esmaspäev, 30. detsember 2013

Mėnesio nata. Šampanas. In happiness or sorrow.


Paskutinės metų dienos tirpsta kaip sviesto gabalėlis keptuvėje. Jau prasidėjo count down- liko 1 diena, 25 valandų iki Naujųjų Meų pradžios- geresnių, šviesesnių, sėkmingesnių. Nes visada, net ir kai yra gerai, gali būti dar geriau. Svarbu savo šviesią viltį išleisti kaip paukštelį iš narvelio, netrukdyti jam skristi aukštai ir laisvai.

Su Naujais Metais ateina nauja viltis. Ir kas, kad ta metu riba tik simboliška- visi mes turime genuose užkoduotą atgimimo viltį. Viltį, kad išmusus paskutiniam dūžiui, viskas pasikeis kaip Pelenės pasakoje (tik žinoma mums palankia kryptimi).

Prieš įsileidžiant naujas sroves, vėjus ir skersvėjus, svarbu yra paleisti tai, kas nebereikalinga. Arba tiesiog atgyventa. Nebeaktualu. Kad atlaisvinti vietą visam tam, ko taip tikimės. Suvesti sąskaitas, išlyginti balanso puseles ir perteklių atiduoti- tiems, kam jo galbūt verkiant reikia. Perteklius gali būti bet koks, net toks, kurį sunku paleisti- kažkada mylėtas žmogus, pakyrėjęs darbas, kazkada žavėję, o dabar nebekabinantys kvapai (kailiniai, rankinės, paveikslai- pratęskite sąrašą patys). Nes galbūt tų dalykų kas nors trokšta labiausiai už viska pasaulyje, o mūsų, amžino flux’o aukų, kelias jau suka kitur, yra kitom plytom grįstas, ir tai, kas kažkada branginta ir aistringai kaupta, tampa auksiniais pančiais ant laisvės trokštančių kojų.

Champagne! In victory one deserves it; in defeat one needs it, sakė Napoleonas. Jis žinojo, ka sako.


Šampano taurė Naujųjų Metų naktį yra tarsi takoskyra- tarp praeities ir ateities. Tai tarsi taškas- juo baigiasi senas, kad ir koks mielas, sakinys, ir prasideda naujas- viliojantis savo nežinomybe. Šampano taurė yra ta stebuklinga lazdelė, kuri padeda pasitikti nežinomybę linksmai, džiugiai ir su viltimi.

Šampanas ir jo kvapas man asocijuojasi su švente, šypesnomis, spindinčiomis akimis ir pakylėtu jausmu. Tai dž augsmas ne tik skanauti taurųjį gėrimą, bet ir susidaužti taurėmis su širdžiai mielais žmonėmis, pajusti jų akių spindesį, pasakyti jiems TUOS ŽODŽIUS, kuriuos reiktų kartoti kiekvieną dieną, bet dar nepravėrus burnos juos taip dažnai praryja buities baubas.

Kadangi noriu Naują Pradžią ir Viltį pasitikti iš ryto šviesia, lengva ir nesusivėlusia galva, tauriaisiais purslais mėgausiuosi saikingai, tai dalį to džiaugsmo keisiu parfumerine šampano iliuzija.

Techniškai parfumerinis šampanas- tai žaismingi, burbuliuojantys aldehidai (kone puikiausias jų parfumerinis pavyzdys yra Chanel Nr 5, ypač Eau de Toilette versija).

Jau kelinti metai mano „šampaninis“ pasirinkimas yra akivaizdus- Yves Saint Laurent „Yvresse“. 1993 metais Yves Saint Laurent mados namai ir parfumerė Sophia Grossman pristatė kvepalus, pagal geriausias prancūziškas tradicijas pavadintus „Champagne“.  Kilo triukšmas. Prancūzijos vyndariai padavė mados enamus  į teismą ir kvapą teko pervadinti. Yvresse tapo antru oficialiuoju kvapo vardu, kuriuo jis ir šiandien žinomas plačiajai publikai. Vienok parfumerinės enciklopedijos skliausteliuose visada nurodytas ir senasis kvapo vardas, o skandalingojo pavadinimo pakeitimo dėka kvapas įgavo tam tikrą šarmą, kurio iki šiol galėtų pavydėti grandiozinių kvepalų reklaminių kampanijų kūrėjai.  Bet Yvresse geri ir be reklamos- jie turi tą šampano burbuliukų linksmumą, žaismingumą, rūgštoką vaisinę bazę, dinamiškumą- tai ne Törly, tai šampanas, juoda kokteilinė suknelė ir linksmas šurmuliuojantis būrys. Tikra naujametinė šventė ir jos nuotaika.

