kolmapäev, 28. august 2013

Parfümeeria uudised. Peatükk 1.

Terve suvi olen kõndinud parfümeeria osakondadest mööda- piisas suvise looduse, puuvilju, lille lõhnasid ja enda edevuse riiuli sisust, et tunda end õnnelikuna. Ja ka suviste parfümeeria uudiste kuulutused ei äratanud isu neid lähemalt uurida.
Kuid saabus aeg väljuda mugavuse tsoonist ja tutvuda uudistega.
 

Giorgio Armani „Si“. Selle lõhna suhtes mul olid ehk suurimad lootused. Armani moemaja aeg ajalt tuleb välja võib olla mitte just eriliselt novaatorlikke, kuid kvaliteetsete ja hästi kandmisele sobivate lõhnadega. Tähelepanu äratas ka reklaaminägu, elegantne Cate Blanchett.  Samuti arvestav „nina“  Christine Nigel  - tema on mitmete tuntud lõhnade  (Dior „Miss Dior Cherrie, L. Lempicka „Si Lolita“, Narciso Rodrigues „For Her“,  Jo Malone minu isikliku sümpaatia kindlustanud Fendi „Theorema“, J. del Pozzo „In black“, John Galliano „John Galliano“ lõhnadega) looja.



Lõhn liigitatakse šipri kategooriasse. Mulle siiski tundub, et šipridega tal pole midagi ühist. Kahvatu roos, sõstra lehed, värvitu, aneemiline patšuli.  Poliitiliselt korrektne, korralik lõhn, kuid kuiv, liikumatu ja justkui ruutuga piiratud. Nagu looja oleks unustanud talle elu sisse puhuda. Sobib
kontorisse, sellisesse, kus vitaalsus pole just kõige hinnatum väärtus. Minu nahal, paraku, avaneb ebameeldivate, keemiliste patšuli- vanilje seganootidega, mis meenutavad Yves Saint Laurent „Manifesto“, kuid, õnneks, mitte nii erksatega (kuna „Manifesto“ minule võrdus viimaste nädalate Süüria keemiarünnakuga). Värsket, kaste piiskadega roosi on ka paremaid variante – selline kompositsioon on suurepäraselt toodud  The Different Company „Sublime Balkiss“, Diptyque „L’Ombre dans L’Eau“ aroomides (kahjuks neid meie poeriiulitel pole, kuid huvilised võivad leida Interneti laiustes). „Si“ on korralik, minimalistlik, kuid kahvatu ja originaalsusega mittehiilgav lõhn. Tõenäoliselt lõhn avaneb väga erinevalt kehakeemiast sõltuvalt, kuna minu bloterilt (paberriba testimiseks) tuleb oluliselt paremini tasakaalustatud ja ilma keemiliste nootideta lõhn kui mu randmelt.

 
Van Cleef & Arpels „Reve“. Kohe ütlen, et mina ei ole see inimene, kes suudaks seda lõhna objektiivselt hinnata, kuna poengi noote parfümeerias väldin (looduslikud lilled, jälle, väga meeldivad), pirni lõhn samuti see, millesse suhtun äärmiselt ettevaatlikult, ja „Reve“ on nende kahte domineerivate nootide segu. Puuvilja- lille morss, mis, õnneks, haihtus nii kiiresti, et ei jõudnudki süveneda nüanssidesse. Uuesti ei proovi- mitte miski aroomis ei paelunud tähelepanu. Vesi, kaunistatud mõnede puuvilja lõhna tilkadega- see on kõik. Prestiižikas tootja, kelle mitmed säravad, omapärased, originaalsed ja kvaliteetsed lõhnad on siiani lõhnade maailma etalonide seas. Ja nii näotu aroom. Kahju…

Shiseido „Zen Sun“.Sarnane teema „Reve’ga. Tugevama lõhnaga ja keemilisem puuviljade morss, mis haihtub sama kiiresti. Parem sarnase temaatikaga, magus tsitruseliste ja puuviljade lõhn on, näiteks,  Dior „Addict 2“.

Marc Jacobs „Honey“, kaks tublid „nina“, Ann Gotltieb (S. J. Parker „Covet“, Marc Jacobs „Bang“, Calvin Klein „Secret Obsession“) ja Annie Buzantian (Estee Lauder „Pleasures“, „Sensuous“), on eelmisel aastal loonud Marc Jacobs „Dot“ ja tänavu selle kaksikõde „Honey“, kus arbuusi asemel on peanoot mesi. Muus osas „õed“ on äravahetamiseni sarnased. „Honey“ on kerge, muretu, kuid mitte eriti meeldejääv. Kui värske vedela mee juurde oleks pandud veel värskeid kurke, vähemalt oleks olnud variatsioon  leedu rahvusköögi teemal.

Kui otsite huvitavamat meelõhna-  „Honey“ naabriks Kaubamajas on John Varvatos „John
Varvatos“- mesi, küpsed ploomid, aprikoosid, tilk sambla, huvitavad, patšulil põhinevad baasnootid. „Honey“ oma eriti lihtsa kompositsiooniga pigem sobiks suvealguseks, kui värske mee hooaeg pole veel avatud.  See on lõhn noorele tüdrukule, keda kaunistab noorus ja lihtsus. Pretensioonitu. „Girl next door“, parafraseerides ameeriklasi.

Roberto Cavalli „Just Cavalli“ ei ole suve uudis, kuid esimest korda sattus mu vaatevälja ta just täna. Ja kuigi Cavalli lõhnad ei millegagi (eriti oma pakendi disainiga) mind ei meelita, käsi lausa maagiliselt siirdus „Just Cavalli“ suunas. Kodus tutvusin ametliku lõhna kirjeldusega ja sain aru, et elus tõepoolest ei ole juhuseid- lõhn on loodud mu parfümeerse silmarõõmu Fabrice Pellegrin ir Nathalie Lorson, kes on ka tuntud mitmete nimekate lõhnade loojana, poolt. Mõlemad „ninad“ on loonud mitmeid originaalseid lõhnu nö. eksklusiivsete tootjate jaoks. Fabrice Pellegrin on töötanud nii „kodusele“ Oriflame’ile , kui ka näiteks prestiižsele Diptyque’le, tema isiklik käekiri- originaalsed kompositsioonid ja oskus näha tavalisi asju ja kombinatsioone uuest nurgast. „Just Cavalli“- lillelõhn, improvisatsioon tiara (polüneesia gardeenia) teemal. Tiara lõhn on troopiline, eriti magus ja tugev, meenutab tuberoosat ja kookose lõhna. „Just Cavalli“ on eriti tugev, magus ja karjuv, väljakutsuv, lillenoodid segunevad vaniljega. See on lõhn roosa platvormi sandaalidega ja vananeva nahaga peroksiidblondile. Pigem Cavalli kui Pellegrin. Sõltumata kasutatava koguse vähesusest ikka tundub, et lõhna on liiga palju- ta on nii karjuv. Soovitan kasutada, kui soovite ümbritsevatele pika ja piinavalt magusa surma. Mina aga pidin bloterit peitma, kuna lõhn jälitas mind igal pool ruumis. Väljapeetuks teda nimetada ei saa.

Kokkuvõtteks- kurb lugu. Uudiseid on palju, ma kindlasti neid veel testin. Täna proovitutest aga uuesti tuleks tagasi ainult Armani „Si“ juurde, kuid minu naha peal nad ei avane. Keemia värk- tema ja mina, me ei klappi.  . „Honey“ jättis neutraalse mulje, „Reve“ ir „Zen Sun“ kohe kirjutaksin maha ebapiisava kestvuse pärast ja „Just Cavalli“ eest põgeneksin elu hinnaga.

Tasakaalu tõi tagasi meeste osakond- impulsiivselt proovisin Boucheron „Jaipur Homme Limited Edition“ ja see meeldis, isegi väga. Mina ei tee vahet meeste ja naiste lõhnade vahel. Need, kes tunnevad lõhna minu peal, ei näe, mis on kirjas lõhnataaral ja mulle endale see on vähetähtis. Minule ei meeldi akvaatilised noodid, ja eriti veel meloni noodid, kuid Annick Menardo on andekas naine- algnoodid on värsked, roheline, ebaküps melon ja münt järjest soojeneb, kuni baasnootides hakkab sarnanema oma eelkäijaga (mille flanker ta on)-  Boucheron „Jaipur Homme“, tuleb välja sügav ja soe kuivade kaneeli pulkade, vürtsnelkide, muskaatpähkli ja puidu nootide segu. Algsed akvaatilised noodid ilusasti tasakaalustavad järgneva vürtside segu intiimse soojuse. Väärt lõhn, sobib nii meestele kui ka julgetele naistele.

Miks on jõus veendumus, et naine peab lõhnama roosa magusa morssi järele? Äkki peaks kirjutama soovolinikule, et ta tudeeriks parfümeeria uudiseid ja uuriks, kas niiviisi ei kahjustata naisi võrdseid õigusi huvitavatele ja headele lõhnadele. Igal juhul, täna ma olen meeste poolel J  

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar