära eelmise aasta kalendri ja edasi- helgesse tuleviku.

Kuid õige on ka see, et igas halvas on osa head. Niisis, heast aastal 2014.

Aasta tegu. Jätsin selja taga sünget ja koormavat kui kaelas rippuv veskikivi tööd ja avasin ust teadmatusse. Teadmatus siiani vahib mind ja mina vahin vastu, kuid kuidas ka ei oleks, see on tee uutele jahimaadele, võimalustele ja soovide täitumisele, mitte unelev igapäevane langemine nõdrameelsusele. Terve maailma värisejad jänkud, ühinege!

Aasta elamus. Viimane vana aasta öö metsas mere ääres ning roosa kumana sädelev talveöö taevas. Looduse, tema kujude, lõhnade ja häälte kaunidus on kirjeldamatu ning on amendamatu vitaalsuse ja inspiratsiooni allikas. Best things in life are free ütles keegi. Ja tal oli õigus.


Aasta avastus. Uued ja uuesti avastatud vanad sõbrad. Ja imelised Vero Kern aroomid.

Niisis, aasta parfümeeria maja on Vero Profumo. Nende lõhnad ülatavad tajutava reaalsuse küüni- lendlevad, komplekssed, ootamatud traditsioonilise ja täiesti uue lähenemise kombinatsioonid. Hea maitse absoluut ilma mehkerdamiseta kaasaaegsele kriiskavale maitsetule moele, ning samal ajal- kunstniku esteetilise taju teravus, mitmekülgsus, detailideni täiustatud kompositsioonid. Ainuke mind painav probleem on see, et aroomid on niivõrd isiksused, nii väga ergsad ja huvitavad, et mul endal on raske valida, mis on see lõhn, mis alustab Vero Kern dünastiat mu lõhnade riiulil. Minu süda vaikselt tuksub Kiki Eau de Parfum ja Onda extrait de Parfum nimede rütmis.

Aasta reetmine- Hermes. Ma olen suur Hermes lõhnade austaja, minu jaoks selle maja aroomid on igati universaalsed ja sobivad igal ajal ja igal pool. Vähe sellest- mitte just eriti arvukas sellel aastal välja antud uute ja heade lõhnade nimekirjas on terved 3 Hermes lõhna (vt. allpool). Kuid vaatamata sellele möödunud aastal Hermes flakoonid seisid puudutamata mu riiulil ja vaikselt jalgisid, kuidas ma suplen ahastuse ja tegevusetuse soo sees.  

Möödunud aastal kõige tihedamini kasutatavad lõhnad olid Ormonde Jayne Champaca, Cerruti Image, Parfumerie Generale Jardins de Kerylos- selge pööre kergete, harmooniliste, kargete, toetavatre, lähedal naha ümber püsivatele, minimalistlikele lõhnadele. Ei mingit ekstsentrilisust! Kui jääb puudu energiast, tugev, ergas ja väljendusrikkas lõhn võib väga valusasti tuletada meelde, kui tühjas ja rässitud olekus ise oled. Erksamate hetkede jaoks tihti valisin   Miller Harris L’Air de Rien, mähkides ennast soe animalistliku muskuse ja hobuste lõhna kookonisse.


 

Aasta uudised. See aasta oli väga pasiivne parfumeeria mõistes, endal oli kõvasti puudu jõust ja optimismist, nina ja mõistuse teravusest, seega parfümeeria maailmas vaikselt ajusin oodates kuni uudised ise tulevad minu juurde. Tõsist stressi tekkitas ka alustatud, kuid lõpetamata blogi artiklite arv—terved 38!, see on  isegi rohkem kui avaldatud postituste arv. Totaalne loominguline katastroof, mille pärast palun teilt, armsad lugejad, vabandust.

Kõige helgem uute lõhnade trio minu jaoks oli Frederik Malle Eau de Magnolia, Hermes Bel Ami Vetiver ja Robert Piguet Gardenia. Esimene nendest aroomidest võlus oma kergusega, läbipaistva tekstuuriga, justkui väga varajasel kevadel ootamatult õitesle hakkanud magnoolia. Hea sõber vetiver (Bel Ami Vetiver) pakkus väga delikaatset, väljapeetud, aga siidset ja habrast nahka puiduste pooltoonide ja kerge, mullase ja peenelt suitsuse vetiveri taustas. Imeilus vana hea Bel Ami ja värske, puise, rohelise vetiveri ristand. Piguet Gardenia- imeliselt kaunis, puhas ja ilus lill, mis pärineb valgest liiliast, gardeeniast, ylang- ylang’ist, kuid pole ühtegi nendest. Tema imeilusat valget, kuusära taolist ihu katab nahk ja pehkme kašmiiri puu sall. Minule see lõhn räägib igavesest ilust, ilust mis ei karju, ei kriiska, ei läigi. Ta lihtsalt on ja jääb- igavesti.

Head muljet jätsid ka Hermes Cuir Ange õrn, magusavõitu nahk, heliotroop, pehme muskus ja kergelt puuderjas kannike. Serge Lutens L’Orpheline- kummaline, aneemiline, sooja ja jaheda kontrastidega mängiv viiruki aroom. Hermes Jour d’Hermes Absolu- lopsakas kevade elueliksiiri, puhkevate lehtede ja meeletult õitsvate õunapuude lõhn, tõeline kevadise vitaalsuse plahvatus. Bottega Veneta Essence Aromatique- harjumatu graatsilisuse ja ereduse kombinatsioon, mõrkjas bergamott, ninat kõditav koriander algnootides muundavad ennast graatsiliseks peeneks roosiks (südamenootides) ja läbipaistvaks patšuli ja sandlipuu baasiks.

Neutraalne- või siis pole paha, kuid mitte minu oma: Narciso Rodriques Narciso nartsissi nime all peidab ennast jahe, kergelt kibe gardeenia. CK Reveal- soe, soolane päikeseloojangu rannas aroom.

Ei meeldinud-  Cartier Panthere- mõistan seda aroomi kui ilusat katset elustada šipr, kuid mulle lihtsalt „ei kõla“ lõhna esteetika. Samuti Burberry My Burberry, Karl Lagerfeld for Her,  ja terve rida muud sädelevaid vidinaid.

 

Aasta raamat. See aasta oli pilgeni täidetud tööalase või muu teadusliku kirjandusega. Sain üsna põhjalikult uurida psühoanalüüsi käsitlevat kirjandust J Freud’i unenägude analüüs, rituaalide, biseksuaalsuse, hüsteeria uuringud, Jung’i tööd sümbolitest, alkeemiast, arhetüüpidest, isiksuse integratsioonist ja aktiivsest ettekujutsvõimest, samuti suur muljet jätnud Claude Steiner’i „Scenaariumid, mille järgi inimesed elavad. Transaktsioonide analüüs“. Õpingutest vabal ajal kirjanduse nälga kustutasid 17- 18 sajandi jaapani luuletajate haikud ja sufide poeesia. Avastasin fantastilist muinasjutude, faabulate ja luule kogu Essential Sufism, mis väga elavalt annab edasi selle müstilise usu pärandi. Väga väga ja veelkord väga soovitan- ta annab inspiratsiooni ka siis, kui tundub, et miski ei saa inspiratsiooni anda.

Aasta muusika. Õigel ajal ja õiges kohas leitud Jarek Kasari disk Liiga palju viiuleid, ning eriti- samanimeline laul.
 

Korralikult armusin kaasaaegsetesse etno muusika remix’idesse, avastasin fantastilist Eesti folgi lauljat Maarja Nuudi -  tema üüratu muusika taju sulandas mustaid pilvesid taevas ja jääd mu südames.

Aasta tegevus- küpsetamine.  Terve oma elu jooksul ma vist ei ole küpsetanud nii palju kooge, torte, saiakesi ja küpsiseid kui möödunud aastal. Õhtuti, lapsed voodidesse pandud, ma sõtkusin tainast, soojendasin ahju ja küpsetasin küpsetasin- teraapia, mis aitas mu südant, kuid mõjus mitte nii väga hästi mu füüsilisele kujundile.
 

Realiseerimata aasta karje- mäed. Tahan mägedesse! Ja kindlasti ka lähen sinna, algamas ju kitse aasta (hobused kõrgel mägedes ei jaluta, nii et ilmselt soov ei läinud täide ebasoodsa aja tõttu).

Mida ootan ja loodan aastast 2015? Kõik on lihtne- soovide täitumist. Kolm suurt soovi Kolmele Kuningale on:

·         Unistuste tegevust- et saaksin realiseerida oma teravat mõistust, mõttelendu, saaksin töötada õlg õla kõrval toredate ja inspireerivate kolleegidega ja püülema helgete, mind inspireerivate eesmärkide poole (ja neid saavutada, muidugi J ).

 

·         Reisimist, palju reisimist... mägedesse, linadesse, erinevatesse maailma nurkadesse. Gruusiasse, mida hakkasin regulaarselt nägema unes, justkui kass vorstirõngast. Tiivu ja inspiratsiooni, muljeid ja värve, magamata öid ja hilinenud lennukeid. Finantsvabadust lehvitades tiivu. Ja õnnetunnet elades lahtise kohvri seisundil.

 

·         Kaasmõtlejaid ja inspireerivaid inimesi, hingesugulasi- igasse päeva. Inimesi, kellega räägiksime sama keelt ja vaikiksime sama vaikust. Kellelt saaksin õppida ja kellega vaataksime samas suunas.

 


Mul on olemas veel üks suur ja kallis unistus, nii suur ja kallis, et isegi pelgan teda lausuda või veel eriti avaldada laias neti ruumis... olgu see igaõhtuse palvena korratav saladus minu ja Kõikvõimsa vahel.

Suured soovid ei välista väikseid, neid on samuti terve rida:

-          Uuendada oma parfümeerset garderoobi. Oma riiulile tuua vähemalt 2 Vero Profumo aroomi.

-          Õpida ära suusatamist ja/või sõitmist jalgrattagaIšmokti slidinėti ir/arba  važiuoti dviračiu

-          Külastada Ermitraži

-          Viia ellu (kasumlikult ja efektiivselt) vähemalt ühte oma isikliku äriidee

-          Teha spordi, tegeleda looduspraktikatega, ja sinna tegevustesse kaasata ka oma lapsi

-          Lugemist igaks päevaks- ja tagasituleku ilukirjanduse juurde

-          Uusi tuulesid ja vooge kodus. Interjööris, ja mitte ainult.

-          Aktiivset ja lõbusat vaba aega sõbradega. Just lõbusat- lõbustused sobivad hästi äsja alganud aastaga.

Soovida, nagu öeldakse, tuleb palju. Ja ma ei ole üldse vastu, et paljud või isegi kõik nendest soovidest täituksid. Palun Kolme Kuninga käest, et täidaksid need kolm suurt soovi, ja veel ühe boonusena, väiksemate eest luban hoolitseda ise koos oma suurepärase toetustiimiga.

Puistan paar tilka Guerlain Apres l’Ondee (pranc.: pelae vihma) kaela peale ja ootan Päikest!
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar