reede, 23. august 2013

Heal lapsel mitu nime. Parfümeeria sõnastik- flanker.


Parfümeeria sõnastiku“ eesmärk on tutvustada teile parfümeeria tehnilisi määratlusi, väljendeid, tootmise ja turunduse (ja vahest ka lihtsalt silmapetmise) meetodeid ja lihtsalt parfümeeria žargooni.  Viimasest ka alustan.

Flanker’i määratlus ülimalt oluline, et orienteerida parfümeeria osakonna pikkade riiulite ja eri värvi- ja kujuliste pudelite vahel. Sest ostjat ju huvitab peamiselt pudeli sisu. Ilma teadmata mis on flanker ja kuidas selle terminiga „žongleeritakse“  on sisu osas kerge eksida.

Suur Oksfordi sõnastik pakub 3 flanker’i definitsiooni: sõjalise, ärilise ja spordis kasutatava. Sõjakunstis nii nimetatakse sõdurite positsiooni, kui nad kattavad ründava tiiva. Spordis, eriti ameerika jalgpallis, see on sarnane oma sisust kombinatsioon. Ärilises mõistes flanker’iks nimetatakse toodet, mis kuulub juba olemasolevate toodete rühma. See tähendus on kõige lähedam parfümeerias kasutatavale flanker’i tähendusele.  

Näiteks, dieet Cola on Coca- Cola flanker.  Ka parfümeerias on mitmeid lõhnaõlisid, mida ühendab ühine nimetus või nimetuse osa. Flanker’itel on reeglina oma „ mesilaste ema“- algne lõhnaõli, mis on olnud nii edukas turunduse poolest, et selle nimi on saanud omamoodi eraldiseisvaks kaubamärgiks ja mida kasutatakse uusi lõhnu lisamiseks juba olemasolevase lõhnade rühma.  

Mis veel ühendab flanker’eid?

Sama tootja- kindlasti. Lõhna sarnasus- mitte alati. Sest flanker on „leiutatud“ turustajate poolt, selleks, et ostjale uus lõhn tunduks juba tuttavana, kuskilt nähtuna- kuulduna. See säästab turundusraha, mis iseenesest ei ole sugugi halb

Halb on see, et ostja tihti ostab flanker’i  lootuses saada algsele lõhnaõlile sarnast. Heal juhul flanker on ka tõepoolest variatsioon algse lõhna teemal, kuid sagedamini see on tõesti eraldiseisev lõhn, mis on erinev nii oma kontseptsiooni, lõhnagruppi kuuluvuse kui ka nootide poolest.  Muide, sama lõhna eau de toilette (tualetvesi) ir eau de parfum (parfümeeritud vesi) versioonid, või muud kontsentratsioonid, pole flanker’id.

Veel rohkem segadust asjasse toob see, et flanker’ite pudelid tavaliselt visuaalselt väga sarnased. Flanker’eid üldreeglina toodetakse ainult piiratud ajaks, nad on nii nimetatud limited edition.   

Sarnaste flanker’ite näited on Chloe ja Chloe „Love“ rühma tooted (esimese algne lõhn on  Chloe „Eau de Parfum“, teise- Chloe „Love“), Dior „J’adore“, meeste lõhnade  Dior „Homme“, „Fahrenheit“ rühmad.  Nende flanker’id on erinevad variatsioonid algse lõhna teemal, nendes rõhutatakse teatud algse lõhna aspekte.

Mittesarnased flanker’id- on tõesti erinevad lõhnad, mida, peale tootjat ja sõna või paar nimetuses, midagi muud ei seo. See on nagu nimedega, Aleksandrit võib kohtuda Polüneesia džunglis, antiikses linnas, kaasaaegses Eesti külas ja Inglise kuninganna õukonnas. Kuid neid ühendab ainult nimi.

Mittesarnased flanker’id on libe asi- eksperdi kategooriale mittepretendeeriv ostja tihti ostab flanker’i, lõhnauudist, eeldades et kui algne lõhn meeldis, siis seegi meeldib Reaalselt ta ostab kassi kottis. Tootja tõhusalt kindlustab endale käibenumbrit, aga ostjale flanker ei pruugi olla rõõmus avastus.  Ja ma ei räägi sellest, et orienteeruda nendes nimetuses, mida tihti eraldab vaid paar tähte või pisikene kirjarida nimest allapoole, on ülimalt raske- ka teadjale.

Ainult kuulsa Yves Saint Laurent „Opium “ flanker’eid  on 20 (vähemalt nii palju, kui mitte rohkem), sama tootja “ Paris“ flanker’eid on 13. Tihe mets ilma orientiirideta. Ja kuigi negatiivne suhtumine veel  pole kedagi elus aidanud, selle suve uudistoodete vahel nähes veel ühe minu armastatud Guerlain „Shalimar“ versiooni, hakkas kurb ilma, et oleksin lõhna testinud. Ma ei tea, kuidas täpselt määratletakse plagiaadi, kuid vahest vaikselt mõtlen, et see peab olema midagi sarnast sellele, mis toimub lõhnaõlidele nimede panemisega.

Flanker’itest kirjutan mitte juhuslikult. Varsti postitan selle suve uudislõhnade ülevaadet.  Uudistooted suuremas osas olid flanker’id. Ma ei heiduta lootust, et mõned nendest on oma eelkäijate väärilised.

PS. Kallid lugejad, kas oskate pakkuda väärilist kodumaist nimetust sellele imeloomale- flanker’ile? Kommenteerige!

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar