Praėjusi savaitė buvo totalus brainwash po tamsios šiaurietiškos žiemos, ilgo, titaniško darbinio
maratono ir bala žino kokių klampių, melancholiškai- piktai- sunkių būsenų
(liaudiškai- nuovargis). Antradienį, likus porai valandų iki darbo dienos
pabaigos, užsimečiau kuprinę, darbinius batelius paslėpiau į tolimiausią
kabineto kampą, įsispyriau į taškuotus sportbačius ir po poros valandų jau sėdėjau
pačia teisingiausia pasaulio kryptimi- atostogų kryptimi! -skrendančiame lėktuve.
Laukė penkios dienos Alzaso, Burgundijos ir Šampanės vynų keliais.
Bet visų pirma- persėdimas Frankfurto oro uoste. Na, ir žinoma,
parfumerinio duty free asortimento
patikrinimas J
(jei kas nors už tai mokėtų algą, tai aš jau seniai gyvenčiau prabangiame
dvarelyje arba keliaučiau po pasaulį nuosavu paraplanu). Kaip milžiniskam oro
uostui, parfumerijos asortimentas nepasirodė ypač turtingas. Užtat pasisekė išbandyti
naujuosius Cartier La Panthere. Su
senaja Pantera naujoji, mano manymu, neturi beveik nieko bendro. Net ir
charakteris absoliučiai skirtingas. Jei senoji- tai galingas, fatališkas tuberozos, apelsinžiedžių,
narcizų, muškato riešuto, sandalmedžio ir dar daugelio kitų grožybių aromatas, aromatas
karalienei- fatališkas, bet ne vulgarus, iškilmingas ir vertas Versailles rūmų, tai naujoji- kitokia,
moderni, moteriška, šiek tiek skubanti, minkšta, tyli ir myslinga savo katės įkypumo
akimis (muskusas, daug muskuso, abstraktūs vaisiai, prislopintos baltos gėlės
ir samanos). Abu elegantiški, abu nebanalūs, abu labai geri kvapai. Ir vistik
mano širdis linksta prie senosios Panteros, nes ji bebaimė, grakščiai lėta ir išraiškinga,
kiekvieną savo beprotiškai sudėtingo kvapo niuansą leidžianti pajusti visais jo
kampais, briaunomis ir tekstūromis. Jei jums prie širdies ypač gerai
sukomponuoti kvapai, kur faktiškai neįmanoma išskirti natų, puikiai tiks
naujoji Pantera. Bet dar geriau būtų, jei rinktis nereiktų- abu kvapai savotiškai
puikūs ir verti išskirtinio dėmesio.
Frankfurte susipažinau su Jil Sander kvapais. Labai gerai sukomponuoti ir kokybiški kvapai- džiaugsmas
nosiai ir piniginei. Ypač užkabino Jil
Sander No 4- odė vaisiniam
nektarui visame jo gražume. Deja, turiu tik du riešus, tad kitų kvapų ant odos
išbandyti nepavyko. Bet sprendžiant pagal ant bloterių besiskleidžiančius
kvapus, išbandyti vistik teks.
Tad kaip kvepia Rytų Prancūzija? Jei trim žodžiais, tai ji
man kvepia beprotiškai žydinčiomis ievomis, šlapiais akmenimis ir geltonais
rapsų laukais. Be abejo, vynuogėmis. Kadangi kelionės tikslas vistik buvo vynų degustavimas,
tai pasidalinsiu turbūt visai neoriginaliu atradimu- kiekvienas vynas perteikia
dirvos, kurioje augo jo motinos vynuogės, kvapą. Uodžiant vyno taurę net ir neparagavus
vyno įmanoma atskirti ne tik vynuogių rūšį, bet ir kokioje dirvoje to vyno
vynuogės augo bei kokiose bačkose jis brendo. Čia pravertė kvepalų uostymo
patirtis- savo amato viršūnę pasiekusę vyno meistrai gyrė gebėjimą užuosti vyne
slypinčius niuansus.
Alzaso Weinbach
vynus man apjungė mirabelle, kaukazinės
slyvaitės, kvapas. Ta slyva, derinta tai su medumi, tai su mineralinėmis,
kibirkščiuojančiomis natomis (kuo ne vaisinis šipras!) man priminė tokius
kvapus kaip Cerruti Image (kur ryškiai
uodžiu kaukazinę slyvaitę), Lutens
Feminite du Bois (džiovinta slyva), Keiko
Mecheri Ume (minkštutė tamsi slyva), YSL
Yvresse (rūgštokos slyvos ir abrikosai), Boucheron Jaipur (abrikosai). Bendrakeleivei vynai priminė jos mėgiamą
Gucci Rush kvapą. Geriausi Weinbach vynai sukurti eksperimentuojant
su pelėsiu- Botrytis, taigi Ginestet Botrytis aromatas čia buvo
labai į temą .
Dar vienas į atmintį įsirėžęs kvapas iš Alzaso- šimtamečių ažuolinių
vyno bačkų, laikomų kadaise buvusio vienuolyno kriptose, kvapas. Nepakartojamas
ir svaiginantis tamsios medienos ir kilnaus alkoholio kvapas, kuriam lygaus
neradau savo olfaktorinėje atmintyje. Puiki idėja genialiosioms nosims-
aplankykiti Weinbach vynuogyno kriptas ir atkurti ten gyvenantį kvapą.
Burgundija pasitiko visai kitokiais vynais. Pagrindinės čia
augančių vynuogių rūšys yra Pinot Noir,
mano meilė (tamsios vynuogės) ir Chardonay
(šviesios vynuogės). Atitinkamai ir vynai- sausi, turtingi žoliniais niuansais,
rūgštokomis raudonomis uogomis, minerališkomis natomis (ten, kur šiandien
Burgundija, kažkada plytojo jūra- dirvoje ir šiandien gausu priešistorinės jūros
fosilijų), medienos, net animalistinėmis natomis. Išskirtinis Burgundijos vynų
bruožas- ilgas gyvavimo laikas ir per ilgus laikymo metus įgyjama su niekuo
nesupainiojama elegancija, ideali rugščių ir medienos natų pusiausvyra. Burgundijos
vynai- tarsi parfumerijos karalius šipras, baltieji puikiai atkartoja žalio šipro
natas, raudonieji- gėlinio ar vaisinio šipro žaismingą eleganciją. Aplankėme du
labai skirtingus gamintojus- milžina (vietiniais maštabais) Louis Jadot ir mažą Givry
kaimelio gamintoją Domaine
Chofflet-Valdenaire. Pirmojo dideliais
kiekiais gaminami, daugeliui elitinių restoranų lankytojų žinomi ypač prabangūs
ir rafinuoti vynai- rafinuota elegancija ir sudėtingumas, kuris galėtų lygintis
su geriausia Chanel produkcija. Tai
tarsi gero skonio ir etiketo kursai- vyno kompleksiškumas pranoksta bet kokius
lukesčius. Tai vynas, apie kurį gali diskutuoti valandų valandas ir kurio
padauginti faktiškai neįmanoma. Kaip kad neįmanoma perdozuoti Chanel Nr 5- skonis ir kiekybė labai dažnai
tiesiog prasilenkia kaip baltas žirgas ir traukinys.
Givry Domaine
Chofflet-Valdenaire vynai yra kitokie, „iš dūšios“. Tamsiai raudonų vyšnių kartumas, raudonieji
serbentai, gėlės, rožių kvapas- tai tarsi veidrodinis atspindys tų nuostabiai
gražių ir vaizdingų vietų, kuriose auga šiems vynams gaminti naudojamos vynuogės.
Verslą prižiūri šeimininkas ir jo 2 sūnūs, tai šeimos verslas ir gyvenimo būdas:
jokių samdomų darbininkų, savas nedidelis (tik 40 ha) vynuogynas, savas
traktorius, savas vynuogiu presas ir pats šeimininkas, kuris užsiima ne
pardavimais ir rinkodara, ne etikečių grožiu ir rinkodariniais malonumais. Jo
darbas ir gyvenimas- vynuogynuose, ir priimdamas kartais nedidelį kaimelį
aplankančius svečius jis dažnai nespėja net nusiplauti nuo žemės ūkio darbų įdiržusių
rankų. Jo vynai tikri ir nesumeluoti, naturalūs kaip juos pagimdžiusi žemė. Jie
man kažkuo primena parfumerinės fėjos Oliva
Giacobetti kūrinius- lengvi, žaismingi, gražūs, ir tuo pat tikri ir „iš širdies
į širdį“.
Paskutinis vynuogynas- Chablis
gamintojas Brocard. Ooo…. Kartais
tiesiog imi ir nei iš šio, nei iš to atsiduri rojuje. Arba kažkur, kur nori būti
ir būti, ir pamiršti, kad kažkur egzistuoja rojus. Tarp mažai apgyvendintų
kalnu, slėniuose, kur neretai vėjuota ir šalta ne prasčiau nei pas mus, plyti Chardonay vynuogynai. Tarp bekraščių
vynuogių laukų- vienišos akmeninės, šimtmečius čia stovinčios bažnytėlės.
Vargi, skurdi dirva išmarginta kiaušinio dydžio balkšvais akmenimis…. Ir bekraščiai
tvarkingai išsodintų vynuogių plotai. Taip auga ir bręsta nepaprasto grožio,
turtingumo,
mėlynakraujai Chablis
vynai. Kadaise čia buvo jūra- ledynams ištirpus, liko jūrinių nuosėdų patalas,
iš kurio jėgų ir gyvybingumo dabar semiasi ilgašakniai vynuogių krūmai. Taurė
atšaldyto Chablis- ir atsiduri toli
toli, ten kur juntamas sūrus jūros vėjas, smėlis, nežabotas vėjas… ten kur erdvė
ir laisvė. Chablis yra viskas- ir
druskingumas, ir minerališkumas, ir saldumas, ir žolės kartumas, ir gėlių žiedai,
ir nokstantys turtingų Burgundijos sodų vaisiai…. Tai svajingi senieji Guerlain kvepalai- Apres l’Ondees, Chant d’Aroms, Vol de Nuit, Nahema, Mitsouko. Tai
praėjusio šimtmečio Givenchy- Le De, l’Interdit Extravagance. Tai Parfums d’Empire aromatų idealus balansas
ir delikatumas. Tai harmonija tarp gamtos ir žmogaus, tarp laukinio ir
rafinuoto. Neveltui Brocard
filosofija ir yra tokia, kad jie tiesiog bando išgauti natūralų vietinių
vynuogių skonį, maksimaliai išnaudoti tai, ka siūlo vietinė žemė. Ir visa tai-
su pagarba, nulenkiant galvą prieš gamtos gaivališkumą, kartais visą derlių
sugadinančias ligas ar šalnas. Turbūt dėl to gamta jiems atsidėkoja ypac
gausiai- dieviško skonio, Olimpo dievų vertu gėrimu.
Beje, įsikalbėjus su Brocard
vadovu, paaiškėjo, kad jo mėgstamiausi motetiški kvepalai yra YSL Paris. Geras skonis yra geras
skonis visur, ne tik vynuose, beliko man konstatuoti.
Toliau Šampanė- regiono sostinė Epernay, Reimsas su jo nepakartojama Šventosios Motinos katedra ir
nesuskaičiuojamais šampano barais. Spėkite, kiek mes, 9 keliautojai,
neprarasdami skonio, proto ir orientacijos, išragavome šampano butelaičių per
vienintelę čia praleistą dieną? Na, ir austrės, moliuskai, žuvis- puikūs šampano
palydovai. Apie „šampaninius“ kvapus jau rašiau gruodžio mėnesio „Mėnesio
natoje“. Šį kartą atradau, kad ir Chanel Crystalle eau de toilette puikiai dera prie šampano- kibirkščiuojantys
aldehidai, žaluma, ir švelnūs, delikatūs balti žiedai puikiai papildė
nepakartojamą austrių ir šampano derinį.
La Fayette išbandžiau ir
Atelier Cologne naujokus, Silver
Iris ir Gold Leather, taip pat atradau
lentyną su senaisiais geraisiais Guerlain.
Bet visumoje vaizdas nėra daug geresnis nei Talino Kaubamaja ar Kristianoje.
Bet apie tai- parfumerinėse naujienose.
O kolkas- Vive la
France! Nuostabus kraštovaizdis, natūralus estetikos jausmas, mandagūs,
pozityvūs žmonės, šunų ir vynų rojus- tai tas pasaulio kampelis, kur man
niekaip neišeina stresuoti. Tebūna palaiminti Rytų Prancūzijos keliai J
Viktorininis klausimas- koks kvapas mane lydejo kelionėje (ką
pasiėmiau su savimi)? Užuomina- pagrindinės natos- irisas, šokoladas, degtinė. Laimėtojui-
asmeninė parfumerinė konsultacija arba gražuolis Rytų Prancūzijos vynas
Nuolatos skaitau jusu nuostabius ispudzius, su nekantrumu laukiu naujienu. O kvepalai, kurie lydejo jus kelioneje speju, kad BLV Notte Pour Femme Bvlgari.
VastaKustuta"and the Oscar goes...." tiksliai i desimtuka. Telieka mums susitarti del prizo :)
KustutaLabai dziaugiuos, kad mano spejimas pasitvirtino. Noreciau pasidziaugti tuo grazuoliu Rytu Prancuzijos vynu :). Mane galit rasti SM forume (varine). Lauksiu jusu nuostabiu kvapniuju ispudziu ir toliau, kuriuos dziaugiuos skaitydama, o po ju ieskau jusu paminetu kvepalu, kuriuos galeciau isbandyti. Tik po jusu puikiu atsiliepimu atkeliavo pas mane "Banditas', kurio draugija labai dziaugiuos.
VastaKustutaReikia patikslinimo: Weinbach, Louis Jadot, Givry ar Brocard? :)
VastaKustutaJei yra galimybe pasirinkti, noreciau Brocard.
VastaKustutaTebunie Brocard. Birzeli tureciau buti LT, susirasym, kaip ir kada susisieksim, gerai? Chablis yra idealus vasaros vynas
VastaKustutaaciu, lauksiu ziniu :) ...ir naujienu.
VastaKustuta