neljapäev, 15. august 2013

Kuidas ära peta vihma ja tagastada suve. Märjad gardeeniad.


Suvi hakkab lõpule jõudma. Ilm läks vihmaseks ja jahedaks, õhus on tuntav läheneva sügise aroom- sambla, värviliste sügislehtede ja sügisese jaheduse lõhn. Iga aasta sellel ajal mind valdavad kahesed tunded: ühelt poolt sügis on mu lemmik aastaaeg, teiselt poolt on kahju ära minevast kaunitarist suvest, mis meie maal on nii muretu ja nii lühike. Topelt nii kahju on kui ta lõpeb nii ootamatult, nagu praegu- vihmahoogudega ja kiiresti jahedaks  mineva ilmaga. Iga hommik juues aias hommikukohvi mõtlen, et tahaks veel päikesepaistet ja eelaimust, et terve suvi on veel ees. Dream on, dreamer…

Lõhnad, teadagi, on suurepärane tööriist illusiooni loomiseks. Sest lõhna on võimatu näha, kohati isegi tunda, ometi alateadvus tunneb teda ja ka reageerib alati. Meie siiani oleme looduse osakesed, kellel on seos oma algse allikaga.

Sestap suvel lõppedes ma kasutan olfaktoorset enesepettust. Kasutan lõhna, mis on vastavalt hetkeilmale „niiske“, meenutab vihma, kuid samuti on selgete kesksuviste lillede nootidega. Lille rolliks seekord valisin gardeenia.

Gardeenia lõhn on ülimalt naiselik. Lilleline, tugev, magus, joovastav. „Ninad“, lõhnade loojad, armastavad gardeenia lõhna ja palju on loodud gardeenia soliflora lõhnasid (soliflora: ühe lillelise noodi ümber ehitatud lõhn) ja erinevaid gardeenia variatsioone. Kuid seekord valisin märja gardeenia- selles olekus kauni lille lõhn rikastub värskete, niiskete, peente nüanssidega ja lõhn  edastab rikkaliku õitseva lillepeenra aroomi. Lükkab teisele poolele veereva augusti tagaplaanile. Keha ja hing hakkavad pulseerima juuli alguse rütmis.  

Kõige imelisem märja, vihmas „pestud“ gardeenia lõhn, mida ma tean, on Annick GoutalUn Matin d’Orage“ („hommikune torm“). "Un Matin d’Orage" lõhnab enne tormi õhus rippuva elektri, kõrgpinge, vihma eelaimu, värske, laetud osooni järgi- nagu aroom sädeleks metalsete pingesädemega, kohati lausa füüsiliselt kõdistaks nahka. Selle pinge foonis avavad õisi imelised valged lilled- gardeenia, magnoolia. Ninani jõuab nende tolmukate pealt tulev mesimagus õietolmi lõhn. Aed enne tormi. Erilise poeetilisusega suutis lõhnalooja Isabelle Doyen edastada eelaimatava suve tormi lõhna. Kohe, kohe hakkab…  Armastan seda lõhna. Mulle vedas, sest ta armastab mind vastu. Ja mis võib olla parem, kui mõlemapoolne armastus?

On ka säästlikumaid gardeenia aroomi variante, ja lausa arvestatavalt häid. Marc Jacobs moemaja aastal 2001 tõi turule samanimelist lõhna naistele-segu  ilusast kreemjast gardeeniast, laimist ja vaevu tajutavast värskelt riivitud, kompositsiooni  magusust tasakaalustavast, ingverist. Üldine mulje meenutab vihmas õitseva jasmiini põõsa. Lõhn on välja antud, moemaailma ajamõõtude järgi, tuhandeid aastaid tagasi, sestap meie poodides vaatamata suurepärasele kvaliteedile on ta lootusetult vananenud antikvariaat. Kuid aroomi on võimalik leida mitte nii moodsate kaupluste riiulitel ja ka internetis.

Veel kergem, vesisem ja suvisem märja gardeenia versioon on sama Marc Jacobs poolt 2008 aastal loodud Splash Gardenia. See gardeenia on saadaval ka meie poodide riiulitel. Lõhn on vesine, värske, kergete vihjetega lillelisele gardeenia ilule ja valgele muskusele. Kompositsioon on värske, ilus, meenutab värskelt niidetud muru ja mesist kaugel õitsevate lillede lõhna. Suve alguse ilu.

Hinna ja kvaliteedi suhe poolest on uskumatult hea lõhn Elizabeth Taylor Gardenia lõhn.  Ma olin ta pikalt maha kandnud, isegi ei võtnud vaevaks testida, sest ei uskunud, et sellise hinna eest saab midagi asjalikku. Ma eksisin. Ilus rohelus, kauge valgete lillede lõhn, värske mesi ja kaugusest kostev rohutirtsude laul. Lõhn on rahulik, ilus, elegantne- väljaspool aega ja moodi.  Kahjuks ei kesta kaua. Kuid sellise hinna eest (13- 15 EUR 50 mln eest) on võimalik internetist osta terve kasti ja sellega end regulaarselt üle kallata.

Veel üks kallim vesine gardeenia on Charriol Tourmaline. Lõhn on sündinud Guillaume Flavigny käe all, kes populaarses parfümeerias on Salvador Dali Little Kiss, Purple Lips, Morgan „Sweet Paradise“ looja. Gardeenia on siis kompositsioonis akvaatilistega, samuti veehüatsiundi, alpikani nootidega. Avaneb värske, õrn, õhuline lillede lõhn, mõningate õnneseente naha peal- pärnaõite lõhn. Vaatamata lõhna õhulisusele kestab väga kaua ja avaneb suure raadiusega.  

Minu jaoks gardeeniate kuningana on Isabey Gardenia, kuid tema on juba teistsugune- ei ole märg, kuid siidjalt kreemjas (puudutage gardeenia õit, tema tekstuuri, ja saate aru, mis ma mõtlen). Seega gardeeniate teema juurde ma veel tulen tagasi.

Vahepeal… loodus ei säili tühja kohta. Suve soojus ja päike on läinud, kuid saab imetleda lausa hingevõtvaid pilvede peisaaže. Nende mitmekülgsus ületab maalikunstis eksisteerivate žanride rohkust. Teadlased on isegi tõestanud, et nende inimeste, kes regulaarselt vaatlevad pilvi, närvisüsteem on tugevam, adaptiivsem ja nad elavad kauem. Nautige lõhnasid, vaadake pilvi ja elage kaua.



PS. Lugejalt tuli küsimus, kus võib leida Charriol "Tourmaline'i". Olen seda lõhna näinud mõni aeg tagasi Tallinna Kaubamajas, laeim valik Charriol lõhnasid on Pariisi Vesi kauplustes Haapsalus ja Pärnus (Port Artur kaubanduskeskuses).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar