laupäev, 31. jaanuar 2015

Mėnesio nata- kakava. Death by chocolate.


Žiema kalendoriuje persirito į antrą pusę. O tai reiškia, kad prasideda pavasario laukimas- iš pradžių tylus, bet su kiekviena diena- vis nekantresnis. Vis stiprėja paukščių čirenimas, per Kalėdas taip džiuginusi balta spalva praranda savo baltumą ir žavesį ir senka saulėtu metų laiku sukauptos energijos atsargos. Žiema- puikus laikas kakavai. Ir šokoladui. Nebe tokie svarbūs tampa svyruojantys kilogramai, juos vistiek paslepia nesibaigiantys mezginių ir vilnos sluosniai. Sausį vistiek jautiesi kaip Mikė Pūkuotukas, o ka blogo kakava ir šokoladas gali padaryti tokiam meiliam padarėliui?

Kakavos pupelės, o ne Coca- Cola, yra tikrasis iš Amerikos atkeliavęs auksas. Iki XVI amžiaus, kai buvo atrasta Amerika, europiečiai net ir nenutuokė, kad egzistuoja kakava (ir is jos gaminamas šokoladas), o kai stebuklingosios pupelės ir iš jų gaminamas gėrimas pagaliau atkeliavo į civilizuotajį užkariautojų pasaulį, jie dar ilgai išliko ypatingos prabangos preke.

Kakavmedis per pusmeįi subrandina 30- 40 kakavos vaisių, kurie sunokę tampa ryškiai oranžiniais. Kiekviename vaisiuje savo ruožtu baltos lipnios masės guolyje slepiasi 30- 40 kakavos pupelių. Yra keletas tuzinų kakavmedžių rūšių, bet geriausiomis laikomos Criollo rūšies kakavmedžio pupelės, iš kurių, deja, išgaunama mažiau nei 2% kakavos. Išlukštentos kakavos pupelės yra apdengiamos bananmedžių lapais (turiu galvoje, žinoma, natūralų procesą) ir džiovinamos, vėliau- fermentuojamos. Fermentacijos procesas trunka šiek tiek ilgiau nei dvi savaites ir yra be galo svarbus, beveik lemiamas veiksnys, įtakojantis kakavos pupelių ir iš jų gaminamų produktų kokybę.

 

Patekusios į fabrikus kakavos pupelės yra skrudinamos, išvalomos ir rafinuojamos. Rafinuojant gaunama taip vadinama šokolado masė, kurią sudaro kakavmedžio sviestas ir kakavos milteliai. Iš šokolado masės gaminamas šokoladas, o atskyrus kakavmedžio sviestą išskirtų miltelių- kakava. Tikroji šokolado masė yra karti, net aitri, šiek tiek sprangi.  Bet pienas, cukrus, vanilė ir sviestas paverčia susmulkintas kvapias aitriasas pupeles šokoladu, kuris mums padeda išgyventi badą, marą ir milijonus aplink vykstančių nesąmonių.

Kakavos pupelių poveikis žmogui yra puikus- jos tonizuoja, stimuliuoja hipofizę, o ji savo ruožtu išskiria laimės hormonus endorfinus. Štai kodėl kakava ir šokoladas nusiminusiam žmogui gali būti geriau uz šimtą gerų patarimų. Radikalūs sveikuoliai mėgsta priminti, kad šokoladas sukelia riklausomybę, kad jis išreguliuoja, apgaudinėja mūsų centrinę nervų sistemą, ardo paros aktyvumo ir poilsio režimą, be to- yra kaloringas. Vienok, kas be nuodėmės, meskite į mane akmenį- pasaulyje yra tiek daug priklausomybių ir savęs apgaudinėjimo formų, kad puikusis kvapnusis šokoladas ir drėgnuose tropikų miškuose sunokusios kakavos pupelės tikrai nėra tas blogis, kuris pražudys pasaulį.

Nesu didelė gurmaniškų, ir tuo labiau saldžių kvapų mėgėja, bet kakavos ir šokolado natomis pagražinti kvapai yra radę kelią ir į mano širdį. Štai kai kurie, palikę man stiprų ir pozityvų įspūdį (į sąrašą neitraukiau kavos natas turinčių kvapų, tai- atskira istorija):

Annick Goutal Eau de Charlotte yra vienas iš mano mylimiausių vaisinių gurmaniškų kvapų. Pradžia- gaivios, kartokos ir aitrios bebaigiančios nokti juodųjų serbentų uogos, šiek tiek pavasariškai linksmų, saulės šviesos nutviekstų mimozos dulkių, vos juntamas švelnus baltosios lelijos žiedlapių lietus ir saldžiai kartūs kakavos mitleliai bei šalia jų tirpstantis plombyras. Dievinu šį kvapą dėl jo gyvumo, žaismingumo ir grakštaus nerūpestingumo. Jis šiek tiek mergaitiškas, lengvaūudiškas, bet tuo pat metu subtilus, išbaigtas, niuansai dera tarpusavyje, žalios natos koketuoja su žiedlapių švelnumu, aitrumas su kreminiu saldumu, visa kompozicija- tarsi elegantiška prancūzaitė, kurios nepriekaištingas nerūpestingumas ir netobulumas sudarytas iš daugybės vienas kitą papildančių detalių ir niuansų. Puikus kvapas, atitraukiantis nuo niūrių minčių, spinduliuojantis lengvabūdiškumą ir šypesną. 
 

Dior Homme, tikri vyrai kvepia- lūpdažiu! Dar tiksliau- vilkdagiu ir kakava. Iriso, kosmetinės pudros ir kakavos dulkės švelnios, išdirbtos odos fone. Lavanda, pačiulė, šalavijas, kardamonas minimalistiais pustoniais padailina šį labai kultūringą, klasikinio etiketo kanonus atitinkantį, civilizuotą kvapą. Tai kažkas tarp aukštosios kulinarijos ir kosmetikos- šiek tiek valgoma, neįkyri švara, pabrėžtinai klasikinės kokybės ir prižiūrėto kūno kvapas. Rafinuotas gero tono etalonas- tinka ir vyrams, ir moterims, ir dienai, ir vakarui, ir į darbą, ir vakarinėms linksmybėms. Universalus, nepamainomas gero skonio ir santūrumo derinys, puikią parfumerijos klasiką kuriančio Oliver Polge vaikaitis.

Cartier Le Baiser du Dragon. Vienas iš ikoninių Cartier kvapų, kurio išėmimą iš gamybos laikau nusikaltimu prieš žmoniją. Man tai- naujasis barokas, daug ir ryškių natų, tam tikra jų kakofonija (taip dažnai būna, daug dominančių vienoje vietoje sukuria gan rimtą triukšminį foną), bet tuo pačiu- viską rišanti, apjungianti šiluma. Šis 2003 metais sukurtas Alberto Morillas kūrinys- tai amaretto taurelė su juoduoju karčiu šokoladu ir saldžiai karčiu migdoliniu sausainiu, vos juntamas elegantiškas vilkdagių, rožės ir gardenijos dvelksmas ir šilta, jauki, tarsi palaimos debesis apgaubianti benzoino dervos, ambros ir pačiulės bazė. Aromatas tirštas, šiltas, kelia ryškios gintarinės spalvos asociaciją. Kvapas labai skiriasi priklausomai nuo koncentracijos- kuo ji didesnė, tuo išraiškingesnės šokolado, karčiojo migdolo, dervų natos. PP (pure parfum) ne vienas mano pažįstamas yra apibūdinęs kaip „tikrą pasaką“. Tikras drakono bučinys, pataisyčiau- aistringas, švelnus ir palaimingas. Himnas itališkai elegancijai ir dolce vita.

Bvlgari BLV Notte- imbiero, kartaus šokolado, vilkdagio, degtinės ir tabako natų rojus. Tai kvapas iš cheap thrills kategorijos (Interneto platybėse jis kainuoja panašiai kaip tuzinas kakavos puodeliu), ir, jei rimtai, jį uosdama aš vis sau primenu, kad koreliacija tarp kvapu kokybės ir jų kainos dažnai yra vienas iš didžiausių rinkodaros mitų. Ir vėl- Alberto Morillas kūrinys, šį kartą 2004 metai- ir tiesiog pritrenkianti aštrių degtinės natų, šviežiai tarkuoto imbiero ir kartaus šokolado kombinacija, pereinanti į kreminę vilkdagio, sandalmedžio ir muskuso širdį ir bazėje atsiskleidžianti šiltomis, jaukiomis, šiek tiek dulkėtomis ambros ir rūkomojo tabako natomis. Visa kvapo trukmę lydi kažkoks jaukus kartokas prieskonis, tarsi kramtytum žalią, sultingą, vos karstelėjusį pavasarinio krūmo lapelį. Kvapas labai įdomiai skleidžiasi- nors pati geriausiai juntu degtinės, imbiero ir šokolado natas, aplinkiniai puikiai junta tabaką ir vilkdagį. Kvapas tuo pat metu ir jaukus, ir tyras, net grynas- tokius fokusus matyt krečia parfumerijoje ne taip dažnai sutinkamos degtinės natos. Ir dar- jame juntama paslaptis. Nestandartinis kvapas, kurį verta išbandyti nestandartiškiems žmonėms.

 

L’Artisan Parfumeur Piment Brulant- vienas iš mano mylimiausių artizanų. Man labai patinka L’Artisan Parfumeur kūrinių stilistika, ju lengvumas, žaismingumas ir nebanalumas. Piment Brulant- nepaprastas Bertrand Duchaufour kūrinys, kuris ant mano odos skleidžiasi nuostabiu karčiu meksikietišku šokolado su čili pipirais gėrimu, sausokais aštriais rūkytos paprikos ir šviežiai tarkuotos cinamono žievės milteliais. Čia ta tikroji kakava- karti, tamsi, valdinga ir palaiminga. Nors kvapas nėra sunkus ar labai stiprus, jis niekada nelieka nepastebėtas- kolegos ir pažįstami seka šleifu ir klausinėja „koks čia kvapas“ nevisada net suvokdami, kad tai- viso labo kvepalai.

Thierry Mugler Angel. Prisipažinsiu- nesu pametusi galvos dėl Angel (nors prieš pačius angelus, manau, neturėčiau nieko prieš). Bet nepaminėti ko gero pačio žinomiausio šokolado kvapo negaliu. Kvapas labai gerai žinomas, plačių plačiausiai paplitęs ir susilaukiantis ypač kontroversiškų įvertinimų. Ir nenuostabu- tai tikra šokolado, karamelės ir pačiulės bomba, neįtikėtino įžūlumo ir ryškumo. Visko čia per daug, tai tarsi tiršta masė iš medaus, šokolado, pačiulės, karamelės, kokoso, cukraus vatos ir vaisių, užpilta ambros sirupu. Tai maksimalistinis kvapas maksimalistiškai drąsiai ir maksimalaus dėmesio siekančiai moteriai. Ir nežiūrint į tai, ar kvapas patinka, ar ne, jis net yra įtrauktas į auksinės parfumerijos klasikos sąrašą- šis 1992 metais pasirodęs Oliver Cresp ir Yves de Chirin kūrinys atvertė naują puslapį parfumerijos istorijoje- prasidejo gurmaniškų kvapų era. Ne tai, kad jie nebūtų egzistavę anksčiau, bet pribloškianti Angel sėkmė praskynė gurmaniško porūšio kvepalams kelia į pirmasias bestselerių eiles ir didelės dalies moterų (ir ne tik) lentynėles. Turbūt niekada anksčiau, pries pasirodant Angel, moterys nedrįso kvepėti taip akivaizdžiai valgomai, ak, atsiprašau, gundančiai. Angel tarsi nustatė naujas ribas- kvepėti kaip saldainis ar creme brulle nėra nei neskoninga, nei nemadinga. Nors to ir buvo galima tikėtis tarsi marui plintant liesiems, nuriebalintiems pieno produktams ir Zero- callory Colai- jei liaudžiai uždrausi atvirai valgyti tai, kas jiems skanu, jie atsikeršydami iškvėpins tuo skanumu viską aplink. Jei rimtai, tai Angel vartojant pagrindis dalykas yra saikas- net vos vos padauginta šio kvapo dozė gali uždusinti aplinkinius ir/arba sukelti vidutiniškai sunkios formos seilėtekį. Angel verta išbandyti dar ir dėl to, kad pasitikrinti savo santykį su gurmaniškų kvepalų porūšiu.

Su Angel perėjome prie sunkiojo kakavos ir šokolado kvapų arsenalo.

 

Serge Lutens Borneo 1834 yra subtilesnis iškiliojo Angel giminaitis. Ne mažiau tirštas, bet glotnesnis, dar labiau kreminis, tamsaus šokolado, pačiulės, galbaninės ferulos ir kardamono kvapas primena tirštą burbuliuojantį juodojo šokolado gėrimą su kardamonu. Nepaprastai sensualus ir viliojantis, glūdintis arti prie kūno ir saldžiomis juslingomis bangomis jaukiantis aplinkinių protą. Tai tarsi juodo šokolado saldainis su tiršto prieskoninio vyšnių likerio įdaru. Jei Angel dažniau susilaukia moterų dėmesio ir komplimentų, tai Borneo 1834- vyrų. Griežtai draudžiama naudoti šį kvapą viešose ir darbinėse erdvėse, jo tingus tasus juslingumas nė kiek nenuteikia darbui, o tik patiems tikriausiems kūniškiems malonumams.

Ormonde Jayne Orris Noir pristačiau cia. Subtilus, bet labai ryškus ir svaiginančiai paslaptingas plonų traškių karčiojo juodojo šokolado plytelių ir trapių irisų žiedlapių aromatas, savo tekstūroje derinantis plieną ir šilką- stiprias, žemiausių tonų, dukslias šokolado natas ir itin trapius, grakščius, orinius iriso žiedlapių akordus, o kur dar viena iš nuostabiausių sausų prieskonių kombinacijų- lauro lapas, mira, čili pipiras, kalendra, smilkalai... tarsi juodas ypatingai grakštus žirgas skriejantis juodžiausioje naktyje.

Nasomatto Pardon. Prisipažinsiu, mėgstu vyriškai tvirtus ir tikrus kvapus (arba ju kontrastus- orinius ir vos pagaunamus tarsi silfidės). Pardon yra vienas iš tų kvapų, kuris yra toks organiškas mano charakteriui ir natūrai, kad man jį sunku laikyti aksesuaru ar kosmetine priemone- man tai tarsi antra oda, atskleidžianti tam tikrą labai gyvą ir pordaug gyvulišką mano dalį. Tai kentauras manyje- agarmedis, arba ūdas, stiprus, tirštas šokoladas, sandalmedis ir trapi, aukštatonė magnolija. Kvapo pradžia aštri tarsi botago kirtis, take no prisoners stiliuje, tai kvapas be kompromisų ir diplomatijos, be dirbtinių šypsenų ir apsimestinio mandagumo. Kvapas labai valdingas- agarmedžio smala atstumia savo aštrumu, šokoladas įtraukia savo tirštumu, o sandalmedis čia toks tankus, kad berods užvaldo visus kvėpavimo takus. Tai tiesmukas ir įžūlus kvapas, juo gali kvėpintis teroristai, vadovai ir žmonės, kuriems žūt būt reikia apginti savo pozicijas. O dar tie, kurie žino, kad tikra meilė nepriklauso nuo mandagumo, reveransų ir gražių žodžių, tai jausmas, aštrus tarsi agarmedis ir įtraukiantis, tarsi šokolado pekla.

Kakava ir šokoladas mūsų laikais ant bangos. Labai neblogų tokios temos kvapų galima rasti Montale asortimente, Demeter siūlo labai geros kainos, nesudėtingas, bet originalias kompozicijas, Comptoir sud Pacific gurmaniškų malonumų tema yra išplėtoję plačiausią kvapų seriją, Guerlain l’Instant, Sarah Jesicca Parker Covet ir Tom Ford Black Orchid yra susilaukę plačiausios komercinės sėkmės ir žinomi dažnam parfumerijos mėgėjui.

O koks jūsų mėgstamas kakavos ir/arba šokolado kvapas?
 

 

 

1 kommentaar:

  1. nu geras, naudingos informacijos sužinojau, ačiū labai. geras informatyvus straipsniukas, šaunuolė. palengvins kvepalų rinkimąsi iš ziuzi.lt

    VastaKustuta