Mano mėgstamiausi šampanai, Extra Brut, non dosage- sausi, aštrūs, net pjaunantys burną. Tokius nedažnai ragauja per šventes, nes jų ne masinis skonis, o jų tobulai išgaląstą peilio gelęžtę primenantis burbuliukų aštumas ir kristalinis skaidrumas dažną saldesnių gėrimų mėgėją kone šokiruoja. Tokį šampaną gera gerti dviese- su bendraminčiu, artima siela, su kuria esi tik jis, tu ir šampanas. Su žmogumi, su kuriuo gali nebijoti paliesti aštrių kampų. Parfumerinis tokio šampano atitikmuo- Molyneux „Quartz“ (ypač senoji, vintažinė versija)- samanų, aldehidų, gvazdiko natos aštrios tarsi adatos, negailestinai sausos ir tuo pačiu labai gyvos. Kvarcinis skaidrumas ir aštumas.

Švelnesnis parfumerinis tokio gėrimo atitikmuo (jei Quartz per sausas, aštrus, senamadiškas)- Chanel Cristalle Eau de Toilette, dar švelnesnis- Chanel Cristalle Eau Verte. Pirmasis ypac gražiai atskelidžia aldehidų, bergamotė, hiacintų, citrusų derinį, antrasis- gaivias, nesaldžias žalias citrusų, jazmino, magnolijos natas.

Jei jums patinka saldesnis šampanas arba jo jaunesnis brolis pusiau saldus putojantis vynas, reiktų ieškoti aldehidų ir vaisių derinio. Saldoką, burbuliuojantį, spinduliuojantį vaisinėmis natomis putojantį vyną savo nuotaika primena YSL „Cinema“. Šiame aromate nėra aldehidų, užtat mandarino saldumas, migdolų žiedų, vanilės derinys gyvas, spinduliuojantis, patraukiantis dėmesį ir primenantis sklidiną, žaižaruojančią šampano taurę.

Šiek tiek prabangesnis atitikmuo būtų Van Cleef & Arpels  „Collection Extraordinaire Precious Oud“. Madingojo agarmedžio mano nosis čia neranda nė kvapo, o va vanilė, orchidėja, aldehidai- akivaizdūs ir gražiai sukombinuoti. Tai saldokas, kvapnus putojantis gėrimas, geriamas linksmoje, džiaugsmingoje, triukšmingoje draugų kompanijoje.

Kone pati prabangiausia saldaus, putojančio gėrimo parfumerinėalternatyva yra šiais metais pasirodęs Viktoria Minya „Hedonist“. Pavadinimas pasako viska- tai išsivėdėjęs, saldus, pats geriausias šampanas, geriamas iš ryto, užsimetus tik šilkinius naktinukus, tarp minkštų ir nuo nakties šėlsmo dar šiltų pagalvių. Techniškai osmanthus (gražiu, bet mažai kam žinomu lietuvišku vardu kvepenė), abrikosai, romas, tabakas, o praktiškai- pats tikriausias dekadansas. Tai šampanas be saiko, proto ir ribų- toks, kokį geria ir blaivininkai, ir opininkai.
 

Mano favoritas- Vero Kern „Mito“ yra ant ribos tarp šampano ir sauso balto Soave vyno. Mito labiausiai primena labai aukštos kokybės Processo, Superiore Cartice- mažiau atmosferų, burbuliukai ne tokie rėžiantis, bet idealiai subalansuotas ir gaivinantis savo krištoline vėsa. Mito natos- citrusai, galbanumas (ferula), samanos, hiacintas, magnolija, labai primena Chanel Cristalle sudedamąsias dalis.  Man tai- klasikinė Italija, popietė viduramžių piazza, prie purslais trykštančio akmeninio, skulptūromis padabinto fontano, šalia žydint citrinmedžiui- ir ledinio Prosecco taurė šalia. Idealiai sausas, idealus balansas tarp citrusinių ir žalių natų. Samanų natos suteikia kvapui kone gamtinį, salto akmens realizma. Ir tas nenustygstantis dinamiškumas- tai ne dęiugus, linksmas judrumas- taip juda kiekvieną savo kūno kaulelį ir kremzlę jaučiantys profesionalai, tikslingai, filigrantiškai tvarkingai ir grakščiai.

Sėkmės renkantis šampaną Naujųjų nakčiai! Pasirinkite tokį, kuris atspindėtų jūsų ateinančių metųu lūkesčius. Sakoma, kad gera pradžia yra pusė darbo. Tegul Naujųjų Metų pirmosios nakties kvapas būna stebuklingas ir lydi jus visus metus!

Tegul visus metus jus lydi trys gražuolės seserys- Sėkmė, Meilė, Laimė. Su ateinančiais!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar