kolmapäev, 20. november 2013

Pineider- natūralus grožis


Pineider kvapai Kaubamaja Kvapų Kambarį (tai centrinis mūsų miesto parfumerinės galaktikos taškas) puošė jau kurį laiką, bet man pasisekdavo juos vis kažkaip apeiti (matyt, piniginė apdairiai saugojo savo turinį). Smalsumas nuo to tik augo. Ir pagaliau pas mane atkeliavo Pineider kvapų mėginukai. Ir padarė man tokį įspūdį, kad jų tyrinėjimui paskyriau visą savaitę.

Pineider yra aukštos kokybės  odos aksesuarų, rašiklių ir popieriaus gaminių gamintojas. Kadangi į parfumerinį pasaulį pasuko tik 2012 metais, išleisdamas 6 kvapus , tai ir gamintojo vardas iki šiol man nebuvo girdėtas. Kvapai pagaminti remiantis natūralių kvapų koncepcija, pasak gamintojo ne mažiau nei 90% žaliavų yra natūralios kilmės (o šiuolaikinėje parfumerijoje, kuri faktiškai yra chemijos pramonės porūšis, tai yra labai daug), ir, mano nuomone, tai tikra tiesa: vienas iš skiriamųjų Pineider kvapų bruožų- itin aukšta žaliavų kokybė. Tad jei mano kalbos apie cheminį muskusą ar plastikinį sandalmedį kam buvo nelabai suprantamos, tai siūlyčiau atlikti eksperimentą- palyginti bet kokį Pineider ir bet kokį šiuolaikinės pop žvaigždutės išleistą kvapą, kuriuos jungtų bendra nata. Ir pauostyti. Tada tikrai turėtumėte suprasti, ką reiškia abstrakčiai skambantis posakis „žaliavų kokybė“.

Išskirtinis Pineider kvapų bruožas- natūralumas. Nors kiekvienas is 6 kvapų turi savitą charakterį ir nuotaiką, juos apjungia tai, kad jie kvepia ne kaip parfumeriniai produktai, o kone gamtiškai- tarsi kokio nors gamtinio reiškinio esencija būtų stebuklingai įsikūnijusi į blyškoką skystį. Taip kvepia ne kvepalai- taip kvepia gamta, aplinka, patys žmonės. Galbūt tai ne tie kvapai, kuriais priblokšite aplinkinius ar pasirodysite nemarios Olimpo deivės amplua. Pineider kvapų išskirtinė savybė yra ta, kad jie taip susilieja su dėvinčiojo oda ir skamba taip natūraliai, kad sunku atskirti, jog tai ne paties žmogaus kūno kvapas. Čia ateina į galvą posakis „pinigai rėkia, o turtas šnabžda“. Pineider kvapai būtent tokie- jie nerėkia, neužgožia ir nekuria atsmosferos. Tiesiog į ją įsipaišo pačiu harmoningiausiu įmanomu būdu. Visa linija turėtų sudominti žmones, vertinančius natūralumą, harmoniją ir visumą-  tai būtent tie kvapai, kuriuos drąsiai rekomenduočiau ir žmonėms, deklaruojantiems, kad jie nemėgsta parfumerijos del dirginančio, destabilizuojančio kvapų poveikio.

Neradau, kas yra Pineider kvapų nosis. Bet jis ar ji tikrai be reikalo kuklinasi ir nesiskelbia.


„Assoluta di Neroli E Gelsomino“- sukrečiančio grožio gėlinis šipras. Pavadinimas pasako, kad kvapas bus apie neroli ir jazminą, bet prasideda kvapas neįtikėtinai natūraliu, gražiu ir apetitingu rabarbaro akordu. Tarsi atsikastum visai jauno, dar švelnučio rabarbaro stiebo, ir jo rūgštumui sutraukus burną, palaipsniui pajustum saldų rabarbaro sulčių skonį. Rabarbaro sultys palaipsniui švelnėja, virsta į sultingus, pernokusius mandarinus- ir jų fone tarsi vienišo smuiko melodija pasigirsta jazmino natos.  Tai- ne saldus ir svaiginantis Sambac jazminas, tai jazminas, kuris auga mūsų klimatinėje juostoje, toks, kuris mūsuose kasmet skelbia vasaros pradžią. Jokios chemijos, jokio saldumo- tik rabarbaro žaluma, vos juntama citrusų gaiva ir tikras, gilus jazminas. Kvapas kaip baltosios ankstyvos vasaros naktys- jazminui blėstant tarsi ryškėjantys taip ir nenusileidusios saulės spinduliai pasirodo švelni, kone svajinga ambra, lengvutis tarsi pūkas muskusas ir lengva, kone permatoma, saldi tarsi saldžiausi sapnai, vanilė. Kompozicijos grožis, švelnumas ir lengvumas tiesiog užburia. Assoluta di Neroli E Gelsomino- tai būtent tas kvapas, kuriuo kvepėdama noriu pasitikti jau nebe už kalnų esančias (tik 7 mėnesiai liko!) Jonines.

„Bianco di Bulgaria“ buvo sekantis is „noriu myliu negaliu“ serijos. Kažkas žiauriai pajuokavo, ir priskyrė aromatą vyriškiems kvapams. Tai va- norėčiau pamatyti savo akimis taip švelniai, trapiai, jausmingai, vaiskiai ir efermiškai kvepiantį vyrą. Turbūt pamanyčiau, kad tai angelas. Rimtai susimąsčiau, ar ne kažką panašaus pagrindinis knygos „Kvepalai“ (ar ne prastesnio už knygą filmo „Parfumeris: Žmogžudžio istorija“) veikėjas  Jean- Baptiste Grenouille sukūrė ir panaudojo savo įspūdingai gyvenimo pabaigai. Nuo pat pirmų natų kilo abejonės- ar aš uodžiu ant savo riešo esantį kvapą, o gal tai kažkas tokio aplink, o gal tai mano pačios oda, o gal, o gal…? Kvapas taip susipynė su mano oda ir jos kvapu, kad jie kartu pradėjo kvepėti tarsi organiškai vientisas organizmas, tarsi tai pati mano oda būtų pakvipusi tai artemisija, tai karčiai- saldžiai- gaivia pavasario žaluma, tai šaltu gaivinančiu kedro aromatu. Tai, ko gero, pats „gamtiškiausias „ iš Pineider kvapų, taip kvepia pavasario gamta po lietaus, ir galima rimtai suabejoti, ar į cigaro formos buteliuką nebus supilta būtent pavasarinės drėgnos bundančios gamtos dvasia, nes sunku suvokti, kad cheminiai junginiai galėtų kurti tokį tikrą, tyrą, gilų kvapą. Aromatas tik šiek tiek žalias, jame tarsi persipynusios 3 siužetinės linijos: pirma-  artemisija- elemi derva- kedras (tarsi tai būtų tas pats kvapas, tiesiog pereidamas iš pradinių natų į širdį ir vėliau bazę, jis vis gilėtų ir įgytų naujų, papildomų aspektų), antra- citrusai- jazminas- guajako mediena, trečia- anyžius- raudonmedis- pačiulė. Pirmoji siužetinė linija karčiai salsva, antroji- gaiviai svaigi, trečia- šaltai įžeminanti. Įstabu tai, kad visi komponentai puikiai juntami atskirai, ir tuo pat metu- tai visuma, tarsi simfonija. Laikosi arti odos ir skleidžiasi, alsuoja būtent tarsi dėvinčiojo oda, pabrėždamas žmogaus odos šilumą.

„Classica di Magnolia“- švelnių pavasarinių magnolijos žiedų kvapas. Tarsi šaltoje dangaus žydrynėje skleistusi didelė švelniai rožinė peteliškė. Mano nosis jaučia vieną iš gražiausių sultingų bergamočių ir švelnią, itin moterišką magnoliją- natos kaitaliojasi ir žaidžia tarpusavyje. Va kaip turėtų atrodyti idealus vaisinis gėlinis kvapas. Bergamotei silpstant, stiprėja vos karstelėjęs žalios arbatos (matės)  kvapas- kartu su magnolijos natomis tai labai graži, lengva, orinė kompozicija.  Idealus kvapas prie lengvos plazdančios vasarinės suknelės, tikras moteriškumo įsikūnijimas.

Cuoio Nobile“ – tai šiek tiek vyriškesnė „Bianco di Bulgaria“ variacija. Galbanumas (ferula), muskusas, tabakas, oda, lašas bergamotės, lašas lavandos, vos juntama tonka pupelės šiluma- susilieja į nepaprasto grožio visumą. Ant mano odos švelniausia įmanoma galbanumo žaluma kaitaliojasi su švelniu tarsi pati oda muskusu, kai kada natos aštrėja, pereina į tabako ir šiltos žmogaus odos pulsą. Visi kiti niuansai taip pat juntami, bet greičiau kaip lengvo vėjelio dvelksmas. Jei mokėčiau rašyti odes, tai rašyčiau jas būtent šiam kvapui- jis pataikė tiesiai į dešimtuką, ten, kur baigiasi mano protas ir prasideda nežabotos emocijos. Ir vėl- nesuvokiu, kodėl kvapas priskirtas vyriškų kvapų kategorijai. Mano nosiai jis dėl savo grožio ir neordinarumo netelpa į standartines klasifikacijos ribas (nors pats kvapas tikrai nėra išsisokančiai originalus). Be galo gražios tabako natos- švelnios, vos vos karstelėjusios, vos vos salsvos, atkartojančios odos šilumą ir išplaukiančius dūmų kontūrus. Jei taip kvepėtų vyras, man tai būtų krachas, meilė iš pirmo įkvėpimo. Ir jokia logika manęs nebeišgelbėtų.

„Colonia Ambrata“ yra šiltas, gilus, tarsi taurus alkoholis svaiginantis žibuoklių, ievų ir
pačiulės aromatas. Gilus ir svaiginantis, primena mano mėgstamą Bois 1920 „Vetiver Ambrato“. Tokios švelnios, murkiančios, minkštutės pačiulės reikia paieškoti. Ievos natos suteikia kartumo ir svaigumo, kvapas iš alkoholinio virsta dalinai gamtiniu, tarsi vėsų pavasario vakarą pavėsinėje, žydint ievoms, gurkšnotum taurų konjaką.

„Estratto di Colonia“ yra galbūt pats tradiciškiausias iš Pineider kvapų. Stiprią, aštroką bergamotę, ryškias šalavijo natas į harmoningą visumą apjungia ambra. Šiek tiek vėliau prisideda lengvi, aštroki jazmino akordai, bet ambros- sandalmedžio- muskuso trio nuglaisto visus kampus ir kvapas tampa aštriai energingas, harmoningas, gaivus ir žvalus. Idealus aksesuaras prie naujo kostiumo. Mano nosiai tai pats vyriškiausias iš Pineider kvapų, nors tinkamas ir moteriai, nespjaunančiai į citrusus.

Pineider kvapų dėka apturėjau nuostabią parfumerinę savaitę. Dar kartą įsitikinau, ką iš tikrųjų gali kvapas- savaitė buvo kaip reta nervinga, kai per 24 valandų maratoną tenka vogčiomis ieškoti akimirkų, kai gali įkvėpti ir iškvėti sau. Labai pravertė ramus, gamtinis, neskubus, tikras aprašytų kvapų grožis- kaip gurkšnis tyro oro tarp beprotnamio sienų.

Skoninga, estetiška įpakuotė, puikios kokybės žaliavos, gražios, turtingos, bet tuo pat metu ir lakoniškos kompozicijos ir natų harmonija nusipelno pačių šilčiausių žodžių. Kaip ir galima tikėtis, tokios kokybės kvapai kainuoja nemažai, bet jų grožis priverčia užmiršti skaičiukus- nes kvapai gražūs kaip ryto rasa ir tylios palaimos minutės skubioje dienoje.

 


1 kommentaar:

  1. Laba diena, gal pasakytumėte kur galima būtų įsigyti šio gamintojo mėginėlių pabandymui?

    VastaKustuta