reede, 16. august 2013

Kaip apgauti lietų ir susigrąžinti vasarą. Šlapios gardenijos


Vasara artėja į pabaigą. Mūsuose atšalo ir prasidėjo pašėlusios liūtys, po kurių ryškiai juntamas artėjančio rudens kvapas- samanos, gelstantys lapai ir rudeninė vėsa. Mane, kaip ir kiekvienais metais, būtent šiuo metu laiku užvaldo dvejopi jausmai: iš vienos pusės, ruduo yra mano pats mėgstamiausias metų laikas, is kitos- gaila besibaigiančios gražuolės vasaros, tokios nerūpestingos ir tokios trumpos mūsų kraštuose. Dvigubai daugiau gaila, jei ji baigiasi staiga, kaip dabar: pasipylus lietui ir stipriai atvėsus orui. Kiekvieną rytą gerdama sode kavą galvoju, kaip norėčiau šiltų saulės spindulių ir nuojautos, kad visa vasara dar prieš akis. Deja deja…

Kvapai, kaip žinoma, yra kuo puikiausias įrankis sukurti iliuzijai. Mat kvapo nepamatysi, kartais net tiksliai neužuosi, o pasamone jį jausi ir i jį reaguosi visada. Mat mes taip pat esame gamtos dalelės, dar nepraradusios ryšio su savo pirmapradžiu šaltiniu.

Ir todėl, vasarai besibaigiant, griebiausi olfaktorinės saviapgaulės. Išsitraukiau kvepalus, kurie yra „šlapi“, imituoja dabar dominuojantį lietingą orą, ir tuo pačiu kvepia besiskleidžiančiomis vidurvasario gėlėmis. Gėlės vaidmeniui šįkart pasirinkau gardeniją.

Gardenijos kvapas yra be galo moteriškas. Gėlinis, stiprus, saldus, svaiginantis. Del to ji parfumerių yra mėgstama ir yra nemažai yra gardenijos solifloros (soliflora: vieną gėlinę natą imituojantys kvepalai) ir ivairiausių gardenijos variacijų. Bet šįkart pasirinkau būtent „šlapią“ gardeniją- tokiame būvyješi gražuolė įgauna gaivių, šviežių, delikačių niuansų ir kvapas perteikia vešlaus žydinčio gėlyno įspūdį. Nustumia įpusėjusį rugpjūtį į antrą planą. Kūnas ir dūšia pradeda pulsuoti liepos pradžios ritmu.

Pats nuostabiausias šlapios, lietumi „išpraustos“ gardenijos kvapas, kokį tik žinau, yra Annick Goutal „Un Matin d’Orage“ („Rytinė audra“). Un Matin d’Orage kvepia prieš audrą tvyrančia elektrine įtampa, nujaučiama  liūtimi, šviežiu, ozonu įkrautu oru - tarsi aromatas kibirkščiuotų metaline įtampa, kone fiziškai kutenančia oda. O tos įtampos fone skleidžiasi nuostabios baltos gėlės- gardenija, magnolija. Nosį kutena medaus kvapą skleidžiančios jų piestelės. Sodas prieš audrą. Be galo poetiškai sugebėjo parfumerė Isabelle Doyen perduoti tą jausmą, kai lauki vasarinės audros. Jau tuoj, jau tuoj pratruks…   Myliu šį kvapą. Man pasisekė, nes ir jis myli mane. O kas gali būti geriau už meilę su atsaku?

Ekonomiškesnių šlapios gardenijos variantų taip pat yra, ir visai neblogų. Marc Jacobs mados namai 2001 m. išleido to paties pavadinimo kvepalus moterims- puikus kreminės gardenijos, laimo ir vos jaučiamo imbiero, atsveriančio kompozicijos saldumą, derinys. Bendras įspūdis primena  žydintį, lietuje sušlapusį jazmino krūmą. Kvepalai išleisti, mados pasaulio matu matuojant, prieš tūkstantmečius, tad, neatsižvelgiant į jų puikią kokybę, mūsų parduotuvėms tai  jau atgyvenusi seniena. Bet gal jums pasiseks juos rasti ne tokiose pretenzingai madingose parduotuvėlėse ar interneto platybėse.

Dar labiau atskiesta, vandeningesnė, vasariškesnė šlapios gardenijos versija yra to paties Marc Jacobs 2008 m. išleista Splash Gardenia. Ji ir iš mūsiškių parduotuvių dar nedingo. Čia juntama žaluma, vandeningumas, lengvos užuominos į gėlinį gardenijos grožį, ir baltas muskusas. Kompozicija- gaivi, graži, primenanti nupjautą žolę ir ore besklandančias medumi kvepiančias žiedadulkes. Vasaros ipradžios grožis.

Pats geriausias (tiesiog neįtikėtinai geras) kainos ir kokybės santykio matu yra Elizabeth Taylor Gardenia aromatas. Aš jį ilgai nurašinėjau, netestavau, nes buvau įsitikinusi, kad už tokią kainą nieko padoraus nepagaminsi. Grynas snobizmas.  Klydau. Graži žaluma, tolumoje žydinčios baltos gėlės, šlakelis pakalnučių, užuomina į šviežiai kopinėtą medų ir tolumoje girdimas žiogų svirpimas. Kvapas ramus, gražus, elegantiškas- virš  laiko ir mados rėmų. Greitai dingsta, deja. Bet už tokią kainą (13- 15 EUR už 50 ml) galima nusipirkti dėžę ir ja pastoviai laistytis.

Dar viena vandeninga gardenija, tik šįkart vėl iš prabangesnės kategorijos- Charriol Tourmaline, sukurtas Guillaume Flavigny (populiarioje parfumerijoje labiau pažįstamas kaip Salvador Dali „Little Kiss“, „Purple Lips“, Morgan „Sweet Paradise“ kūrėjas). Gardenija čia komponuojama su akvatinėmis, o taip pat vandens hiacinto, ciklameno natomis. Skleidžiasi švelniomis, gaiviomis, ramiomis vandenyje žydinčiomis gėlėmis, ant kai kurių laimingųjų odos- žydinčiomis liepomis. Nežiūrint į aromato efermiškumą, ilgai laikosi ir gražiai šleifuoja.

Gardenijų karalienė man yra Isabey Gardenia, bet ji jau kitokia- nebšslapia, įkūnijanti labiausiai parfumerijoje apdainuotą gardenijos aspeką- jos šilkiįi kremiškumą (palieskite gardenijos žiedlapius, pajuskite jų tekstūrą, ir suprasite, apie ką čia aš). Tad prie gardenijų temos aš dar grįšiu.

O tuo tarpu… gamtoje nebūna tuščios vietos. Dingus vasaros šilumai ir saulės spinduliams, galima stebėti tiesiog stulbinamus debesų peizažus. Įvairovė pranoksta visus egzistuojančius tapybos žanrus. Be to, mokslininkai įrodė, kad reguliariai debesis stebinčių žmonių nervų sistema yra stabilesnė, labiau adaptyvi, jie ilgiau gyvena. Tad mėgaukites kvapais, stebėkite debesis ir ilgai (ir būtinai- laimingai) gyvenkite!

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar