kolmapäev, 7. jaanuar 2015

Trys Karaliai - per lūžtantį ledą


Atėjo Trys Karaliai, ir metas atsiskaityti jiems uz praėjusius, 2014 metus- o kartu ir Jums, kantrieji skaitytojai, kurie dar nepasidavė mano tinklaraštį užpuolusiai letargijai.

Norėčiau parašyti, kad metai pralėkė kaip stirna, praskriejo kaip šiaurietiška pūga... Deja. 2014 metai, prasidėję tokia šilta pavasariška pirmąja metų diena, man buvo kankinančiai, stingdančiai, neišbrendamai klampūs- metai, patikrinę mano sugebėjimą išgyventi. Nes lengviau yra orientuotis į išgyvenimą ekstremaliose aplinkybėse, kai tenka mobilizuoti jėgas, kovoti, siekti tikslo, persiorientuoti. O išgyvenimas klampaus liūno aplinkybėmis  panašus į begarsį stovėjimą ant ploniausio ledo, kai viskas sustingę, be pragiedrulių, yra tikras išbandymas. Tas pasiutusiai bauginantis žodis- laukimas. Bet jau man. Užtat rašau sau riebų pliusą, kad išgyvenau- ir nepasidaviau nevilčiai (o tokia pagunda slėpėsi neretoje dienoje), sudeginu praėjusių metų kalendorių ir- pirmyn į ateitį.

Tiesa, visame kas bloga yra ir dalis gero. Taigi, apie ta gerą praėjusiais 2014 metais.
 

Metų poelgis. Palikau niūrų, slėgusi tarsi girnapusės darbą ir atvėriau duris į nežinią. Nežinia kolkas žiūri į mane, o aš- į ją, bet, kaip bebūtų, tai kelias į naujas galimybes ir norų išsipildymą, o ne į tylų kasdienį nuprotėjimą. Viso pasaulio kiškiai bailiukai, vienykitės!

Metų įspūdis. Naujametinė naktis miške ant jūros kranto ir rožine pašvaiste žėruojantis žiemos nakties dangus. Gamtos, jos formų, kvapų ir garsų grožis yra neįtikėtinas turtas ir gyvybingumo šaltinis. Best things in life are free kažkas pasakė. Ir jis buvo teisus.

Metų atradimas. Naujai atrasti draugai ir laiko patikrinti senieji, atrasti iš naujo. Ir nuostabūs Vero Kern kvapai.



 Taigi, metų parfumeriniai namai- Vero Porfumo. Jų kvapai- nerealūs, sudėtingi, netikėti tradicinio ir visiškai naujo kampo deriniai. Absoliutus geras skonis be pataikavimo rėksmingai, beskonei madai- ir tuo pat menininko požiūrio aštrumas, daugiasluoksniškumas, išbaigtumas. Vienintelė bėda yra ta, kad visi jie tokie savotiski, tokios ryskios parfumerines asmenybes, kad sunku išsirinkti, nuo kurio pradėti, kuris taps Vero Kern dinastijos pradininku ant mano lentynėlės. Mano širdis labai linksta link Kiki Eau de Parfum ir Onda extrait de Parfum .

Metų išdavystė- Hermes. Esu didelė Hermes kvapų gerbėja, jie man universalūs ir tinkantys visur ir visada. Dar daugiau- į negausų įsiminusių šių metų naujienų sąrašą pateko net 3 Hermes kvapai (žr. žemiau). Vienok šiais metais Hermes flakonai stovėjo išrikiuoti lentynėlėje ir nebyliai stebėjo, kaip aš kamuojuosi liūdesio ir neveiklos liūne.

 
Dažniausiai naudoti 2014 metų kvapai- Ormonde Jayne Champaca, Cerruti Image, Parfumerie Generale Jardins de Kerylos kuo aiškiausiai rodo, kad šiais metais pasukau link lengvų, harmoningų, vėsių, palaikančių ir gaubiančių tarsi antra oda, minimalizmu alsuojančiu kvapų. Jokių ekscesų! Kai trūksta energijos, stiprus ir išraiškingas kvapas dažnai tik skaudžiai mina ant nuospaudų ir primena, kokia subliuškusi tarsi balionas pati esi. Ryškesniems momentams dažnai naudojau Miller Harris L’Air de Rien- apsigaubdavau šilto animalistinio muskuso ir arklių kvapo kokonu.

 
Metų naujienos. Šie metai buvo labai pasyvūs parfumerine prasme, kadangi trūko jėgų ir optiumizmo, o taip pat ir nosies bei proto aštrumo, tai labai mažai tesiirsčiau po parfumerinį pasaulį ir menkai tetyrinėjau naujienas. Neviltį kėlė ir pradėtų rašyti, bet neužbaigtų tinklaraščio straipsnių skaičius- 38! Daugiau nei paskelbtų straipsnių, totali kūrybinė katastrofa, už kurią atsiprašau Jūsų, brangūs skaitytojai.

Šviesiausios naujienos buvo trysi: Frederik Malle Eau de Magnolia, Hermes Bel Ami Vetiver ir Robert Piguet Gardenia- pirmasis puikus savo lengvumu, skaidrumu, tarsi labai ankstyvą pavasario dieną netikėtai anksti pražydusi magnolija, antrasis- labai švelni, beveik šilkinė oda medinių pustonių ir lengvos, įžemintos, vos vos dūminės vetiverijos fone, puikus seno gero numylėto Bel Ami ir jaunos jo žmonos vetiverijos vaikaitis.  Piguet Gardenia- nuostabiai graži, švari ir graži gėlė, kurios protėviai- baltoji lelija, gardenija, kvapioji kananga, apsiautusi savo tobulai baltą, mėnuliškai švytintį kūną oda ir minkšta kašmyro medienos skraiste. Man šis kvapas- apie tikrąjį grožį, kuris nešaukia, nerėkia, neblizga-  jis tiesiog yra, ir bus visada.


 

Neblogą įspūdį paliko Hermes Cuir Ange švelni, saldoka oda, heliotropas, pūkuotas muskusas ir lengvai pudrinė našlaitė. Serge Lutens L’Orpheline- keistokas, anemiškas, šilumos ir šalčio kontrastais žaidžiantis smilkalų aromatas.  Hermes Jour d’Hermes Absolu- sodrus pavasarinių syvų, sprogstančių lapų ir beprotiškai žydinčių obelų kvapas, pavasarinio vitališkumo sprogimas.  Bottega Veneta Essence Aromatique neįprasta grakštumo ir ryškumo kombinacija- kartoka bergamotė, nosį kutenantis koriandras viršutinėse natose pereina i grakščią subtiliausią rožę oriniame pačiulės ir sandalmedžio patale.

Neutralu- arba neblogai, bet ne mano: Narciso Rodriques Narciso po narcizo vardu klastingai pasislėpusi vėsi,  net šiek tiek kandi gardenija. CK Reveal- šiltas, druskingas vakarėjančio pajūrio nuotaiką perduodantis aromatas.

Nepatiko-  Cartier Panthere- suvokiu jį kaip gražų bandymą atgaivinti šiprą, bet man tiesiog „neskamba“ kvapo estetika. O taip pat Burberry My Burberry, Karl Lagerfeld for Her,  ir visa eilė kitų blizgančių niekučių.

Metų knyga. Šiais metais į rankas krito pagrinde profesinė ar tikslinė literatūra. Neblogai
pasikausčiau psichoanalizes srityje J Freud’o sapnų analizė, ritualų, biseksualumo, isterijos studijos, Jung’o simbolių tyrimai, darbai apie alchemiją, archetipus, asmenybės integraciją ir aktyviają vaizduotę, didelį įspūdį palikusi Claude Steiner’io „Scenarijai, kuriais gyvena žmonės. Tranzakcinė analizė“. Laisvu nuo mokymosi laiku literatūrinį badą malšino japoniški haiku ir sufijų poezija. Atradau nuostabų rinkinį Essential Sufism, kuris pasakėčių, pasakų ir poezijos forma perduoda šio mistinio tikėjimo palikimą. Labai rekomenduoju- įkvepia, kai atrodo, kad ikvėpti jau nebegali niekas.

Metų muzika. Tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje į rankas pakliuvęs šiuolaikinio estų poeto reperio Jarek Kasar diskas Per daug smuikų, ir ypač- to pačio pavadinimo daina.


Kaip reikiant užsikabliavau už šiuolaikinių etno muzikos remix’ų, atradau nuostabią estų folk- dainininkę Maarja Nuut (lietuviai folk festivalių rengėjai, pasižymėkite bold’u!)- jos nepaprastas muzikinis pojūtis tirpdė juodus debesis ir širdyje susikaupusius ledus.

Metų veikla- kepimas. Tiek bulkučių, pyragų, tortų ir sausainių, kiek iškepiau šiais metais, nesu iškepusi per visą savo gyvenimą. Vakarais, kai vaikai sumigdavo, as minkydavau tešlą, kaisdavau orkaitę ir kepdavau- terapija, padėjusi širdžiai, bet neigiamai atsiliepusi mano fizinei formai.
 

Nerealizuotas metų šauksmas- kalnai. Noriu į kalnus! Ir būtinai į juos patrauksiu, juk prasideda ožkos metai (arkliai po kalnus nelaipioja, taip kad ir noras neišsipildė dėl nepalankaus laiko).

Ko tikiuosi iš 2015 metų? Viskas paprasta- norų išsipildymo. Trys dideli norai Trims Karaliams:

·         Svajonių veiklos- kur galėčiau realizuoti savo aštrų protą, polėkį, dirbti petis į petį su šauniais ir įkvepiančiais kolegomis ir siekti šviesių ir vežančių tikslų (ir juos pasiekti, be abejo :) ).

 


·         Kelionių, daug kelionių... į kalnus, į miestus, į įviairius pasaulio kampelius. Į Gruziją, kurią pradėjau reguliariai sapnuoti kaip katinas dešrą. Sparnų ir polėkio, įspūdžių ir spalvų, nemiegotų naktų ir pavėlavusių lėktuvų. Finansinės laisvės mojuojant sparnais. Ir laimės pojūčio gyvenant ant lagamino.

 

·         Bendraminčių ir įkvepiančių žmonių- kiekvienai dienai. Žmonių, su kuriais kalbėtume viena kalba ir tylėtume viena tyla. Iš kurių galėčiau mokytis ir su kuriais žiūrėtume ta pačia kryptimi.

Turiu dar vieną svajonę, tokią didelę ir brangią, kad net bijau ištarti garsiai ar tuo labiau paskleisti viešoje erdvėje... tebūnie tai kasvakar kartojama nebyli paslaptis tarp manęs ir Aukščiausiojo.

Dideli norai netrukdo mazesniems, o ju taip pat visa eilė:

Atnaujinti parfumerinį garderobą. Įsigyti bent 2 Vero Porfumo kvapus.

Išmokti slidinėti ir/arba  važiuoti dviračiu

Aplankyti Ermitražą

Įgyvendinti (pelningai ir produktyviai) bent vieną nuosavą verslo idėją

Sportuoti, užsiimti gamtinėmis praktikomis, ir į tą procesą įjungti ir savo vaikus

Skaitymo kiekvienai dienai- ir sugrįžimo prie grožinės literatūros

Nauji vėjai ir srovės namuose. Interjere, ir ne tik.

Aktyvaus laisvalaikio su draugais- ir kodėl gi ne linkmybių, jos šiems prasidėjusiems metams puikiai tiktų.
 

Norėti, sakoma, reikia daug. Ir aš visai ne prieš, kad daugelis šių norų išsipildytų. Trijų Karalių prašau išpildyti tris didžiuosius norus, ir dar vieną bonusu, o mažesniais pasistengsiu pasirūpinti pati, su savo nuostabios palaikymo komandos pagalba.

Pasišlakstau kaklą keliais lašais Guerlain Apres l’Ondee (pranc.: po lietaus) ir laukiu pasirodant Saulės!


 

2 kommentaari:

  1. Miela Andromeda, kuo nuoširdžiausiai linkiu, kad kiekvienas iš tų trijų didelių norų (ir tas, su bonusu) išsipildytų su kaupu. Jūsų Metų poelgio nominacija - labai įkvepianti. Žaviuosi žmonėmis, nebijančiais keistis ir keisti.
    Ir žinoma, lauksime puikiųjų Jūsų apžvalgų :)

    VastaKustuta
  2. Aciu, labai labai aciu- is Jusu lupu i Dievo ausi ! Geru prasidejusiu metu ir puikiu (I)Kvepimu!

    VastaKustuta