pühapäev, 8. detsember 2013

Kuu noot. Patšuli- must mesi


Tuli aasta kõige lühedamate päevade aeg.Päevade, mis sähvivad nadu säded ja kustuvad ilma, et oleksid jõudnud mõista nende leegi. November. Müstiline kuu, mil pimedus teeb oma silmad pärani lahti ja neid pilgutamata vaatab hinge kaevude sügavusse. Ja hing hakkab laulma. Vaikselt, sumeda häälega. See on džäss, ehtne, sügav muusika- see isegi pole muusika, vaid meie hing nõnda, inimesele kõige arusaadavamas keeles, kõneleb meiega (uskuge või mitte, artikli hakkasin kirjutama novembri keskel, aga olude sunnil avaldan alles praegu).

                November on tumedate, sügavate toonide kuu. Sügavate, hüpnotiseerivate lõhnade kuu. Unesse uppuva maa, raske plii värvi taeva, tarretava surmvaikse ilma kuu. Loodus ohkab oma viimaseid hingetõmbeid ja valmistub talveuneks. Või surmaks- kuidas keegi valib seda näha. Ainult see kummaline loom, inimene, süütab valguseid, pidutseb, lööb lärmi- kõik selleks, et summutada aina tugeneva hinge laulu.

Selle kuu noodiks valisin põrgulikult tumeda, sügava, veniva patšuli. Valisin, sest kaasaaegses parfümeerias  patšuli  on üks sagedamini kasutatavaid noote. Kui IFRA (Rahvusvaheline Parfümeeria Asosiatsioon) praktiliselt keelas sambla ekstrakti kasutamise- ja sambla ekstrakt on üks peamisi šipri koostisosasid- parfümeerid hakkasid otsima, kuidas säilitada šipri, kõige ülimat parfümeeria klassikat. Üks kõige õnnestumaid variante oli patšuli  kasutamine baasnootides. See ei tähenda, et varem patšulit kasutati vähe, kaugel sellest, kuid tänu modernse šipri  sünnile patšuliga tutvus ülimalt lai parfümeeria kasutajate ring.
 

Kuid mis on see  patšuli? Tamili keeles see tähendab „roheline leht“. See on Kagu Aasiast pärit keskmist kasvu mündi perekonnale kuuluv väiksemat kasvu põõsas (lot. Pogostemon kablin),  mis XIX sajandil tänu Napoleon Bonapartile Siidi Teed mööda jõudis Euroopasse. See,kuidas patšuli jõudis Euroopa aristokraatideni, on üpris huvitav. Ei jõudnud mitte taim ise, vaid tema aroom. Nimelt toodi Euroopasse imekauneid idamaiseid salle, mis välkkiirelt levisid laiskleva Euroopa aristokraatide vahel. Selleks, et kaitsa sallide kandjat puutukate hammustustest, salid aga olid lõhnastatud patšuli õliga. Lõhn oli eurooplastele tundmatu- salid lõhnasid märga mulda, tärkava taimestiku, magusate eksootiliste vürtside järgi. Ja mitte keegi ei teadnud, mis see on, mis lõhnab niimoodi. See idamaine salapära aga tekkitas nõudlust ja lõhn sai meeletult populaarseks. Ainult et eurooplased endiselt ei teadnud ei seda, mis lõhn see on ega kuidas seda saada. Idamaadel patšuli aga oli laialt levinud ja tema õli kasutati putukate peletamiseks. Idamaa šamaanid ja teadjamehed kasutasid taime võimu seksuaalsuse ja maise heaolu rõhutamiseks. Nemad uskusid, et maa järgi lõhnav patšulil on võime juurde tõmbama kõike, mis on vajalik maiseks eksistentsiks füüsilisel tasandil. Patšulit kasutati afrodiziakina naiste seksuaalsuse äratamiseks. Võib-olla  tänu temale omastele šokolaaditaolistele nootidele?

Patšuli efektiivselt rahustab ärritatud nahka ja ravib kroonilisi nahahaigusi- psoriaasi, allergiaid jne. Müstikud teavad, et tema sügav, tume ja veniv lõhn temale omaste madalate pooltoonidega on võimeline vaigistada lõputu mõistuse dialoogi ja soodustab sisemist vaikust. Pole siis ime, et mitmes lõhna renessanss toimub just praegu, meie ajal, kui pidev mõistuse dialoog hakkab ähvardama psüühilist tervist.

Patšuli õli oli ülipopulaarne hippide ajal, see oli nagu otsene sild idamaa kultuurile. Just tänu hippide ajastu assotsioonidele paljud kaasaaegsed inimesed ja korraliku elu pooldajad pelgavad patšuli aroomi. Ilma asjata…  Patšuli on üks universaalsemaid noote, mis sobib pea kõikide teiste lõhnadega- puuviljade, roheluse, tsitruseliste, lillede, vürtside aroomidega.  Patšuli on nagu tume taust, mis aitab avaneda ja rõhutab kergemate lendlevate aroomi molekulide ilu. Ta on nagu orkestri tagapingil istuv tuubamängija, keda ei ole eriti hea näha ega kuulda tema poolt mängivat meloodiat, kuid ilma temata viiulid ei kõlaks pooltki nii tundeliselt, klarnetid ei ei vidistaks nii elusalt ja isegi arfi meloodia ei oleks nii võluv.

Patšuli oli nurgakivi modernsetele šipridele. 2010 aastal IFRA praktiliselt keelas samblaekstrakti kasutamist parfümeerias, motiveerides oma otsust potentsiaalselt allergiat tekitava samblaekstrakti mõjuga. Maailm on ikka kummaline- ajal, millal vorstides ei pruugi leiduda liha, kuid on tulvil sünteetilisi aineid, tuleb kaitsta inimkonna allergia eest, keelates looduslike toodete kasutamist ja asendades neid mitte nii väga ohtlike keemiliste ühenditega. Tuleb ainult loota, et toidutööstus ei võta õppust parfümeeriast ja keela näiteks rukkijahust leiva küpsetamist. Kuid samblaekstrakt šipri tegemisel koos bergamoti, ambraga ja/ või muskusega , on üks peamisi koostisaineid, mis moodustavad šipri baasi ja on põhjus, miks šipr on šipr. Ja šipr on parfümeeria kõige klassikalisem klassika. Nii parfümerid jäid ilma oma ühest peamisest instrumendist, nagu kirurgid skalpelita. Tuli eksperimenteerida ja otsida, millega saaks asendada samblaekstrakti ja edukalt fikseerida lendlevaid algus ja südanoote, samuti asendaja pidi peegeldama šiprile omast kibedust. Kuningas oli jäänud ilma kroonita, ja tuli uut krooni kiiresti looma asuma. Kõige efektiivsemaks asendajaks osutus tume patšuli. See oli oluline pööre nii šipride kui ka parfümeeria ajaloos. Patšuli sai kindla koha laiadel poodide riiulitel.

Patšuli õli saadakse tema lehtedelt. Korjatakse ülemistel võrsetel kasvavaid lehte koos varsega, neid kuivatatakse, hiljem lehte nopitakse ära ja fermenteeritakse. Siit algabki kunst- fermentatsiooni protsessi jälgib ja juhatab inimene, ja tema hoolikusest, silmade teravusest ja nina tundlikkusest sõltubki distilatsioonile mineva materjali kvaliteet. Sarnaselt teelehtedele ühest ja samast taimest saab valmistada väga erineva kvaliteetidega jooke. Nii ongi väga võimalik, et kui nuusutate 10 erinevat pudelit patšuli õliga, teie nina tunneb 10 väga erineva aroomi (mul on nii juhtunud). Ja kümnet saab vist asendada koguni sajaga. Patšuli õli on väga nüansirikkas, tas võib tunda rohelust, taimseid nüansse, märja mulla tummisust, balsaamsust, magusust (mille tase võib jällegi väga erineda). See on nagu meega- iga mesiniku meepotist tulev lõhn on sootuks erinev. Nii on see ka musta meega- patšuliga. Mitte kõige parema kvaliteedi patšuli õli võib lõhnata märja põrandalapi, koppituse ja vanuse järgi. Kui olete kokku puutunud just selliste lõhna nüanssidega, ära kiirustage patšulit maha kanda, lihtsalt võtke teadmiseks, et teie kätte sattunud toode kvaliteet ei ole kiita. Kvaliteetne  patšuli õli annab lõhnale niisugust sügavust, et raske on seda kirjeldada. Nagu teie ees avaneks maa kogu oma varadega.

 Nagu mainisin, patšuli väga hästi sobib kokku pea kõikide muude nootidega. Allpool kirjeldan mõningaid klassikaks kuulutatud ja/või minu lemmiklõhnasid.

Patšuli ja tsitruselised

Selline kooslus kompositsiooni poolest on tihti lakooniline- mõrkjad tsitruste noodid maasarnases, märga mulda lõhna meenutava patšuli taustas. Värskuse annus on kindlustatud, lõhn aga on mitte ainult süütu värske vedelik, tänu baasnootidele ta püsib oluliselt kauem ja tal on omapärasust, stiilsust.

Suurepärane näide- Guerlain Acqua Allegoria Pamplelune. See on praktiliselt greibi monoaromaat, kuid tänu patšulile lõhn ei ole pelgalt karge tsitruseline tuuleke, vaid rohkem meenutab mõrkjat, pehmet, greibi mahlaga läbiimbunud greibi koort. Olen kuulnud kommentaare, et see on „higine“ greip ja pean tunnistama, et mõningate inimeste naha peal lõhn avaneb just nii- värskelt kibeda higina. Kuid nendele, kellele meeldib greip ja tema pehme kibedus, tasuks lõhnaga tutvuda- see on ehtne ergsuse ja töökuse generaator.
 

Tõeline selle allagrupi päärl on Les Exclusifs de Chanel 31 Rue Cambon. See on legendaarse e Coco Chanel ateljee aadress. Chaneli ateljee lõhnab piprase ja iirise tolmuga pehmendatud bergamoti ja patšuli kompositsiooniga. Ilus, aristokraatlik ja lakooniline- mitte liiga palju ega vähe. Kui otsida ikonoklastilisi parfümeerse minimalismi näiteid, siis 31 Rue Cambon on just selline.



Legendaarne šipr Mis Dior ilma patšulita ei oleks üle elanud IFRA leidlikust. Peale sambaekstrakti keelustamist Mis Dior muutus äratundmatuseni, aldehidide, sambla, galbanumi ja nartsiside kooslust asendas patšuli ja mandariinid. Kuid siiski…ka uuel Mis Dioril  on oma austajate ring ja ta on täiesti tähelepanuvääriv lõhn.

Patšuli, puuviljad ja marjad- šipr on surnud, elagu šipr!

Juba mainisin, et peale samblaekstrakti kasutamise keelustamist, patšuli oli peamine ravim šipri elustamisel. Kuid varsti parfüümerid said aru, et patšuli sobib ennamaks, kui ainult klassikalise šipri säilitamiseks. Parfüümerid hoogsalt tegelesid modernse šipri, patšuli ja puuviljade, patšuli ja lilleliste nootide, kompositsioonidega. Nendel ei olnud klassikalise šiprile omast teravust ja kibedust ja see parfümeerne žanr suurepäraselt sobis nooremate tarbijate turule.

Aastal 2001 Chanel nina Jacques Polge tõi turule Coco Mademoiselle. Tõenäoliselt esimest korda oma ajaloos Chanel keeras oma moe ja parfüümi maja rooli uues suunas- lõhn oli orienteeritud noortele. See on mahlase apelsini, roosi ja patšuli kompositsioon. Värske, optimistlik ja laitmatu Chanel kvaliteediga lõhn päris suurt tunnustust ja edu. See oli kõnekas märk turule, et noorte turg on valmis ka muuks, kui suhkrusteks ja banaalseteks vedelikeks. Et stiil ja noorus ei ole ilmtingimata mööda minevad nähtused.

Dior moemaja ja Christine Nagel aastal 2006 tutvustasid eriti huvitavat ja lõbusat maasikate, pop corni ja patšuli nootide kompositsiooni Mis Dior Cherie. Lõhn oli suunatud noorematele klientidele, kes küll ei imetle hippide aegu, kuid siiski ei taha lõhnata eriti rangelt. Lõbus lõhna koloriit siiski ei tee kompromissi kvaliteedi osas, lõhn on realistlik, mitte liialt magus, maasikate lõhn, võine pop corni rööst ja kergelt „must“ patšuli sobib hästi noore, dünaamilise ja teadlikult omapärase noore naise imagoga. Ju on teatud tüüp inimesi, kelle nägu, vaatamata kortsudele, on lapslikult lustlik ja lõbus.  

Patšuli päästis kindlast surmas ja imeilusa šipri- YSL Yvresse, loodud selleks, et peegeldada vahutava šampanja lõhna. Tänu patšulile Yvressi  reformuleeriti ja saab, kuigi muundatud kujul, nautida üleküpsete virsikute ja mängulist kihisevat šampanja mullide lõhna. Suurepärane elegantsi ja elususe, vilguse kooslus- lõhn on võimeline ka kivisse elu sisse puhuda.  

Annick Goutal Mon Parfum Cheri, par Camille ülimalt hästi peegeldab 30ndate retro stiili. Just selline lõhn tuli ette lugedes „Suurt Gätsbyt“ (või lugedes samanimelist filmi). Patšuli, üleküpsed ploomid, kannikate puudrilisus- see on kahtlemata retro retro retro! See on hämarad toad, šampanja hommikusöögiks, friseeritud bob stiili juukselõikused, avara seljaga kleidid, ümara ninaga kontskingad, nabani ulatavad pärlikeed ja fokstrott.

Patšuli  ja puuviljade kooslusi on palju ja erinevaid, nende kohta võiks eraldi raamatu kirjutada.

Minu isiklik favoriit on Kerosene Fields of Rubus. See on mahlased, ehtsad, suus sulavad vaarikad, mahlast pungil tumedad ploomid ja mõru tume šokolaad tubakaga. Patšuli siin avaneb sügavates tumeda mõru šokolaadi toonides. Ei ole midagi lisada- kunstiteos. Kui juhtute seda aroomi kuskil nägema, võtke silmad kinni, ja kui ei meeldi- ma kindlustan teile kokkuostu.  

Patšuli ja lilled

Lillede kuningana roosi ja patšuli duett on absoluutne klaasika, mis ei mahu aja ega moe raamidesse. Tumedad, palsamlikud patšuli noodid ideaalselt toovad välja roosi ilu, sensuaalsust ja graatsilisust. Patšuli taustal roos avaneb oma kogu värvigaamas, kõige madalamatest nootidest kosmilise mezzosopranoni. Patšuli  ja roosi kooslus on samasugune klassika, nagu kalamari ja šampanja, väga raske on välja tuua ainult mõningaid lõhnasid, sest paljud neid väärivad tähelepanu.

Atelier Cologne Rose Anonyme-  see on roosi ja kuiva, mõrkja patšuli, tema puisete pooltoonide ja aspektide dialoog. Mitte vähematki magusust, lõhn on väga kuiv ja natuke kummaline. See ongi ahvatlev. Selline mitte tavaline, omapärane lillelisus ei jää märkamata. Lakoonilisus ja asjalikkus koos salapäraga- see on universaalne kombinatsioon.

Ehk kõige tuntum roosi ja patšuli kompositsioon on Christian Dior Midnight Poison. Originaalne aastal 2007 turule toodud lõhn (mitte hiljemad Elixir ja Extrait flankerid) on sügav, õrn, ahvatlev roosi ja patšuli duet, vürtsitatud bergamotiga ja kaunistatud õige väikese vanilje nüanssiga. Lõhn on väga tundeline, naiselik ja loomulik, elegantne, puudub suhkrutaoline magusus (magusate lõhnade austajad proovige Elixir ja Extrait variante), peenelt rõhutatud patšuli puised nüanssid.  

Estee Lauder Knowing kuulub klassikaliste lilleliste šipride hulka – patšuli koos aldehididega ja samblaekstraktiga siin loob tõsist, teravat tausta, milles aeglaselt avaneb külm, piprane roos. Lõhn on väga intellektuaalne, terav, stiilne, suurepäraselt sobib range riiuetusega ja tumedaraamiliste  kandiliste prillidega. Ei mingit magusust, roosat mannat. Tõsine, sügav, kompromissitu I mean it lõhn.

Teine väga ilus klassikaline roosi ja patšuli šipr on Sisley Soir de Lune. Jällegi- sammal, patšuli, roos, piprad, kuid puudub aldehididest tingitud teravus. Soir de Lune roos on mesine, patšuli- palsamlik, meenoodid on siin pea et ilusamad, mida on üldse võimalik leida, baasnootidest ohkab ürdiliköör.

Juliette Has a Gun Lady Vengeance samuti paneb kokku roosi ja patšulit, kuid lõhn on oluliselt modernsemas stiilis ja dünaamilisem, kui varem mainitud lõhnad. Lisaks on kasutatud muskust ja modernset Iso E Super ja ambroksani. See roos on tumepunane, kuid tähelepanu kõidab mitte nii väga tema rikkas õis, kui okad. Patšuli noodid on külmad, õlised, sünged, kuid üldine mulje on väga seksikas! Sellist lõhna võiks kanda James Bondi tüdruk või naiselik pikapatsiline rokkar (naisrokkar, mõistagi).

Minu isiklikud roosi- patšuli lemmikud on Robert Piquet Calypso ja Maison Francis Kurkdijian Lumiere Noir. Calypso on vaikne, nahale lähedal püsiv roos, mõrkjalt magus, alles avanev roosiõis, ta just nagu alles ärgaks. Taustaks on ülimalt luksuslik pehme sametnahk ja must, suitsune patšuli – suurepärane taust, et välja tuua roosi imelist õrnust.

Lumiere Noir- habras, läbipaistev roos pimeduses. Roos, patšuli, narcisus, köömned. Nii lõhnas Margarita, kui ta kohtas oma Meistrit. Armastuse lõhn.

Revolutsiooniline patšuli

Kahtlemata see on kurikuulus Thierry Mugler Angel. Lõhn ei võta ohvreid ega jäta ükskõiksena- aastal 1992, poliitiliselt korrektsel ajastul, ninad Oliver Cresp ja Yves de Chirin tutvustasid vanilje- šokolaadi- patšuli pommi. Angeli lõhn on nii tugev ja magus, nii šokolaadiline, kleepuv ja kompromissitu, et võimatu temale mitte reageerida. Paradoksaalsel kombel Angelist ei saanud hetkelist müügihitti. Liiga uudne, kummaline ja harjumatu. Kuid Mugleri moemaja ei andnud alla, jätkasid reklaamikampaaniaid ja 3 aasta pärast (parfümeeria mõistes see on terve igavik!) Angelist sai nitte ainult müügihitt- tema liigitati parfümeeria klassikaks, kuna ta pani alust uuele parfümeeria trendile. Angeli edu tingis ja tähendas gurmaanilike, söödavate lõhnade võidukäiku algust- see trend kestab tänapäevani.  

Kui teie veel ei tunne Angelit, armastate magusat šokolaadi, karamelli ja vaniljet, ei karda tugevaid, ergsaid aroome- teil on paras aeg saada tuttavaks.

Patšuli julgetele

Nendele, kes ei karda sügavust ei pimedust, ei jaga maailma mustaks ja valgeks, inimesi- headeks ja pahadeks ja lõhnasid- lõhnavateks ja haisvateks, pakun tutvuda patšuli ja vürtside kompositsioonidea ja patšuli monolõhnadega. See žanr reeglina pole mõeldud masstarbimiseks- siin on palju sellist reaalsust, mis peseb maha meie roosade illusioonide dekoratsioonid ja meelitab päevavalgele (hüva veel, et need päevad praegu pole midagi nii väga valged) meie salapärasemaid, kõige rohkem peidetud ja kõige vähem lihvida saanud meie isiksuse jooni. Jung seda nimetas varjuks. Mina nimetan seda reaalsuseks.

Clinique Aromatic Elixir (loodud aastal 1971) ei ole nõrganärvilistele. Lõhn on klassifitseeritud lillelise šiprina, kuid lilli iseäranis on siin raske leida, domineerivad patšuli, vetiver, viiruk ja sammal. Kui juba lill- siis ainult teravalõhnaline nelk. Püramiidis on välja toodud ja tagasihoidlikud karikakrad, kuid minu nahal neid neelab alla tohutu erinevate ürtide hulk. See on maagiline lõhn, lõhn nõiale- nii lõhnab suur  lihvimata puidust kirst, kus on sajandeid hoitud ja kuivatatuid ürte, konnanahasid, varese silmi ja muud sarnast. Lõhn on terav, sügav, väga võimas, palsamlik ja totaalselt nõiduv. See on ehtsamast ehstam ürdide tõmmis ja poleerimata puit.

Tunduvalt õrnem variant on Chanel Allure Sensuelle. Patšuli, vanilje ja vürtsid siin loovad intiimse, pea et kehalise aroomi aura. On tunda õrnaid roosi ja mahlaseid virisiku noote, kuid lõhn on siiski eranditult patšulist, vürtsidest ja vaniljest. Intiimne, soendav, võrgutav. Selline, millist on vaja pimedatel talveõtutel.

L’Artisan Parfumeur Patchouli Patch- patšuli monoaroom kergete aniisi, vetiveri, köömne nootidega. Tume, külm, sünge patšuli. Ja sügav nagu kõige sügavam kuristik. Või akendeta kivikelder. Alternatiivse monoaroomina võite proovida Etro Patchouly.

Minu isiklik lemmik on Jovoy Paris Psychedelique. Tume, magus, tihe, suitsune patšuli ja ambra. Lõhna algus on sünge, külm, märg ja hallitanud patšuli ja tasapisi, vaikselt, aeglaselt lõhn muutub soemaks, magusamaks, hubasemaks, justkui peale jalutuskäigu metsas kõige halvema ilma saatel istuksid maha kamina juures ja jooksid teed brändiga, tundes, kuidas kehas järjest suureneb ja laieneb soojus. Vaevu tajutav roos, viiruki suits- ideaalselt valitud noodid selle sügava, toorelt sensuaalse, animalisliku, müstilise ja ebareaalse lõhna jaoks. Kasutades selle aroomi tunnen end nagu must kass, mis aeglaselt sirutab end kamina ees.


Lõpetuseks- ülatus, Drogas kaupluses leitud Novaya Zarya Zolotaya Patchouli. Kaunis patšuli ja ambra kooslus, kaunistuseks mahlakas mandariin, suitsuploom, heliotoop. Lõhn on tõeliselt kuldne, embab kui parim kašmiiri sall ja soojendab justkui seespoolt. Suurepärane lõhn tagasihoidliku hinna eest. Õige asi meie külmade, rõõskete talvede jaoks.

Millised on teie lemmikud patšuli lõhnad? Milline patšuli teid „liigutab“?

**********************************************************************************

Öö sume hääl on kuuldav ainult kurtide kõrvadega

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar